Hlavní obsah

Pozor na mobil, alkohol, zeleninu a schody. Faktory, které ovlivňují vaše zdraví víc než kouření

Foto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

Foto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cigaretový kouř je považovaný za nejhoršího škůdce pro naše zdraví. A není pochyb, že na bedně pomyslných vítězů bude stát navždy. Málokdo už ale ví, že jsou tu další zlozvyky či chyby, které mají stejně negativní nebo i horší vliv. Změnit je přitom nestojí ani mnoho času, ani peněz. Které byste měli znát?

Článek

Co se týče nádorových onemocnění, není pochyb: na rakovinu plic, která jednoznačně souvisí s cigaretovým kouřem, umírá mnohonásobně víc pacientů než na jakékoliv jiné onkologické onemocnění. Ročně na tuto nemoc zemře více než 5000 tisíc osob.

Zplodiny z cigaret škodí také cévám a srdci. Jejich zdraví ale ohrožují i jiné faktory, a to někdy i ve vyšší míře. Típnutí cigarety tedy není to jediné, co potřebujete pro své zdraví udělat. Na co se ještě zaměřit?

„Mezi rizikové chování patří zvýšená konzumace alkoholu, kouření, nesprávné stravovací návyky a zanedbávání primární prevence. Ukazuje se, že nesprávné stravovací návyky jsou jednou z příčin více než čtvrtiny všech úmrtí v České republice. A potřebu změny stravovacích návyků si uvědomuje stále více Čechů,“ shrnuje problematiku hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Co jsou největší nepřátelé vašeho zdraví a jak jejich dopady minimalizovat?

1. Špatně jíte

Není třeba zcela změnit jídelníček, je ale pár věcí, které vám mohou významně pomoci. Zkuste začít tím, že uděláte dvě malé změny. První: přidejte ovoce a zeleninu. Těch byste měli denně sníst 600 gramů. Možná vám to přijde nemožné, ale uvědomte si, že jednu třetinu splníte třeba tím, že si dáte jablko. Když k tomu ještě přidáte trochu salátu nebo nakládané zelí plus zeleninovou polévku, máte hotovo.

Pak bude stačit, když omezíte uzeniny sladkosti třeba na jednu dávku týdně a místo nich si dáte ideálně denně zakysaný mléčný výrobek. Ideální by ještě bylo, abyste zapomněli starou a vyvrácenou informaci o tom, že cévám prospěje vypít dvě deci vína nebo jedno pivo denně. To všechno dohromady pak bude pro vaše stravování docela revoluce.

Foto: izikMD, Shutterstock.com

Uzeniny zkuste omezit na jednu porci týdně.Foto: izikMD, Shutterstock.com

2. Koukáte do mobilu

Studie, které se v posledních 20 letech zajímaly o to, proč unavení a nevyspalí lidé tloustnou, jasně potvrdily vztah mezi zvýšenou tvorbou hormonů podporujících nejen chuť k jídlu, ale také ukládání tuků.

Proto obezitologové varují: kdo nespí, tloustne. Stejně tak tato rovnice platí ale i v případě, že je spánek nekvalitní. To ovlivňuje další hormon melatonin, jeho správné fungování si sami likvidujete zejména koukáním do mobilu. Proto udělejte alespoň jedno režimové opatření. Odložte dvě hodiny před usnutím mobil a případně i změňte osvětlení. „Modré světlo, které vyzařuje většina elektroniky i některé LED žárovky, negativně ovlivňuje kvalitu spánku. Potlačuje tvorbu hormonu melatoninu, který se tvoří jen za tmy a reguluje usínání a jednotlivé fáze spánku,“ popisuje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

3. Málo se hýbete

Další faktor, který zásadně ovlivňuje vaše zdraví, moc dobře znáte. Je to nedostatek pohybu. Určitě jste slyšeli všechny poučky o tom, že deset tisíc kroků denně má udělat každý, že je třeba přestat jezdit výtahem a chodit pěšky, i když můžete dojet tramvají. Možná jste ale tak unavení, že představa, že ještě musíte chodit denně hodinu, vás unaví ještě víc a raději nechodíte vůbec.

Málo pohybu je ale větší problém, než si myslíte. Zkuste proto rezignaci překonat, nedáte 10 tisíc denně? Dejte jich aspoň pět tisíc. Nechce se vám chodit do schodů, protože už tak přicházíte do práce zpocení? Dejte alespoň patro a pak víkendovou procházku ve vhodném oblečení. Počítá se každý krok! Jen to nevzdávejte.

Foto: siam.pukkato, Shutterstock.com

I jedno patro pěšky je lepší než nic.Foto: siam.pukkato, Shutterstock.com

4. Nechodíte na prevenci

Je zadarmo, máme na ni všichni nárok, přesto ji pořád zanedbáváme. Mladí nechodí na prevenci k praktikovi, ženy, které už nemají menstruaci, zase zapomínají na gynekologa, muži se stydí si nechat vyšetřit prostatu a všichni dohromady mají hrůzu z koloskopie vyšetřující rakovinu tlustého střeva.

Stát to stojí peníze a nás nejen zdraví, ale doslova životy. Věty, že včas odhalená rakovina se na rozdíl od té pokročilé dá poměrně dobře léčit, jste slyšeli mnohokrát. Stejně jako informaci o tom, že vysoký krevní tlak nebolí, ale ničí srdce.

Opravdu si každý rok do kalendáře naplánujte prevenci u gynekologa a každý druhý u praktika. Ten už vás případně pošle na další vyšetření. Je to úplně nejjednodušší, co můžete pro své zdraví udělat. A tím byste měli začít.

Načítám