Hlavní obsah

Zdraví v hrsti: Ořechy skvělé nejen pro srdce a  hubnutí

Foto: Milles Studio, Shutterstock.com

Foto: Milles Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlašské, para, pekanové, lískové… Ořechy mlsáte rádi po celý rok, v adventu mají ovšem větší kouzlo než jindy. Víte, které byste si měli vybírat, aby co nejlépe prospěly vašemu zdraví?

Článek

Všechny ořechy jsou zásobárnou cenných živin a měli byste si je dopřávat každý den – ovšem jen jednu hrst. Kromě zdravých tuků, bílkovin, vitaminů a minerálů jsou totiž ořechy mimořádně bohaté také na kilokalorie, které v nadměrném množství v kombinaci s nedostatkem pohybu mohou způsobit nárůst hmotnosti. Což určitě nechcete. Které ořechy tedy zvolit pro posílení jednotlivých orgánů?

Vlašské ořechy: zdravé srdce a cévy

Zdravé tuky, které prospívají srdci, obsahují všechny ořechy. Vlašské ovšem mají něco navíc. Nabízejí vysoké množství kyseliny alfa-linolenové (ALA), která patří k omega-3 mastným kyselinám. Ty si tělo neumí vyrobit a je nutné je dodávat stravou. Osm vlašáků denně pomůže hladinu ALA doplnit, což se podle studií odrazí na zdraví srdce. Tato látka totiž prokazatelně snižuje hladinu škodlivého cholesterolu, krevní tlak a pozitivně působí na zdraví cév.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Vlašáky chutnají skvěle v cukroví a jsou cenným zdrojem omega-3 mastných kyselinFoto: puhhha, Shutterstock.com

Arašídy: bystrý mozek

Technicky vzato patří arašídy k luštěninám, obecně jsou ale označovány za ořechy. Jsou bohaté na kyselinu listovou neboli vitamin B9 (folát), který je nezbytný pro vývoj a fungování mozku – chrání ho před zhoršením kognitivních funkcí a konzumaci by neměly zanedbávat zejména těhotné ženy, protože tento vitamin chrání nenarozené dítě před vrozenými vadami. Arašídy jsou také cenným zdrojem vitaminu E a omega-3 mastných kyselin. Obě tyto mikroživiny jsou nezbytné pro správnou funkci vaší myslivny.

Mandle: proti zánětům

Mandle pomohou s udržením zdraví a kondice. Jsou bohaté na vápník, vlákninu a vitamin E, což je antioxidant, který bojuje proti zánětům a proti zhoršování poznávacích funkcí , které souvisejí s věkem. „Už i moje babička říkala, že jsou mandle lepší než lékárnička,“ směje se Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně z Potštejna, a vysvětluje: „A věděla proč. Obsahují spoustu vitaminů a minerálů, mají antioxidační účinky a jako bonus jsou vhodné při redukci hmotnosti pro obsah vlákniny, bílkovin a zdravých tuků. Navíc mají skvělou a nezaměnitelnou chuť a jsou pomocníky i při pečení.“

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Mandle pomohou zhubnout a skvěle chutnajíFoto: Krasula, Shutterstock.com

Para a pekanové ořechy: prostata v pohodě

Pánové by měli dbát na to, aby jejich jídelníček obsahoval para a pekanové ořechy, protože pečují o zdravou prostatu. Para jsou jsou plné důležitého selenu – prvku, který chrání před rakovinou a dnes ve stravě obecně spíše chybí. Ovšem pozor, k naplnění doporučeného množství postačí jeden kousek denně! „Ve vyšších dávkách je selen toxický, proto byste para ořechy neměli jíst po hrstech jako třeba mandle,“ vysvětluje biochemička Michaela Bebová. Pekanové ořechy zase dodají betasitosterol, rostlinnou sloučeninu, která pomáhá předcházet onemocněním prostaty, jako je třeba její zvětšení.

Lískové ořechy: perfektní pro sportovce

Pro sportovce, kteří potřebují dodat energii a prospěšné látky, aniž by se museli ládovat tunami jídla, jsou vhodné lískáče. „Mají vysokou energetickou hodnotu, obsahují mnoho stopových prvků, vitaminů a kvalitních tuků,“ říká Lucie Tvrdoňová. Díky tomu napomáhají k snižování hladiny cholesterolu v krvi, podporují činnost mozku a posilují nervy. A bonus? Jsou dostupné na českých zahrádkách podobně jako vlašáky.

Ořechy jsou zdravé také proto, že obsahují skoro zázračné třísloviny. Víte, co všechno dokážou?

Související témata:

Načítám