Hlavní obsah

Pomůže na bolavé klouby, lámavé vlasy a nehty: Opomíjený křemík najdete i v pivu!

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O některých minerálech můžete slyšet stále, ale kdy naposledy vám někdo řekl, že je potřeba si hlídat i množství křemíku? Přitom je po zinku a železu třetím nejrozšířenějším stopovým prvkem v našem organismu.

Článek

Křemík, kterého jsou v lidském těle asi jen dva gramy, má zásadní vliv na to, v jakém stavu jsou pojivové tkáně, ale i kosti a klouby. Jeho nedostatek se podepíše i na tom, jak vypadají vaše nehty či vlasy. Pojďme si o něm říct víc.

Na co je dobrý křemík?

Zmíněné zhruba dva gramy křemíku jsou uložené ve skoro všech tkáních, ale nejvíc ho je v těch pojivových – tedy i v orgánech, které pojivové tkáně obsahují. Jde především o průdušnice, šlachy, srdečnice, kosti, kůži, vlasy a nehty. Daleko menší množství křemíku je pak ve svalech, játrech, plicích nebo ledvinách.

Křemík se v pojivových tkáních stará o jejich pružnost a pevnost. Kloubům pomáhá s tvorbou kolagenových a elastinových vláken. Vlasy jsou díky němu pružné a vypadají zdravě, nehty jsou pevnější. Kosti mu zas vděčí za to, že je pomáhá mineralizovat, a tím předchází osteoporóze. Zásadní je i pro kůži, pomáhá ji prokrvovat a udržovat vyživenou a mladistvější, a podílí se tedy na prevenci tvorby vrásek. Upozornit ale musíme i na to, že pozitivně působí na kardiovaskulární systém, aktivuje některé enzymy. Křemík zkrátka pozitivně ovlivňuje i celkovou imunitu.

V čem je křemík?

Mezi nejčastěji jmenované zdroje křemíku patří ovesné vločky, banány, celozrnná rýže nebo fazole, ale je i v kopřivách nebo přesličce rolní. Opomenout nemůžeme ani zdroj, který leckoho potěší – a tím je pivo. Důvodem je, že křemík obsahuje ječmen, ostatně jako i další obiloviny pšenice a oves.

Tělu ho můžete dodat i díky konzumaci špenátu, červené řepy či mrkve, ředkviček, ořechů, brambor, masa a obsahují ho i některé minerální vody. Vysoký obsah křemíku se nachází v potravinách rostlinného původu, v těch živočišných jsou jeho koncentrace nižší.

Potraviny s nejvyšším obsahem křemíku

Potravinaobsah křemíku ve 100 g
ovesné vločky 18,8 mg
celozrnná rýže 16,2 mg
banány 6,2 mg
fazole 5,5 mg
špenát 1,8 mg
pivo 20–50 mg/litr

Doporučená denní dávka křemíku je 20–50 mg, což by mělo jít pokrýt běžnou konzumací potravin.

Kdy jíst křemík?

Jestli konzumujete dost křemíku, byste si měli hlídat hlavně ve středním a pokročilejším věku, neboť jeho množství v těle ubývá a mohlo by se to projevit právě na stavu kostí, kloubů, ale i pokožky. Víc by ho měli přijímat i sportovci.

Jaké jsou příznaky nedostatku křemíku?

Hlavním projevem nedostatku křemíku v těle jsou oslabené kosti, vlasy, nehty a kůže. Jelikož je důležitý především pro funkce a tvorbu pojivových tkání, jeho nedostatečný příjem se může projevit oslabením kostí – třeba i osteoporózou nebo poruchami jejich struktury. Lze to poznat i na stavu nehtů a vlasů, které se mohou víc třepit a lámat. Pokožka může být suchá a ochabnout a lze pozorovat rychlejší tvorbu vrásek z důvodu zhoršené tvorby kolagenu. Nedostatek křemíku případně ovlivní i rychlost hojení a u sportovců třeba i regeneraci po fyzické námaze.

Jak dodat křemík do těla?

Při nedostatku křemíku je naštěstí docela snadné jeho množství upravit, například právě jen dobře zvolenými potravinami. A protože ho najdete v mnoha dostupných druzích, nebývá to problém. Pokud byste ale potřebovali, lze zvolit i doplňky stravy, které jsou běžně na trhu. Někteří odborníci však jejich konzumaci považují za zbytečnou – právě pro snadnou možnost ho doplnit stravou.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Křemík můžete sice doplnit i formou potravinových doplňků, ale měli byste to zvládnout jen vhodně zvolenou stravouFoto: fizkes, Shutterstock.com

Jaká je nejlepší forma křemíku?

Křemík můžete přijímat v různých formách. V potravinách se přirozeně vyskytuje jako oxid křemičitý (SiO2) a ve formě silikátů (soli kyseliny křemičité). Ve vodě a tekutinách se vyskytuje ve formě kyseliny ortokřemičité – tedy například v pitné vodě, minerálkách nebo v pivu. Tato forma je pro člověka nejlépe využitelná.

Křemík je výhodné kombinovat s příjmem zinku, manganu a selenu – mají podobné účinky na tvorbu kostí, pojivové tkáně, kůži, vlasy a nehty. Společně pak chrání buňky proti oxidačnímu stresu, čímž zpomalují stárnutí.

Lze se křemíkem předávkovat?

Bezpečná hranice pro denní příjem křemíku je stanovená na 12 mg na 1 kg tělesné hmotnosti. Člověk vážící 60 kilo může bezpečně přijmout 700 mg křemíku denně, což znamená, že se předávkovat skoro nejde – a to ani v případě, že byste stravu kombinovali s doplňky stravy.

Křemík

V čem je křemík: Obsahují ho hlavně celozrnné obiloviny, ale i pivo, velmi dobrým zdrojem je i kopřiva dvoudomá nebo přeslička.

Doporučená denní dávka: Podle doporučení odborníků by denní dávka křemíku měla být 12 mg na 1 kg tělesné hmotnosti.

Jak se projevuje nedostatek: Jestliže ho máte málo, projeví se to hlavně na stavu kostí, pojivových tkání, vlasů, nehtů a pokožky – v jejím případě například rychlejší tvorbou vrásek a ztrátou elasticity.

Odborná spolupráce: RNDr. Michaela Bebová, biochemička, odbornice na výživu, spolupracovnice AquaLife Institutu, www.biochemicka.cz

Načítám