Hlavní obsah

Dna: Nemoc králů, kterou trpí nejvíce muži po šedesátce, může ale přijít dříve a postihnout i ženy

Foto: staras, Shutterstock.com

Foto: staras, Shutterstock.com

Reklama

Možná jste o dně čili pakostnici četli v nějaké historické knize v souvislosti s dekadentním životem šlechty. Ale nemoc projevující se bolavými klouby, hlavně toho u palce na noze, se běžně vyskytuje i v současnosti. Každopádně souvisí se životním stylem, ale zřejmě ne tolik, jak se dřív soudilo.

Článek

Je pravda, že jídelníček se spoustou masa či alkoholu zvyšuje riziko, že člověk bude trpět dnou. Ale podle nových výzkumů se stravou bohatou na živočišné bílkoviny dá vysvětlit jen něco málo přes deset procent případů nemoci.

Výskyt dny je nejčastěji spojován s inzulinovou rezistencí, tedy s porušeným metabolismem cukrů, a stoupá s obezitou jako takovou. Dna se však může u člověka rozvinout i po úraze či proto, že ji zdědil. Ke vzniku dny může přispívat i dlouhodobé užívání diuretik čili léků na odvodnění. Někdy se příčina vedoucí k jejímu spuštění prostě nenajde.

Příznaky dny: Jak se projevuje

Nejtypičtějším projevem dny je silná bolest kořene palce u nohy, projevující se typicky okolo 3. hodiny v noci. Může pak trvat dny až týdny, než zcela odezní. Trpí jí polovina z těch, kterým lékaři nemoc diagnostikují.

Není to však jediný příznak. Jaké jsou další?

  • Bolest může postihovat i celá chodidla a další klouby v těle, včetně hlezenního kloubu, kolen, loktů, ramen či prstů na rukou.
  • Bolest je silná, pálivá, místo je oteklé a zarudlé, hybnost je omezená.
  • Záchvaty bolestí se pak nemusí znovu objevit celé měsíce, či dokonce roky, ale kyselina močová se v těle ukládá dále a může poškozovat klouby.
  • Akutní záchvat může provázet celkové vyčerpání nebo teplota.
  • Lékaři používají pro tyto problémy označení dnavá artritida, případně záchvaty artritidy, protože nemoc má akutní i chronickou podobu.
  • Projevem nemoci mohou být i ledvinové kameny nebo urátová nefropatie (problémy postihující močovou soustavu).
  • Krystalky kyseliny močové (tofy) se mohou ukládat i jinde, například v ušním boltci, kde jsou patrné jako malé hrbolky, či způsobovat erozi kostí (chronická dnavá artritida).
Foto: BlurryMe, Shutterstock.com

Záchvaty bolesti se objevují typicky v nociFoto: BlurryMe, Shutterstock.com

Léčba dny

Nemoc je vlastně jednou z poruch látkové výměny a příčinou bolestí je poškození tkání krystaly kyseliny močové v organismu. Tyto krystalky se ukládají v kloubech, šlachách, ledvinách a někdy i v okolních tkáních. Léčba se proto zaměřuje tímto směrem.

Na akutní potíže s bolestí se podávají glukokortikoidy, nesteroidní antirevmatika (například ibuprofen) či kolchicin. Vyhněte se aspirinu, který může přispět ke zvýšení hladiny kyseliny močové v krevním řečišti.

Dlouhodobě se podávají léky snižující množství kyseliny močové v těle (urikostatika) či její tvorbu (urikosurika).

Foto: ratmaner, Shutterstock.com

Při dně pomůže vyvážený jídelníčekFoto: ratmaner, Shutterstock.com

Dieta při dně

Kyselina močová se v těle tvoří z dusíkatých sloučenin zvaných puriny, jejichž zdrojem je převážně masitá strava, vnitřnosti, luštěniny, ryby či třeba kakao. Jejich odbourávání snižuje alkohol a některé slazené nápoje.

Nové výzkumy nicméně ukazují, že vliv stravy není až zas tak velký, důležitější vliv má celkově zdravá životospráva včetně udržování přiměřené hmotnosti, kterou můžeme každý ovlivnit. A to smysl má.

Dna - vyšetření

Nemoc se diagnostikuje na základě krevních testů a fyzických potíží, jednoznačné potvrzení diagnózy je z mikroskopického vyšetření vzorku tekutiny z kloubu, ve kterém se najdou krystaly kyseliny močové.

Nemocí, při které se v těle tvoří nadbytek kyseliny močové, trpí asi dvě procenta populace, nejčastěji se poprvé objeví u mužů mezi čtyřicítkou a padesátkou, ale mohou jí trpět i lidé mladší, a to včetně žen. Výskyt v populaci mírně stoupá, zřejmě i kvůli prodlužující se délce života.

Dna

  • Popis: Revmatologické zánětlivé onemocnění, při kterém dochází ke zvýšenému ukládání krystalů kyseliny močové v kloubech, což vede k degenerativním změnám.
  • Příznaky: Záchvatovitá, často noční bolest kloubů, typicky v palci u nohy, ale postihuje i jiná místa v těle.
  • Inkubační doba: Není.
  • Léčba: Akutní potíže se tlumí glukokortikoidy či nesteroidními antirevmatiky proti bolesti.
  • Úmrtnost: Nemoc není smrtelná, je spojená se zvýšeným rizikem rozvoje metabolického syndromu.
  • Prevence: Zdravý životní styl, nižší spotřeba potravin živočišného původu, vyvážený jídelníček.

Odborná spolupráce: MUDr. Marta Klementová, vedoucí lékařka, kliniky DIAvize Praha

Reklama

Načítám