Hlavní obsah

Zánět dutin: Jak poznáte, že potřebujete antibiotika

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Reklama

Když při rýmě a nachlazení výrazně bolí hlava, zejména v oblasti středu čela, je možné, že máte zánět dutin. Není snadné ho odlišit od běžné rýmy. Signálem může být, když se bolest zhoršuje při vstávání z postele a při předklánění.

Článek

Sinusitida, tak říkají lékaři zánětu dutin, respektive zánětu vedlejších nosních dutin. To jsou ty, které jsou mezi nosní dutinou a okolními kostmi v podstatě od čela po horní čelist. Na nich jsou sliznice, které tvoří při nákaze hlen – ten dutiny ucpává a způsobuje problémy.

Příznaky zánětu dutin

Při virózách, které zasahují horní cesty dýchací, čili při rýmě a někdy třeba i při alergii, může dojít k přeplnění dutin hlenem a následně i zánětu. Na vině může být i bakteriální infekce. Potížím obvykle předchází běžná rýma projevující se nudlí u nosu a kýcháním. Pak se přidávají poměrně nepříjemné bolesti v místě, kde jsou dutiny postižené, čili nejčastěji na čele, ale někdy i v oblasti tváře. Ucpané dutiny pak mění tón hlasu, nemocný huhňá a potíže se zhoršují při prudších pohybech hlavou, při vstávání a při předklonu. Vysmrkává se hustý hlen, ve kterém může být i krev. Člověk má teplotu, je unavený a má horší čich.

Foto: interstid, Shutterstock.com

Od běžné rýmy poznáte zánět dutin podle bolestí za čelemFoto: interstid, Shutterstock.com

Inkubační doba

K zánětu dutin dochází obvykle po několika málo dnech od prvních příznaků nachlazení, zejména pak rýmy.

Léčba musí přijít včas

Aby k potížím nedošlo, je dobré léčit už běžnou rýmu. Zánět dutin totiž bývá následkem neléčeného nachlazení. Pak se totiž viry šíří do okolních dutin. Zabraňují tomu nosní kapky, které zajistí stažení cév nosu a nosních dutin. Sníží otok a množství vylučovaného hlenu. Zmírní se zánět, protože na sliznicích nezůstává tolik virů, lépe se dýchá a hlen může snadněji odtékat z nosu a přilehlých dutin. Výsledkem je zmírnění zánětu a volný odtok hlenu z dutin a nosu.

Pomáhá také vodoléčba. Ponořte ruce do horké vody a vydržte tak několik desítek minut, během toho přilévejte horkou vodu. Sliznice v hlavě se lépe prokrví a hlen se začne rychleji uvolňovat. K vyléčení přispívají také léky, které podporují tvorbu tekutého hlenu, látky podporující organismus, aby mohl bojovat s viry. Někdy jsou potřeba antibiotika, ty se ale do míst v dutinách dostávají složitě a ne vždy pomohou.

Vyšetření: rentgen

Zánět dutin ukáže rentgenový snímek dutin. Vyšetření, které potíže potvrdí, dělá ORL lékař pomocí speciálních nástrojů, díky kterým se dokáže podívat do dutiny nosní. Stěr ze sliznice pak ukáže, co je příčinou vzniklých potíží, zda viry, či bakterie.

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Pokud je zánět bakteriálního původu, lékař vám může předepsat antibiotika Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Komplikace vyřeší punkce

V případě, že nic nepomůže, je třeba, aby ORL lékař provedl punkci postižené dutiny. Dutina se nejprve znecitliví a pak do ní lékař zavede nástroj, který dokáže zajistit odtok z ucpaných dutin do těch, ze kterých je odtok možný. Tím se zvýší šance na vyléčení. I tak se někdy musí punkce opakovat.

Pokud byste zánět neléčili, hrozí, že by vám mohl spadnout na průdušky nebo plíce, nebo naopak stoupnout do hlavy a napadnout mozek.

Prevence sinusitidy

Nejlepší prevencí je předcházet nachlazení. Pokud už máte rýmu, je dobré ji léčit, například i popíjením zázvorového čaje s citronem a medem během dne, a odstraňovat co nejčastěji hleny.

Zánět dutin

  • Jiný název - Sinusitida
  • Popis - Infekční onemocnění zasahující dutiny v hlavě, zejména ty od oblasti čela k čelisti, které je způsobeno nejčastěji rýmou či nachlazením.
  • Příznaky - Bolest hlavy, huhňaní, teplota, únava
  • Inkubační doba - Několik málo dní od prvních příznaků nachlazení
  • Léčba - Uvolňování sliznic pomocí nosních kapek nebo léků s podobným účinkem, vodoléčba, inhalace. V případě, kdy je nemoc bakteriálního původu, může lékař přistoupit i k léčbě antibiotiky.
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá.
  • Prevence - Ochrana před nachlazením pomocí posílení imunity, v případě rýmy používat nosní kapky.

Reklama

Načítám