Hlavní obsah

Odvrácená strana snížení teploty topení: Co se stane, když stáhnete kohoutek pod únosnou míru

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jako zaříkávadlo: stáhněte teplotu v bytě, netopte, kde nemusíte, a ušetříte. Jistě, je to pravda, ale současně platí, že nic se nemá přehánět.

Článek

Češi mají teplo rádi a doma si vždy udržovali trenkovou teplotu, tedy tolik stupňů, aby se dalo chodit jen ve spodním prádle. To si už ale může dovolit málokdo, až 60 % domácností proto stáhlo topení minimálně o jeden dva stupně. Jsou i tací, kteří ho rovnou vypnuli. Ovšem neměli byste jít do extrémů, ve finále by vás to nemuselo vyjít levněji.

Stáhněte topení, ale nevypínejte ho

Snižte teplotu vytápění a kde to jde, tak ho i vypněte. I to bývá rada na snížení nákladů za topení. Ovšem má to háček. Ušetříte, ale váš byt může začít plesnivět. Nejohroženější jsou koupelna a kuchyň, ale také málo větrané chladné místnosti, tedy chodby, sklepy nebo spíž. Jestliže šetříte a stáhli jste topení, hlídejte vzdušnou vlhkost. „Optimálně se v zimě pohybuje mezi 45 a 60 %, v létě mezi 40 a 55 %,“ říká Tomáš Truxa z Isoveru.

Na kolik topit?

Na kolik jednotlivé místnosti vytápět? To je otázka, na kterou je těžké odpovědět. Za ideální se považovalo mít například v obýváku 20-21 °C, v ložnici 17-18 °C, v koupelně až 22-24 °C. V místnostech, kde se moc nepohybujete, je doporučováno udržovat alespoň 14-15 °C. Pokud tedy potřebujete co nejvíc ušetřit, můžete snižovat teplotu v celém bytě či domě právě až k těm cca 15 °C - ovšem s výjimkou míst, kde je větší vlhko, tedy koupelny a kuchyně. Za ještě celkem snesitelnou považuje většina lidí teplotu kolem 18 °C. Lepší než stále snižovat a zvyšovat teplotu, je nechat nějakou stabilnější, protože pokud necháte vychladnout zdi a poté je zas chcete zahřát, stojí to víc energie než stálá teplota.

Proč je vlhkost problém?

Proč je vzdušná vlhkost v chladné místnosti problém? Souvisí to s rosným bodem - to je teplota, při níž dojde k nasycení vzduchu vodními parami – pokud se takto vlhký vzduch setká s chladnější plochou, začne na ní kondenzovat vzdušná pára a měnit se ve vodu. Zdi jsou najednou vlhké, okna se rosí – a to je ideální pro vznik plísní. Náchylné jsou k tomu hlavně starší domy. Aby se tak nestalo, je zapotřebí správně větrat.

Je dobré pořídit si vlhkoměr a vyvětrat vždy, když se vlhkost pohybuje nad 55 %. Větrat byste měli důkladně během vaření, ale třeba i při práci s parní žehličkou nebo při sušení prádla.

Foto: ronstik, Shutterstock.com

Naučte se pravidelně větrat, to je zásadní!Foto: ronstik, Shutterstock.com

Pozor na koupelnu

Problém může být s větráním vlhké koupelny, tam okno nebývá, takže tady je třeba vsadit spíš na přístroje, které vzduch ohřejí a vysuší teplem jen ve chvíli, kdy se koupete nebo sprchujete. Řešením bývají infrazářiče nebo přímotopy, ale je zapotřebí dohlédnout, aby byly vhodné do vlhkého prostředí, protože kombinace vody a elektřiny může být nebezpečná. Proto na jejich výrobním štítku hledejte označení IP24. Do koupelny můžete dát i pohlcovače vlhkosti. Pokud nechcete do ničeho investovat, nechávejte alespoň pootevřené dveře nebo nastavte topení na vyšší teplotu, aby vzduch vyschl. Rozhodně nesušte v koupelně prádlo!

Jak se zbavit plísní?

Pokud už se vám doma plísně objevily, pak je zapotřebí je rychle zlikvidovat. Rozhodně to nedělejte přípravky na bázi chloru. Ty sice mají na pohled rychlý bělicí účinek, ale omítku zasolují, a tím pak ještě víc vlhne. Spíš vyzkoušejte ty bezchlorové. Rozhodně ale dbejte na vyváženost tepla a větrání, zvažte zateplení zdí a kvalitní okna (na to lze získat dotace i půjčky). Hodně zmůže i sanace omítek, které už plíseň prorostla.

„Pro interiéry je ideální hydrofilní sanační omítka, jež neomezuje propustnost vlhkosti do vnějšího prostředí. Využít se dá ale také omítka tepelně izolující, která ovlivňuje povrchovou teplotu zdiva, či přímo protiplísňová sanační omítka, jež pálí kořínky plísňových spor,“ doporučuje Petr Müller, odborník na sanaci ze společnosti Weber.

Reklama

Načítám