Hlavní obsah

Bílkoviny v moči mohou ukazovat na virózu, vysoký tlak i nádor: Jak se jich zbavit přírodní cestou

Foto: Shift Drive, Shutterstock.com

Foto: Shift Drive, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadbytek bílkovin v moči je zásadní nález, který může ukazovat na celou řadu více či méně závažných příčin. Bez dalšího vyšetření a případné léčby se to neobejde. V lehčích případech můžete zkusit přírodní cesty, jak ulehčit ledvinám a hladinu močových bílkovin normalizovat. Jak na to?

Článek

Zvýšené množství bílkovin v moči (= proteinurie) se většinou odhalí při běžném preventivním vyšetření, pouhým okem se nepozná, i když se uvádí, že je moč pěnivější. Jedná se o příznak více či méně závažných obtíží, a proto je potřeba pátrat po příčině.

Příčiny zvýšených bílkovin v moči

Co způsobuje, že se v moči najde víc proteinů, než je běžné? Může jít jen o dehydrataci, infekci močových cest nebo o reakci na stresovou zátěž, jako je nadměrný sportovní výkon, probíhající viróza či úzkosti, na vině ale může být i prediabetes, neléčený vysoký krevní tlak, vážné onemocnění ledvin včetně nádorů anebo autoimunitní choroba. V těhotenství mohou bílkoviny v moči značit preeklampsii, závažný stav, který je nebezpečný pro matku i dítě.

Vzhledem k tomu, co všechno může (ale nemusí) proteinurie naznačovat, provádí lékař po tomto nálezu řadu dalších vyšetření, která mu pomohou odhalit příčinu a začít ji léčit. Jestliže se podaří vyřešit či alespoň dostat pod kontrolu základní problém, hladina bílkoviny v moči by měla klesnout.

Foto: Fusionstudio, Shutterstock.com

Bílé rybí maso je, podobně jako rostlinné bílkoviny, lépe stravitelné než jiné živočišné zdroje, což šetří ledvinyFoto: Fusionstudio, Shutterstock.com

Jak na bílkoviny v moči přírodně?

Důležité je dodržovat nastavenou léčbu. V lehčích případech, jako je dehydratace, infekce, zánět močových cest, přetížení nebo i prediabetes, ovšem můžete po poradě s odborníkem nápravný proces podpořit i sami zavedením určitých opatření, která uleví ledvinám i celému organismu. A stejná odlehčovací doporučení můžete začít také dodržovat, pokud na stanovení diagnózy čekáte a zatím neznáte příčinu proteinurie.

1. Dočasně ubrat na bílkovinách

Podle Kateřiny Cajthamlové, internistky a systemické terapeutky, je dobré dočasně snížit příjem bílkovin ve prospěch sacharidů a škrobů. „Dále je nutné vyloučit alkohol i kofein, které ledviny zatěžují,“ doplňuje s tím, že z živočišných proteinů je k ledvinám šetrnější rybí maso. Jinak je dobré preferovat rostlinné bílkoviny, jež získáte z luštěnin a dalších zdrojů, jako je tofu, tempeh nebo seitan.

2. Přidat lněná semínka

Podle výsledků studie nizozemských vědců je šetrná také bílkovina nacházející se ve lněném semínku: může šetřit ledviny, vést k obnovení jejich činnosti a zlepšení či vymizení proteinurie. Lněná semínka můžete přidávat do smoothie, posypat jimi kaše či domácí pečivo, doplnit jimi salát nebo obloženou mísu.

Foto: Caterina Trimarchi, Shutterstock.com

Šetrná k ledvinám je i bílkovina lněného semínka, posypte jím salát nebo třeba domácí krekry. A semínka i ořechy používejte jako chutný a zdravý zdroj vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. I tím ledvinám odlehčíteFoto: Caterina Trimarchi, Shutterstock.com

3. Méně solit

Nadměrné solení může zvyšovat krevní tlak a tím riziko onemocnění srdce i cévní mozkové příhody. A protože s regulací krevního tlaku souvisejí i ledviny, příliš mnoho soli poškozuje také je. Podle výsledků bádání britských lékařů je omezení příjmu soli jedním z nejspolehlivějších řešení, jak snížit hladinu bílkovin v moči.

Množství soli doporučují omezit na zhruba polovinu až třetinu zarovnané kávové lžičky. Zásadní je odnaučit se přisolovat jídlo, protože mnoho soli se vyskytuje už v běžných potravinách (třeba v pečivu). Dobré je sledovat etikety a vybírat pochutiny, které obsahují soli co nejméně.

4. Hlídat si hladinu cukru v krvi

Poškozovat ledviny mohou i vyšší hladiny cukru krvi, a to i když ještě nemáte cukrovku. Proto je důležité omezit příjem nezdravých sladkých pochutin. „Adekvátní stravovací režim s přiměřeným množstvím sacharidů, ale samozřejmě i bílkovin, je tedy základ,“ vysvětluje biochemička a odbornice na výživu Michaela Bebová.

Pomoci může také zařazení potravin bohatých na vlákninu, která pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru. Jde především o zeleninu, luštěniny, celozrnné obiloviny a ořechy a semínka.

Bílkovina v moči

  • Příčiny: Dehydratace, zánět močových cest, stres, viróza, prediabetes, vysoký krevní tlak, vážné onemocnění ledvin včetně nádorů anebo autoimunitní choroba, peeklampsie.
  • Jak si pomoci sám: Pokud řešíte příčinu, pomůže k tomu i úprava stravy.
  • Kdy jít k lékaři: Vždy je třeba určit příčinu.

Reklama

Načítám