Hlavní obsah

7 nejčastějších otázek, které vás zajímají o liposukci

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Reklama

Upravený jídelníček a cvičení někomu k vysněné postavě nestačí a pak rád využije možnosti rychle se zbavit nadbytečných tukových vrstev pomocí liposukce. Jak se ale v jednotlivých metodách vyznat?

Článek

Zimní období je pro plastické operace nejlepší. Jedním z nejčastějších zákroků estetické medicíny je liposukce. Během chvíle vám doslova zmizí tuk z hýždí, boků, břicha, paží i podbradku a postava se zformuje. Co byste o této metodě měli vědět?

1. Pro koho je liposukce vhodná?

Přemýšlíte o odsátí tuku? „Vhodným kandidátem je člověk, který dosáhl své ideální váhy a snaží se zbavit pouze přebytečných tukových polštářů, kterých se nelze zbavit běžným cvičením ani dietou,“ vysvětluje chirurg Jakub Miletín z kliniky Perfect Clinic.

Existují i zdravotní rizika, která vám mohou zákrok zkomplikovat: srdeční choroby, cévní poruchy, vysoký cholesterol, užívání léků proti srážlivosti krve, ale i menstruace v den zákroku. Nesmíte být také těhotná, kojit anebo být méně než jeden rok po porodu.

2. Co znamená invazivní a neinvazivní?

Existují různé způsoby liposukce. Invazivní metody jsou prováděné často v anestezii s vnitřním zásahem do těla, zato metody neinvazivní probíhají jen na povrchu bez chirurgického zásahu. Nejsou sice tak efektivní, ale jsou šetrnější. Technik se používá několik.

„Pro každé tělo funguje jiný přístup. Je potřeba ho pečlivě vyhodnotit a rozhodně by neměl začínat a končit pouze jedním zásahem. Osobně nejčastěji přistupuju ke kombinaci zákroků se zapojením výživového poradenství a tréninkového plánu,“ říká plastický chirurg Patrik Paulis z kliniky estetické medicíny ABClinic Art & Beauty. Ne nadarmo se říká, že samotná liposukce je jen polovina úspěchu.

Foto: staras, Shutterstock.com

Liposukce dokáže odstranit přebytečný tuk v poměrně krátké době. Nicméně se nejedná o léčbu obezity či nadváhy ani způsob hubnutí, ale především o modelování již štíhlé postavyFoto: staras, Shutterstock.com

3. Jaké jsou typy liposukce a jak vybrat?

Vždy záleží na oblasti, kterou chcete zbavit tuku, a na doporučení lékaře. Podstoupit lze klasickou liposukci v narkóze, kdy je možné odsát i několik partií najednou a lze tak shodit 5 až 15 kilogramů. Klasická tumescentní liposukce probíhá v lokální anestezii: ošetřované oblasti se napustí roztokem s anestetikem a tuk se postupně odsává. Další variantou je vibrační liposukce, kdy speciální kanyly rychlými nepatrnými pohyby kmitají a tím usnadňují průnik tkání.

A šetrnější metody? Při laserové liposukci se tukové buňky rozmělní pomocí laserového paprsku a při ultrazvukové liposukci se naruší ultrazvukem. V další fázi se tuková tkáň odsaje tenkou kanylou.

Zvolíte-li neinvazivní zákrok, vyberte si kryolipolýzu či kavitační liposukci. Jejich výhodou je, že ošetření trvá zhruba 30–60 minut a hned jdete domů. Při kryolipolýze jde o zmrazení podkožního tuku. U kavitace, někdy nazývané liposukce 3. generace, se pomocí ultrazvuku působí na oblast tukových buněk, které vytvářejí kavity (bubliny). Díky tlaku prasknou a vyplaví se z nich tuk a voda, které z těla odstraní lymfatický systém.

Foto: dpVUE .images, Shutterstock.com

Tuk se může také zmrazit metodou kryolipolýzyFoto: dpVUE .images, Shutterstock.com

4. Bolí liposukce?

Během zákroku bolest nepocítíte, potom záleží na tom, jak kdo snáší hojení. A je jasné, že po invazivních zákrocích může být tělo citlivější. „Objeví se modřiny i otoky. Modřiny zmizí za stejně dlouhou dobu jako například po úraze, ale lze to urychlit třeba třezalkovým olejem. Bavíme-li se o klasické liposukci, zde je modřin více, u laserové liposukce je riziko vzniku modřin na minimální úrovni,“ doplňuje Martin Molitor, primář plastické chirurgie Kliniky Yes Visage.

Pooperační bolesti lze tlumit analgetiky, kompresním prádlem, které zamezí vzniku nerovností kůže, a klidovým režimem. Rekonvalescence netrvá dlouho, po celkové narkóze si pobydete jeden den na klinice, jinak se jde hned domů. Pak už stačí být v klidu. Někomu stačí týden, někdo se hojí i 14 dní. Pár dní po zákroku se nedoporučuje užívání léků, jako je Brufen, Ibalgin, Nurofen, Aspirin a Warfarin, neboť by mohlo dojít ke krvácení a zvýšené tvorbě modřin. Plná zátěž včetně sportování je možná zhruba po čtyřech týdnech. Pokud otoky přetrvávají, doporučuje se nošení prádla i na cvičení.

Foto: SibFilm, Shutterstock.com

O výběru vhodné metody odstranění tuku rozhodne vždy lékařFoto: SibFilm, Shutterstock.com

5. Je liposukce vhodná na celulitidu?

Při odstranění tuku z hýždí se celulitida sice neodstraní, ale výrazný pokrok určitě poznáte. A přestože liposukce není metoda určená pro řešení pomerančové kůže, při některých zákrocích dochází k vypnutí kůže, takže částečné zlepšení může nastat.

6. Bude výsledek trvalý?

Průměrný člověk má kolem třiceti miliard tukových buněk. „Když přibíráte, tuková buňka se plní tukem, až dosáhne přibližně čtyřnásobku své velikosti. Více se zvětšit nemůže, ale když zvýšená nabídka tuku trvá, rozdělí se na dvě. A tak pořád dál. Naopak to bohužel nefunguje. I když sportem a dietou většinu tuku shodíte, počet buněk zůstane stejný, jen budou prázdné čekat na nabídku tuků,“ upozorňuje Jakub Miletín. Bude-li tedy kalorický příjem zvýšený, nemusí být efekt liposukce trvalý. Nicméně tloustnutí pak trvá déle než po zhubnutí dietou a pohybem.

7. Kolik to bude stát?

Na klasickou invazivní liposukci si připravte minimálně 25 000 na jednu tělesnou partii. Zvolíte-li neinvazivní metody, vejdete se do 10 000 Kč. Záleží také, kolik ošetření podstoupíte. U některých metod vás sice může zlákat příznivá cena, ale zase vám doporučí víc aplikací.

Potřebujete shodit už jen pár kilo? Poradíme, jak na to.

Reklama

Načítám