Hlavní obsah

CRP test odhalí infekci: Jak funguje domácí a kdy jít k lékaři, protože asi potřebujete antibiotika

Foto: Cryptographer, Shutterstock.com

Foto: Cryptographer, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CRP testy se používají především v případě, kdy má obvodní lékař podezření, že v těle pacienta probíhá nějaký zánět nebo infekce. Odhalí, zda je onemocnění bakteriálního, nebo virového původu. Můžete si ale udělat i domácí test. Co znamenají jednotlivé hodnoty a jak se v nich vyznat?

Článek

Testy měří hladinu CRP (C-reaktivního proteinu v krvi). Tato bílkovina se tvoří v játrech, pokud ve vašem těle probíhá nějaký zánět. V případě bakteriální nákazy hodnoty CRP rychle stoupají – vyšetření pomáhá včasnému nasazení antibiotik v případě potřeby a předejdete tak možným komplikacím v případě neléčené infekce.

Kdo vyšetření provádí a jak vypadá

Hladinu C-reaktivního proteinu běžně vyšetřují praktičtí lékaři pro děti i dospělé, využívají k tomu speciální přístroj přímo v ordinaci. Krev se odebírá malým bodnutím do prstu a vzorek se na laboratorní destičce vloží do přístroje, hodnoty CRP jsou známy do několika minut.

Vyšetření zjistí hodnoty CRP, nedokáže však určit, jaká bakterie infekci způsobila – k tomu jsou potřeba další laboratorní vyšetření, která však trvají podstatně déle. Pokud lékař přístroj nemá, může odebrat krev klasicky ze žíly a poslat ji do laboratoře, odkud bývá výsledek většinou do druhého dne.

Vyšetření většinou hradí zdravotní pojišťovna, ale někde je ho potřeba zaplatit, například pokud to lékař nepovažuje za nutné, ale pacient na tom trvá. Cena se pohybuje mezi jedním a dvěma sty korunami.

Jaké jsou hodnoty CRP

  • hodnota CRP do 5 mg/l se považuje za normální stav
  • hodnota CRP 6–30 mg/l znamená virové onemocnění a je vhodné test za jeden až dva dny opakovat a zkontrolovat, zda hodnoty CRP nestoupají
  • hodnota CRP nad 30 mg/l je pravděpodobně projevem bakteriální infekce
  • hodnoty CRP okolo 300 mg/l a více znamenají již velmi závažný bakteriální zánět v těle, který může vyžadovat další podrobná vyšetření a intenzivní léčbu
Foto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Vyhodnocení domácího testu je složitější, ale výsledek máte do pěti minutFoto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Domácí CRP test – vyhodnocení výsledků

Za zhruba 200 až 300 korun si můžete koupit i domácí CRP test. Ukazuje hodnoty CRP spolehlivě, studie funkčnosti prokázala přesnost vyšší než 95 procent. Vyhodnocení je pro laika ovšem poměrně obtížné. Neukáže vám hodnotu v číslech, musíte ji odečíst sami podle intenzity kontrolní čárky. Výhodou je ale možnost udělat test kdykoli během dne, a to jak dospělým, tak dětem. Do pěti minut se dozvíte, zda máte, nebo nemáte bakteriální infekci.

  • Pokud se v testovací zóně vedle kontrolní (ukazuje, že test je funkční) a referenční čárky neobjeví žádná další čárka, znamená to, že bakteriální infekci nemáte, protože hodnota CRP je nižší než 10 mg/l.
  • Pokud tam vidíte čárku světlejší než referenční, máte hodnoty CRP mírně zvýšené, v rozmezí 10 až 30 mg/l, je vhodné test s odstupem jednoho nebo dvou dní zopakovat.
  • Tmavá čárka v testovací zóně ukazuje na vysoké hodnoty CRP (více než 30 mg/l) a měli byste vyhledat lékaře, protože vaše léčba nejspíše vyžaduje podání antibiotik, jde pravděpodobně o bakteriální infekci

CRP a srdeční onemocnění

Měření hladiny C-reaktivního proteinu se nepoužívá jen k rozlišení virové a bakteriální infekce, svou roli hraje i při posuzování rizika onemocnění srdce a cév, kde doplňuje například sledování hladiny LDL cholesterolu, který ucpává cévy.

Hodnota CRP v těle stoupá i tehdy, když tělo bojuje s poškozenými cévami – k posouzení míry rizika se však používají citlivější testy než ty v ordinaci praktického lékaře k rozlišení bakteriální a virové infekce. Je tomu tak proto, že je třeba posoudit i relativně malé odchylky od normálu.

Doposud není jednotný názor, kdy je nejvhodnější vyšetření provádět. Obvykle doplňuje další vyšetření, která rovněž slouží k hodnocení rizika rozvoje srdečních onemocnění. Krev se při tomto vyšetření odebírá ze žíly, není třeba být nalačno.

CRP a lupus nebo artritida

Zjišťování hladiny CRP má smysl i u lidí trpících autoimunitními onemocněními, jako je lupus a revmatoidní artritida, která rovněž v těle způsobují zánět – lze tak ověřit například to, zda zabírá podávání protizánětlivých léků.

Odborná spolupráce MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost (hulleova.cz).

Reklama

Načítám