Hlavní obsah

Chcete zaběhnout půlmaraton? Návod krok za krokem. Začněte zvolna a dodržujte pauzy mezi tréninky

Foto: Zoran Zeremski, Shutterstock.com

Foto: Zoran Zeremski, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je pro vás představa uběhnout víc než 21 kilometrů děsivá? Ať už běháte v průměru pět, či deset kilometrů, nebo dokonce s běháním teprve začínáte, můžete půlmaraton zvládnout. Jak se na něj připravit?

Článek

Na běhání je krásné, že vás vzdálenosti přestanou časem limitovat. Omezovat vás ale může vaše hlava. Ale i půlmaraton se dá zaběhnout s klidnou myslí a lehkým krokem. Stačí si pohlídat motivaci, stanovit vhodný tréninkový plán, a pokud už trochu běháte, můžete si přibližně za 12 týdnů stoupnout na start.

Než začnete trénovat na půlmaraton…

Než se pustíte do přípravy na půlmaraton, zkuste si nějaký kratší běh, třeba charitativní, kde je dobrá atmosféra a nejde o časy ani o medaile. Zakusíte atmosféru akce, kde se sejde víc běžců, a zjistíte, jestli jsou závody něco, co by vás bavilo. Před závodem si ujasněte motivaci, zkontrolujte vybavení, neexperimentujte s jídlem, nepodceňte počasí a hlavně nedělejte nic, co byste neznali z tréninku: netlačte na sebe a závod si jděte jednoduše užít.

Proč běžet půlmaraton

Půlmaraton měří přesně 21,0975 km – jedná se o poloviční trasu maratonu. A je stále populárnější. Je totiž natolik dlouhý, že představuje výzvu, a zároveň ne tak náročný, abyste ho, pokud trénujete, nezvládli. Většina hobby běžců dobíhá do cíle v čase okolo dvou hodin, což znamená, že běží průměrnou rychlostí kolem 6 min/km (tedy 10 km/h).

Jde o běžné tempo, ale udržet ho 21 kilometrů není snadné, a pokud chcete druhý den dojít na tramvaj, sejít schody nebo si dosednout normálně na záchod, neměli byste přípravu podcenit. A jedno upozornění: Naprosto bez přípravy a s časovým limitem tři hodiny je zaběhnutí této vzdálenosti pro organismus nebezpečné!

Trénink na půlmaraton? Začněte pomalu!

Někteří začínající běžci jsou přesvědčení, že je potřeba se během tréninku zničit, jinak nebyl úspěšný, a začnou na půlmaraton trénovat takzvaně „od podlahy“. A právě to je úplně špatně. Tělo, které není na velkou zátěž metabolicky připravené, spotřebuje momentální zásobu cukrů a vy brzy odpadnete únavou.

A především svůj metabolismus nenaučíte brát energii z tuků, tudíž se nebudete nikam výkonnostně posouvat. Pokud je vaším cílem i zhubnout, nebudete úspěšní ani v tom. Vytrvalost natrénujete dlouhými a velmi pomalými běhy! Jak začít běhat, když nemáte kondici, se dočtete ZDE.

Foto: Sergii Kumer, Shutterstock.com

Půlmaraton je velice oblíbená trať, ale nemusí být pro vás. Nejdřív natrénujte na kratší vzdálenost a vyzkoušejte si atmosféru závodů…Foto: Sergii Kumer, Shutterstock.com

Jak dlouho trvá trénink na půlmaraton

Jste v běhu nováčci? Počítejte s tím, že na půlmaraton budete potřebovat tři měsíce přípravy. Během této doby se dokáže i netrénované tělo adaptovat na úplně nový styl sportu, jako je běh. Když si správně nastavíte trénink, nebudete v den závodu vystresovaní, ale užijete si ho.

Jak začít? Střídejte běh a chůzi

Až se půjdete poprvé proběhnout, dejte si klidně jen minutu běhu a pak zvolněte a přejděte do chůze, po vydýchání pokračujte v běhu. Druhý den zkuste běžet dvě minutky, nebo podle pocitu, jak vám to půjde.

Uvidíte, že za pár týdnů mírného tréninku uběhnete v pohodě 30 minut v kuse. Trénink samozřejmě není jen běhání. Fyzičku si můžete zlepšovat i jinými sporty, jako je cyklistika, tenis, tanec nebo plavání. Co jíst před tréninkem a po něm?

Jak můžete trénovat kombinaci běhu a chůze

  • 1 minuta běh a 1 minuta chůze
  • 2 minuty běh a 1 minuta chůze
  • 3 minuty běh a 1 minuta chůze
  • 5 minut běh a 1 minuta chůze
  • 8 minut běh a 2 minuty chůze
  • 10 minut běh a 2 minuty chůze

Nepodceňte techniku běhu

Další věcí, kterou není radno podcenit, je technika běhu. Mnohdy stačí málo a může dojít ke zlepšení běžeckých výkonů. V běhu nejde jen o došlap, ale i o práci paží a ­celého těla. Vylepšit techniku běhu vám může pomoci kvalifikovaný běžecký trenér, který vám poradí jak s technikou, tak s vybavením i tréninkovým plánem. Konkrétní tipy, jak běhat, abyste si neublížili, najdete ZDE.

Pracujte s tréninkovým plánem

Při tréninku střídejte krátké i delší úseky a intervalové běhy (střídejte rychlejší a pomalejší tempo), a až budete jistější, nebojte se přidat kopečky. Posílíte tím tělo a ve výsledku se vám delší trasa poběží snadněji.

Pracovat můžete i s časem: mezi tréninky dodržujte pauzy, aby mělo tělo čas na regeneraci. Na víkend si můžete naplánovat delší pomalé běhy a s blížícím se závodem trénovat závodní tempo na předpokládaný výsledek.

  • I v případě půlmaratonu je cesta cíl. Už během tréninku a později na závodě potkáte řadu zajímavých lidí, uchvátí vás skvělá atmosféra, budete se vzájemně motivovat a s některými vás propojí i hlubší přátelství. A o tom je běh také.

10 důvodů, proč začít běhat

  • vyvětráte si hlavu
  • zlepšíte si fyzičku
  • zformujete postavu
  • posílíte imunitu
  • budete mít pravidelnou aktivitu
  • poznáte nová místa
  • poznáte další běžce
  • budete se chtít zlepšovat
  • po běhu vás pokaždé naplní radost
  • endorfiny pozitivně ovlivní váš přístup k řešení úkolů

Odborná spolupráce: Mgr. Martin Levý, běžecký trenér Běhu zdar | #behuzdar

Načítám