Hlavní obsah

Hubnutí do plavek? Zhubnout do léta ještě stihnete, ale pozor na nereálné cíle

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemá smysl věřit na zázraky a doufat, že za pár týdnů, nebo dokonce jen několik dnů doženete to, co se vám nepodařilo během roku předtím. Ale neznamená to, že byste měli na svou snahu rezignovat.

Článek

Pokud nejedete na dovolenou hned zítra, pořád ještě můžete něco shodit, ale záleží na tom, kolik na svoji snahu máte času. Stále totiž platí zásada, že byste neměli hubnout tempem vyšším než půl kila až kilo týdně.

I dvě kila mají smysl

To na jednu stranu znamená, že za měsíc můžete zhubnout až o čtyři kila. Na stranu druhou je ale třeba počítat s tím, že ne každému to půjde takhle rychle. Zejména pokud vás trápí jen pár kilo navíc, jste žena středního věku nebo máte za sebou už několik hubnoucích pokusů a máte pomalejší metabolismus.

Reálné tak je, že za měsíc úsilí shodíte třeba dvě kila, ale i to se počítá a můžete to pocítit například v tom, že vás bude oblečení méně obepínat a kalhoty budou v pase volnější. I tato dvě kila přitom mají smysl, budete se díky ním cítit lépe a něco málo to znamená i pro vaše zdraví, odlehčíte například kloubům.

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Pozor na tučné zálivkyFoto: Ollyy, Shutterstock.com

Zaměřte se na slabiny jídelníčku

Zkuste se zaměřit na to, kde jsou slabiny vašeho jídelníčku, potažmo životního stylu. Milujete sklenku vína před spaním? Zkuste to bez ní nebo si ji aspoň nedávejte každý den. Stejně jako si odpustíte nebo omezíte byť malou sladkost k odpolední kávě.

Část příloh na talíři nahraďte zeleninou, k večeři si místo obligátního „pečiva s něčím“ dopřávejte zeleninové saláty s vejcem, rybou nebo kouskem masa. K nim si klidně dejte kousek celozrnného pečiva, ale hlídejte si množství dresinků, především těch kupovaných majonézových. Stačí trochu olivového oleje a balsamico.

Foto: STOB

Hubněte zdravěFoto: STOB

Počátek dalšího hubnutí? Proč ne

Ačkoli pro mnoho žen je pomyslnou metou právě hubnutí do léta, do plavek, zkuste si to pro sebe otočit – a v létě naopak hubnout začněte. Berte první dvě až čtyři kila, která se vám podaří shodit před dovolenou, jako začátek procesu, v němž budete pokračovat následující měsíce. Nebo třeba také roky, pokud potřebujete shodit až několik desítek kilogramů.

Pro mnoho lidí je snazší začít s hubnutím právě v létě a nikoli v lednu, ačkoli k tomu obvykle směřují různá předsevzetí na toto téma. Jedním z důvodů je, že náš život bývá v létě méně hektický a dostatek světla navíc zvyšuje naši psychickou pohodu, která je v tomto případě pro úspěch zásadní.

Co určitě nezkoušet

Každý, kdo někdy zauvažoval o rychlém zhubnutí před létem, na ně nejspíše narazil. Na různé rychlé zaručené turbodiety, jež slibují, že po týdnu dvou a vlastně bez velkého úsilí budete mít ploché břicho.

Zkuste nepodlehnout ani jedné z nich. Většina z nich je založena na extrémně přísné dietě nebo na odvodnění organismu, případně tyhle dva přístupy, které se skutečným a udržitelným shazováním váhy nemají nic společného, kombinují.

Je pravda, že když je zkusíte, pomyslná ručička vah se nejspíše začne hýbat směrem dolů. Ale jakmile byste například s přísnou dietou připomínající hladovění skončili, kila se vám vrátí. Navíc při extrémně přísné dietě člověk většinou přichází ani ne tak o tuky, jako o svaly, což přesně nechcete.

Nesmyslem jsou i diety založené na odvodnění, typicky jde o různé hubnoucí čaje a podobně.

Odborná spolupráce: STOB

Načítám