Hlavní obsah

Poruchy příjmu potravy se nevyhýbají ani mužům. Přiznal je Ed Sheeran i Elton John

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejedí, extrémně hladoví, zvrací, až obsesivně cvičí, mají výčitky ze všeho, co strčí do úst. To je ve zkratce popis těch, kteří trpí nějakou poruchou příjmu potravy. Vybaví se vám různé modelky, herečky, zpěvačky nebo dívky v pubertě? Pozor, stejné trápení mají i muži. A to i ti slavní. Třeba Ed Sheeran, který se o svých problémech nedávno rozhodl promluvit veřejně.

Článek

Poruchy příjmu potravy, jako je třeba anorexie nebo bulimie, už dávnou nejsou tabu. Ale pořád se málo ví, že nejde jen o problém žen, ale stejné trápení často prožívají i muži. I oni řeší svá těla a jak vypadají, i oni jsou pod tlakem, aby vyhověli ideálu krásy. Obzvlášť když jsou slavní, denně na očích, na titulních stránkách časopisů…

Mluvit o tom je těžké a mužům se jakákoli slabost přiznává snad ještě hůř než ženám. Jenže osvěta a bourání tabu je nesmírně důležitá. Proto tleskáme otevřenosti Eda Sheerana a dalších slavných pánů!

Ed Sheeran

Ed Sheeran je obyčejný kluk, který dobyl svět hudby, a miliony fanoušků po celém světě ho zbožňují. Usměvavý zrzek s krásným hlasem, obrovským talentem a darem chrlit nádherné songy by podle všeho neměl mít žádný problém. Jenže v nedávném rozhovoru pro magazín Rolling Stone přiznal, že ne vždy bylo vše tak růžové. V minulosti měl problémy se záchvatovitým přejídáním, které nezdravě střídal s hladovkami. „Měl jsem skutečný problém. Jenže jsou určité věci, s nimiž se jako muž nesnadno svěřuji. Když o tomhle mluvím, cítím se velmi nepříjemně,“ uvedl.

Proč? Protože chlapi přece neřeší takové „blbosti“, to, jak vypadají. Jsou silní, nic je neskolí, jsou vždy nad věcí a už vůbec niky nepláčou! Jenže právě bořit tyhle mýty je nesmírně důležité a jen víc takových Edů Sheeranů!

Foto: Profimedia.cz

Ed Sheeran přiznal, že měl problémy s přejídáním a hladověním.Foto: Profimedia.cz

Elton John

Legendární zpěvák Elton John se už před mnoha lety přiznal, že v minulosti trpěl bulimií. Pravidelně se přejídal, poté ho okamžitě přepadly výčitky svědomí a běžel snědené jídlo vyzvrátit. S nemocí se popral v roce 1990, když se podrobil odvykací kůře, která ho zbavila nejen poruchy příjmu potravy, ale také závislosti na kokainu.

A co mu v době, kdy ho bulimie trápila, nejvíc pomáhalo? Když svoje trápení sdílel s princeznou Dianou, jež trpěla stejnou poruchou. Sdílet své zkušenosti, vědět, že nejste jediní, kdo má tento problém, moci o něm mluvit, to je prostě nesmírně důležité.

Foto: Profimedia.cz

Elton John sdílel svoje trápení s bulimií s princeznou Dianou.Foto: Profimedia.cz

Dennis Quaid

Všechno to začalo v první polovině 90. let, když Dennis Quaid natáčel film Wyatt Earp. Musel tehdy shodit kvůli roli asi 18 kg (jeho postava umírala). A ačkoli byl tehdy opravdu hubený, koneckonců sám pak vzpomínal, že jeho paže byly tak tenoučké a slabé, že se nedokázal dostat z bazénu, pořád měl pocit, že by měl nějaké to kilo shodit. „Díval jsem se do zrcadla a stále jsem v něm viděl osmdesátikilového chlapa, i když jsem ve skutečnosti vážil něco přes 60 kilo. Mnoho let jsem byl doslova posedlý tím, co jím, kolik to má kalorií a jak moc budu muset cvičit, abych to všechno shodil,“ řekl Quaid před lety. Nakonec se i on nemoci zbavil díky odborné pomoci a léčbě.

Foto: Profimedia.cz

Herci často mění váhu kvůli svým rolím a to byl i začátek problémů Dennise Quaida.Foto: Profimedia.cz

Russell Brand

Život úspěšného britského komika a herce Russella Branda by vydal na samostatný film. Má toho za sebou opravdu hodně, včetně závislosti na sexu, nepovedeného manželství s Katy Perry, drogové závislosti, problémů s alkoholem, ale jestli pro něj bylo něco opravdu těžké, bylo to jeho dětství a dospívání.

Vyrůstal jen s matkou, která ale několikrát bojovala s rakovinou, takže velkou část svého dětství strávil putováním po různých příbuzných. Nevyhnulo se mu ani sexuální zneužití a v pubertě se trápení začalo hromadit. Brand trpěl depresemi, nejrůznějšími psychickými obtížemi, a navíc byl tak trochu baculatý. V minulosti přiznal, že když mu bylo 14 let, trpěl bulimií a měl sklony se sebepoškozovat, svoje dětství označil jako osamělé a těžké. Porucha příjmu potravy ho doprovázela až do dospělosti, pak se jí zbavil díky terapii a odborné pomoci.

Foto: Profimedia.cz

Dospívání Russella Branda nebylo vůbec snadné.Foto: Profimedia.cz

Eminem

Jeho songy nejsou žádné písničky pro holčičky, s ničím se v nich nemazlí, má pověst drsného rappera. Jenže i drsní kluci se mohou trápit a Eminem je toho důkazem. I on v minulosti nabyl dojmu, že musí zhubnout a že nevypadá dost atraktivně. Anorexie a bulimie se mu vyhnula, dostal ho jiný druh poruchy, který je typický právě pro muže – bigorexii.

Zjednodušeně řečeno se jedná o závislost na cvičení, kdy své tělo přehnaně fyzicky zatěžujete ve snaze zhubnout nebo vyrýsovat svaly, zkrátka vypadat lépe. A přesně to se stalo Eminemovi. Svěřil se, že dřív musel každý den po ránu uběhnout 13 kilometrů a hned po návratu domů si to šel dát ještě jednou, protože se bál, že je to málo. Hubnutím a spalováním byl prý doslova posedlý, svoje tělo absolutně nešetřil a nedopřál mu oddechu. Výsledek byl, že se začaly množit nejrůznější úrazy a zranění, protože vyčerpané tělo už takovou zátěž nezvládalo. Až to byl pro Eminema impulz k tomu, aby se téhle závislosti zbavil.

Foto: Profimedia.cz

Ano, i drsní rappeři se trápí svým vzhledem.Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám