Hlavní obsah

Trendy v péči o duševní zdraví? Hýčkejte si duši každý den. Pište si deník a pomoc hledejte i online

Foto: Max4e Photo, Shutterstock.com

Foto: Max4e Photo, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duševní zdraví a péče o něj  – to je velké téma současnosti. Sice se stále víc mluví o psychoterapii jako o běžné součásti života, přesto zůstává nejdůležitější jiná věc: Jak o svou psychiku pečujete každý den sami. Co právě teď frčí a co mnohým funguje? Vyzkoušeno za vás!

Článek

Péče o duševní zdraví rozhodně neznamená jen chodit na terapii nebo užívat antidepresiva. Naopak! Zásadní je prevence: tedy sebepodpora a pravidelná duševní hygiena. Co pro svou psychickou pohodu můžete dělat sami a jaké směřování v péči o duši lze v současnosti pozorovat? Pár trendů jsem vysledovala na základě vlastních zkušeností i poznatků konkrétních žen a obrátila jsem se na odborníky s žádostí o názor.

1. Pravidelný pohyb

Informace o důležitosti fyzického pohybu nejen pro tělo, ale i pro duši je všeobecně známá. Podle Kláry Servetas, terapeutky působící na online platformě Hedepy, je kromě svižné procházky cestou do práce či krátkého intenzivního sportu po pracovní době důležitý i průběžný pohyb v rámci celého dne: „Pokud denně několik hodin sedíte, má smysl zařazovat mezitím chůzi či různé protažení ve chvílích, kdy je to možné.“

Nemusíte hned chodit běhat či posilovat, pokud vás to neláká. „Oblíbené a psychology doporučované jsou různé relaxační techniky. Každý náš klient má techniky přizpůsobené přímo svým potřebám. Všímám si, že ženy víc cvičí jógu, při které dochází k určité relaxaci,“ sdílí zkušenosti psycholožka Michaela Miechová, majitelka online poradny Mojra.

  • „V teplých měsících jsem zvyklá pravidelně běhat, ale přes zimu mi studený vzduch nedělá dobře. Jenže cítím, jak mi pohyb chybí. Tak jsme si udělali radost a pořídili si běhací pás. Abych měla ještě větší motivaci, přihlásila jsem se na půlmaraton a v aplikaci jsem nastavila trénink na tento konkrétní závod. Je skvělé, že mi hlídá tréninky,“ podělila se o svoji zkušenost naše čtenářka Iva.

2. Psaní deníku

Již delší dobu se ví, že psaní deníku je účinný způsob, jak se vyrovnávat s každodenními problémy, stresem i s nepříjemnými pocity. Co si o tom myslí Klára Servetas? „Už samotné psaní může vést ke zklidnění mysli. Ideální je, když nad obsahem příliš nepřemýšlíte a prostě přenášíte myšlenky na papír. Můžete se zaměřit konkrétně na to, co vám udělalo radost nebo za co jste ten den vděční.“

  • Sama dlouhodobě trpím pocitem, že nic nestíhám a chybí mi kontrola nad životem. Ke zklidnění mi pomohlo pravidelné vyplňování deníku, do nějž po dobu pěti let zapisujete každý den jednu větu, jednu myšlenku. A já si tak ujasňuju, co mohu udělat, abych neopakovala stále stejné chyby a našla životní balanc.
Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Zápisky do deníku vám pomohou utřídit si myšlenky a zpracovat pocity. Vede to k větší duševní pohoděFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

3. Nové zážitky

Sama péče o duševní zdraví je výzva a další výzvy vám přitom mohou pomoct. Občas bývá pro někoho velmi prospěšné například vystoupit z komfortní zóny a zajetého stereotypu.

  • Chcete inspiraci? Má ji pro vás Katka: „Co se týče cvičení, na jógu jsem nikdy nebyla, je na mě příliš pomalá. Ale minulý rok jsem měla těžké období a pozvání kamarádek na jógový víkend jsem uvítala. Nečekala jsem ovšem silnou životní zkušenost v podobě rapé rituálu. Šamanem aplikovaná vybraná směs rapé (jedná se o původní amazonský rituál, při kterém se do nosních dírek fouká silný tabák, pozn. red.) na mě zafungovala tak, že mnou prostoupil pocit jistoty, že jsem šťastná a měla bych si vážit toho, co mám. Čerpám z tohoto zážitku dodnes.“

4. Mobilní aplikace

Psychoterapeutka Lucia Rott sleduje v poslední době zvýšené využívání mobilních aplikací. Mají za úkol pomáhat lidem třeba s vedením deníkových zápisků, pracovat s meditacemi nebo s vědomějším rozhodováním, kdy je výsledkem například omezení času tráveného na sociálních sítích…

  • „Dřív jsem se hodně věnovala józe a meditacím, ale když jsem se stala mámou, nezbýval mi na to potřebný čas a klid. A nelepšilo se to ani s vyšším věkem dětí, naopak mi přibylo práce. Manžel viděl, že to přestávám být já, a zasáhl. Pořídil mi chytré hodinky a našel zdravotní aplikaci, kde jsem si zadala meditační cvičení. Cítím se výrazně lépe,“ svěřuje se se svými zkušenostmi Bára.
Foto: Okrasiuk, Shutterstock.com

Digitalizace je dobrý sluha i zlý pán, ale nebojte se hledat přínosné aplikaceFoto: Okrasiuk, Shutterstock.com

5. Terapie online

Rozhodli jste se konzultovat svoje potíže či nepříjemné stavy s odborníkem? Jedním z významných trendů je, že terapie již není omezená místem a rozšiřuje se její online podoba. A i proto ve své knize Mozaika duše píše psycholog Tomáš Kvapilík, že se mu „ježí chlupy“, když někdo říká, že volní psychologové nejsou. Podle něj jsou terapeuti na dosah: „Stačí si otevřít webové vyhledávače jako terapie.cz, terap.io, hedepy.cz nebo mojra.cz.“

  • Zajímalo mě, jak to funguje. Až dosud mě od terapie odrazovalo, že nevím, podle čeho si terapeuta vybrat. Proto jsem zkusila formulář na Hedepy: zadala jsem informace o sobě i svá očekávání a dostala jsem nabídku několika vhodných terapeutů i s fotografiemi a recenzemi klientů.

Kde hledat psychologickou pomoc

Situace vám přerůstá přes hlavu? Pomoct si můžete i sami, lze se obrátit na někoho blízkého anebo odborníky – využít můžete telefon, chat i e-mail.

  • Modrá linka 608 902 410 nebo 731 197 477: Nonstop odborná psychologická pomoc a podpora každému v těžké životní situaci. Využít lze i chat či e-mail.
  • Linka první psychické pomoci 116 123: Volejte kdykoliv, zdarma a anonymně, když vás zachvátí úzkost, panika či deprese. Linku zřizuje iniciativa Cesta z krize, nabízí možnost chatovat.
  • Aplikace Nepanikař: Mobilní aplikace zdarma ke stažení. Nabízí první psychologickou pomoc a průvodce konkrétními problémy: návody, jak z toho ven, kontakty na pomoc a možnost obrátit se na poskytovatele.
  • Pražská linka důvěry 222 580 697: Nonstop telefonická krizová pomoc v těžkých životních situacích, možnost chatu i e-mailu.
  • Linka bezpečí 16 111: Bezplatná nonstop krizová linka pro děti a mladistvé, nabízí pomoc v těžkých situacích i při řešení každodenních problémů, lze i chatovat.

Načítám