Hlavní obsah

Život bez vlasů: Kvůli alopecii každý třetí přijde o vlasy. Nebo aspoň o jejich část

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná nejde o život. Na druhou stranu, jaký to je život – bez vlasů? Muži nad tím mohou mávnout rukou. Ale ženy? A co děti sotva školou povinné? Alopecie neboli nadměrná ztráta vlasů bez náhrady není zrovna vstupenka do klubu nejoblíbenějších holek ve třídě.

Článek

Představte si, že jste dítě, které si právě vytváří sociální vazby, někdy možná i na celý život. Jenže máte problém: vypadávají vám vlasy. A nové bohužel nerostou. Někomu dokonce chybí obočí. I to může být důsledek nadměrného stresu.

„Vidíme to u školních dětí, které přijdou do první třídy, a paní učitelka je možná náročnější a dítě si na to nemůže zvyknout. Též rodiče vyžadují určitý výkon a dítě to nezvládá. V tu chvíli může vypuknout alopecia areata. To je sice autoimunní onemocnění, ale i to může vzniknout přes psychiku, kdy je potřeba zvýšit obranyschopnost organismu. Jenomže ta odezva je přehnaná, protože si začne všímat tkání, kterých si všímat nemá,“ říká v nové epizodě podcastu MUDr.ování profesor Petr Arenberger.

Vlasy na přechodu

Ztráta vlasů tedy není jen kosmetická záležitost, ale nemoc, která zakotvila v organismu. „Nekoukáme proto jen na vlasy, ale u alopecia areata necháme vyšetřit pacienta celkově,“ vysvětluje dermatolog. U tohoto typu onemocnění, kdy se tvoří ve kštici lysiny, které se mohou nakonec spojit v jednu velkou plochu bez vlasů, zánět poškozuje vlasové váčky. Někdy mohou chybět nejen vlasy, ale celé ochlupení včetně obočí. Podle profesora Arenbergera toto onemocnění postihuje víc ženy a – jak již bylo řečeno – výjimkou bohužel nejsou ani děti.

Androgenetickou formu alopecie, tedy plešatění, jež vídáme často u mužů, mají na svědomí hormony. „K ubývání vlasů vede vnímavost vlasových cibulek vůči aktivním formám mužských pohlavních hormonů. Vlasy na hlavě jejich působením ubývají, naopak ostatní ochlupení přibývá. Ale androgenetickou formu alopecie máme i u žen, tam se to projevuje většinou v přechodu. Tehdy dochází k určité nerovnováze, protože ženské pohlavní hormony ubývají, zatímco ty mužské nebo jejich deriváty se tvoří v nadledvinách v podstatě stále, takže v organismu jako by převáží a vlasové folikuly na to zareagují,“ říká profesor Petr Arenberger. Asi se nenajde žena, která si řekne: Fajn, aspoň ušetřím za kadeřníka. „Řešení je domluvit se s gynekology na substituční léčbě, která je dnes šetrná a nezatěžuje,“ radí odborník.

Foto: Proženy.cz

Profesor MUDr. Petr Arenberger, DrSc. MBA, FCMA, je přední český dermatolog.Foto: Proženy.cz

Nejprve zkuste kadeřníka

Kdykoliv dojde řeč na přirozený úbytek vlasů, při kterém není třeba panikařit, odborníci udávají počet sto za den. Jenže kdo by od rána do večera počítal vlasy, které za sebou trousí… Máte-li podezření, že je něco špatně, dermatolog v podcastu radí spočítat vypadané vlasy po umytí. „Když jich vypadne pět set a víc, je už to případ k řešení. Důvodů nadměrného úbytku může být mnoho, ale ne všechno je třeba hned probírat s dermatologem, někdy pomůže konzultace s kadeřníkem, který doporučí vhodné přípravky. Pokud běžné prostředky nepomáhají, vlasy jsou přemaštěné, pokožka na hlavě svědí či padají lupy na límec, to je hranice, kdy je třeba oslovit dermatologa. V řadě případů jsme schopni pomoci,“ dává profesor Petr Arenberger naději pětatřiceti procentům české populace, které trápí nadměrné vypadávání vlasů.

Jaké možnosti léčby alopecie medicína nabízí? Za co může genetika a kdy jde o poruchu v organismu? A proč bychom si neměli vlasy stahovat gumičkou příliš těsně? Celý rozhovor s odborníkem si poslechněte v podcastu MUDr.ování. A jestli ještě nebudete mít dost, pusťte si MUDr.ování o vlasech z loňského roku. V něm se dozvíte hodně o péči, již bychom měli kštici věnovat, aby byla dlouho zdravá a zářivá:

S kým jsme si povídali?

Profesor MUDr. Petr Arenberger, DrSc. MBA, FCMA, je přední český dermatolog, přednosta Dermatovenerologické kliniky VFN Královské Vinohrady. Je předseda České dermatovenerologické společnosti ČLS JEP a místopředseda České lékařské společnosti JEP. Přednáší obor dermatovenerologie na lékařské fakultě.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám