Hlavní obsah

Zinek pomáhá s hojením ran a posiluje imunitu. Při nedostatku hrozí únava i vypadávání vlasů

Foto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Foto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidské tělo je velmi složitý mechanismus, v němž hraje svou nezastupitelnou roli i zinek. Jde o esenciální minerál, který byste našli v mnoha tkáních a jenž se podílí na fungování pro tělo zásadních enzymů. Jak ho tělu dodat?

Článek

Zinek je součástí enzymů, bez nichž by nedocházelo například ke štěpení bílkovin, tvorbě inzulinu, ale třeba ani k růstu a vývoji organismu, správné činnosti imunitního a reprodukčního systému nebo odstraňování toxinů z těla. Je důležitý i pro hojení a zdravou pokožku, stejně jako pro čich a chuť.

Na co je dobrý zinek?

Tělo ho potřebuje ve chvíli, kdy je vyčerpané, když např. bojuje s nachlazením. Příznivé účinky má i jako podpora léčby štítné žlázy nebo coby prostředek k udržení zdravých kostí, vlasů, nehtů a kůže.

Právě pro antibakteriální a dezinfekční účinky a také schopnost podporovat hojení a uklidňovat pokožku ho využívá i kosmetický průmysl – našli byste ho například v přípravcích na léčbu akné, prevenci opruzenin a uklidnění podrážděné pokožky.

Denní doporučená dávka zinku pro dospělého jedince je 10 mg, vyšší potřebu mají těhotné a kojící ženy. Více by ho měly přijímat i osoby, které nadměrně konzumují alkohol. Ten totiž negativně ovlivňuje jeho vstřebávání.

V čem je zinek

Pokud byste chtěli tělu dodat zinek jen formou potravy a sáhli po živočišných zdrojích, pak by to byla játra, tmavé maso, mořští živočichové, hlavně ústřice, ale i mléko nebo vaječné žloutky. Pokud by byla vaší volbou rostlinná strava, pak by šlo o ořechy, dýňová a sezamová semínka, kakao, kapustu, hrášek, celozrnné cereálie, fazole a další.

Foto: ciobaflori, Shutterstock.com

Zinek lze doplnit i pomocí dobře sestaveného jídelníčku – a nemusí tam být nic exotického, stačí oříšky nebo cereálieFoto: ciobaflori, Shutterstock.com

Platí přitom, že čím je potrava kvalitnější, tedy ideálně bio, tím víc zinku obsahuje. Zinek ze živočišných zdrojů je pro nás dostupnější a vstřebatelnější. Vegetariáni a hlavně vegani by měli zvážit konzumaci doplňků stravy s obsahem zinku.

Potraviny s vysokým obsahem zinku ve 100 g
Ústřice 78,6 mg
Pšeničné klíčky 16,7 mg
Hovězí a jehněčí maso 12,3 mg
Sezamová semínka 10,5 mg
Tykve 10,3 mg
Zvěřina 8,6 mg
Kakao a hořká čokoláda 6,8 mg
Kešu 5,6 mg
Kuřecí a vepřové maso 5,0 mg
Čedar 3,1 mg

Kdy jíst zinek?

Ideální by bylo, kdybyste tělu dodávali zinek z potravin. Bohužel to ne vždy jde, třeba i proto, že s věkem klesá schopnost ho absorbovat. Rozhodně by tedy o jeho doplnění měli uvažovat senioři a potom například i těhotné a kojící ženy, dále pak ti, kteří drží některou z přísných diet, či lidé konzumující převážně rostlinnou stravu. Zásadní je ale i v době růstu a vývoje organismu, tedy v dětství.

Nedostatek zinku - příznaky

Nedostatek zinku u dětí a mladistvých se může projevit jako opožděný tělesný i duševní vývoj. Pokud je ho v těle málo, pak na to může ukazovat nechtěný úbytek hmotnosti, pomalejší hojení ran, ale i zhoršování paměti nebo problémy se zrakem a čichem. Nedostatek může vést i k nesprávnému pohlavnímu vývoji a k problémům s plodností u mužů. Zinek se nachází ve varlatech a je důležitý ke správné tvorbě spermií.

Že byste mohli mít nedostatek zinku, napoví i snížená chuť k jídlu a vypadávání vlasů. Častěji mají nedostatek zinku vegetariáni a vegani.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Za vypadáváním vlasů může být kromě mnoha jiných faktorů i nedostatek zinkuFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Je ale třeba říct, že zásadní nedostatek zinku se vyskytuje málokdy, a když, pak se pojí například s chronickým onemocněním zažívacího traktu nebo operací v této oblasti. Problémy s nedostatkem tohoto minerálu mívají i pacienti s nemocnými játry či ledvinami.

Jak dodat zinek do těla

Kromě kvalitní stravy můžete zvolit i potravinové doplňky, které zinek obsahují. Jde většinou o preparáty, jež by se měly konzumovat společné s jídlem. Doplňky stravy pro dospělé by měly mít maximální denní dávku 15 mg zinku. Na trhu je ke koupi zinek v různých formách, které se liší svou vstřebatelností a využitelností.

Nejlepší forma zinku

Jestli si budete vybírat doplněk stravy se zinkem, pak je lepší volit bisglycinát, glukonát a další organické formy. V případě sulfátu je dobré vědět, že má nízkou vstřebatelnost, kolem 10–20 %, a často způsobuje průjmy. Organické formy jsou vstřebatelné nad 60 %.

Při doplňování zinku se doporučuje doplňovat i měď, protože jeho užívání snižuje její hladinu.

Dodržujte doporučení výrobce – většinou radí nejíst přípravky se zinkem nalačno. V takovém případě může vyvolávat nutkání na zvracení. V případě speciální formy zinku s názvem pikolinát je zvracení velmi časté a někdy okamžité. Proto je doporučován zinek spíše ve formě bisglycinátu zinečnatého.

Nadbytek zinku

To, že by někdo zásadně nadužíval zinek, se nestává často, je to spíš výjimečné. A je to dobře, protože když je ho v těle dlouhodobě moc, pak může působit jako jed – stejně jako další kovy, může být i on v těle toxický. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) stanovil maximální tolerovaný příjem zinku na 25 mg denně.

Pokud by byl zinku nadbytek, pak by se to projevilo bolestí hlavy, nevolností se zvracením, bolestí břicha, křečemi nebo průjmem. Pokud by tento stav trval dlouho, mohlo by to vést k narušení vstřebávání železamědi.

Zinek

V čem je zinek: Hlavně v mořských plodech, hovězím mase, ale i sóje, celozrnných obilninách, hrachu apod.

Doporučená denní dávka: Denní doporučená dávka zinku pro dospělého jedince je 10 mg, víc by měli přijímat těhotné a kojící ženy i senioři.

Jak se projevuje nedostatek: Nedostatek se může projevit kožními problémy, úbytkem váhy, únavou, potížemi se zrakem a čichem, ale i opožděným tělesným a duševním vývojem u dětí a mladistvých.

Odborná spolupráce: RNDr. Michaela Bebová, biochemička, odbornice na výživu, spolupracovnice AquaLife Institutu, www.biochemicka.cz

Načítám