Hlavní obsah

Sodík je pro tělo nezbytný, nadbytek ale škodí. Kolik ho ideálně přijímat

Foto: frantic00, Shutterstock.com

Foto: frantic00, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sodík je minerální látkou, bez které by se tělo neobešlo, ale může pro něj být i nebezpečný, pokud ho je moc. Jaká rizika hrozí a kolik je ho „tak akorát“?

Článek

Vzhledem k tomu, že sodík přijímáme hlavně v kuchyňské soli – a té je v naší stravě víc, než je zdrávo, tak jeho nedostatkem trpí opravdu málokdo. Ovšem zcela bez něj bychom se také neobešli. Kolik je tedy přiměřeně a co se stane, když je ho opravdu moc?

Sodík v těle: Proč je důležitý

Hlavní funkcí sodíku je regulace objemu tělesných tekutin, krevního tlaku, napomáhá i transportu důležitých látek. V praxi to znamená, že by bez něj například buňky nebyly dostatečně vyživovány – umožňuje některým živinám procházet jejich stěnami. Tělo ho také potřebuje ke správnému fungování svalů a nervů a má vliv na funkci ledvin.

Spolu s draslíkem udržuje optimální poměry vody v tkáních. Jeho množství má vliv na produkci moči – ovlivňuje ledviny v tom, zda mají moč zadržovat, nebo vylučovat.

Pokud byste zcela vyloučili nebo velmi omezili příjem sodíku, pak by to mohlo vést k dehydrataci.

V čem je sodík

Sodík se do těla dostává hlavně ve formě kuchyňské soli. Nelze ji ale vnímat jen jako tu, kterou si posolíte chléb, ale i jako součást receptury valné většiny potravin. Obecně lze říct, že ve všech, které byly průmyslově zpracovány. Zásadní množství obsahují uzeniny, konzervy, sýry, pečivo, ale také chipsy nebo solené oříšky.

Kdy jíst sodík

Za normálních okolností není potřeba zvyšovat příjem sodíku, spíše naopak. Jeho množství je potřeba hlídat v případech velkého výdeje tekutin, jako je pocení, zvracení či průjem. Doporučená denní dávka sodíku je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) 2 g, což je 5 g soli – asi lžička. Je přitom dobré vědět, že 2,5 g soli (NaCl) obsahuje 1 g sodíku (Na). Minimální denní příjem sodíku je podle WHO 0,5 g, tedy 1,25 g soli.

Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Zdrojem sodíku je obyčejná kuchyňská sůl, které má každý z nás většinou v jídle víc, než je zdrávo.Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Příznaky nedostatku sodíku

Pokud byste měli v těle nedostatek sodíku, mohlo by se to projevit slabostí, únavou nebo pocitem vyčerpání. Doprovodným příznakem bývá i snížení krevního tlaku. Mohli byste mít svalové křeče v nohách, mohlo by dojít ke ztrátě vědomí a literatura uvádí, že zásadní nedostatek by mohl skončit až smrtí.

K takovému stavu může dojít i například v létě při velké dehydrataci. Proto je tak důležité doplnit tělu tekutiny spolu s minerály, ideálně ve formě rehydratačního roztoku (8 čajových lžiček cukru a 1 lžičku kuchyňské soli rozpusťte v litru převařené vody a doplňte šťávou ze 2 pomerančů).

Stejně dobře poslouží i slazené ochucené minerálky, v tomto případě nejlépe ty silně mineralizované. Pokud byste dehydrovanému člověku nabídli příliš velké množství vody bez minerálů, dojte k ještě většímu poklesu sodíku v těle, protože ho ztratí vyloučenou močí.

Příznaky nadbytku sodíku

Přílišný přísun sodíku je pro populaci asi daleko častějším jevem. Tělo se snaží se ho zbavit přes ledviny nebo potem. Doprovází to pocit žízně, bolest hlavy, vyšší krevní tlak, otoky a potíže se srdcem.

Právě vyšší krevní tlak je nejčastějším důsledkem toho, že je v těle sodíku moc. Se sodíkem se tělo zbavuje i draslíku, s ním také tekutin, odvodňuje se, což může v důsledku vést i k infarktu nebo mozkové mrtvici.

Pokud je sodíku moc, pak to má vliv i na zažívání, tedy hlavně na vznik žaludečních vředů.

Foto: BEAUTY STUDIO, Shutterstock.com

Příznakem nedostatku sodíku mohou být svalové křeče, nadbytku zas otoky.Foto: BEAUTY STUDIO, Shutterstock.com

Jak dodat sodík do těla

Nejvýznamnějším zdrojem sodíku je kuchyňská sůl, kterou používáme při vaření a přípravě pokrmů. Lze ho ale dodat i pitím silně mineralizovaných minerálek. Právě z důvodu obsahu sodíku je vhodné hlídat u minerálních vod složení, a pokud ho obsahují víc než 200 mg/l, pak je nekonzumovat denně a pravidelně.

Tento limit splňují všechny slabě i středně mineralizované, a dokonce také některé silně mineralizované vody. Nejvyšší obsah sodíku má většina léčivých minerálních vod, které bývají velmi silně mineralizované a mají specifické vlastnosti. Měly by se jim vyhýbat i těhotné ženy a nemají se dávat ani dětem. Ty by do jednoho roku vůbec neměli jíst pokrmy s přidanou solí – příjem sodíku pokryje mléko, kojenecká výživa a příkrmy.

Sodík

Doporučená denní dávka: Podle doporučení odborníků by denní dávka sodíku měla být 2 g, ale je stanovena také nejnižší dávka, což je 0,5 g sodíku, nižší by mohla ohrozit i život.

Zdroje sodíku: Sodík přijímáme ve formě kuchyňské soli, která je součástí většiny potravin, kromě čerstvých, jako je například ovoce či zelenina.

Jak se projevuje nedostatek: Jestliže ho máte nedostatek, projeví se to například svalovými křečemi, pocitem vyčerpání, dokonce i ztrátou vědomí, může dojít až k úmrtí. Problémem je ale spíš jeho nadbytek.

Odborná spolupráce: RNDr. Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu, www.biochemicka.cz

Reklama

Související témata:

Načítám