Hlavní obsah

Špatná chůze, zánět, ale i poškozené cévy: Časté důvody, proč bolí nohy i bez námahy, a co s tím

Foto: Sergey Mironov, Shutterstock.com

Foto: Sergey Mironov, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Bolesti nohou patří mezi potíže, které mohou mít opravdu hodně příčin – od banálních po nevyléčitelné. Souviset mohou s běžnou virózou, vyvolat je může onemocnění žil, ale také kostí, kloubů a nervů.

Článek

Jaké jsou nejčastější bolesti nohou, o kterých lze předpokládat, že přejdou samy nebo budou snadno léčitelné? A jak je to s bolestmi chronickými, dají se nějak tlumit?

Bolesti z přetížení

Jestliže ujdete 20 kilometrů v horách a budou vás bolet nohy, je to celkem logické a není třeba se tím příliš zabývat. Pomohou chladivé relaxační gely. Jsou nejčastěji s obsahem kaštanu nebo třeba kostivalu – látek, které uvolní přetížené svaly a klouby. Pomůže třeba i sauna, masáž, perličková koupel anebo prostě jen odpočinek. V lékárnách si koupíte také přípravky obsahující léky na bolest, ty jsou nejen v masti, ale také v tabletách.

Bolest při viróze

Končetiny a také klouby často bolí při viróze nebo třeba angíně, včetně onemocnění covidem-19. Rozhodně není třeba se znepokojovat, tělo tak bojuje proti patogenům v těle, což je důležité pro správnou činnost imunitního systému. Kromě léků, které zároveň tlumí bolest (jsou volně prodejné v lékárnách) vám pomůžou vlažné obklady, koupel a také dostatek tekutin a samozřejmě klid na lůžku.

Foto: PR Image Factory, Shutterstock.com

Nohy často bolí i při chřipce nebo silném nachlazeníFoto: PR Image Factory, Shutterstock.com

Bolest při růstu u dětí

Specifickou skupinu potíží tvoří bolesti nohou u dětí. Jsou totiž přirozeným doprovodným efektem toho, že dítě roste, čili zhruba ve věku od tří do 12 let. Bývají někdy i celkem intenzitní, dítě si obvykle stěžuje na bolest v podkolenní jamce, na přední straně bérce nebo na lýtku. Potíže přitom nezpůsobuje bolavá kost, ale okolní měkké tkáně, které se napínají a dráždí nervová zakončení. Úlevu přinesou podobné metody jako při viróze čili vlažné obklady, koupel, případně relaxační masti.

Špatné boty

Fyzioterapeuté upozorňují, že bolest nohou často souvisí i se špatně vybranou obuví. Je jasné, že nikomu neprospěje, pokud bude chodit nebo dlouho stát v botách na podpatku. Stejně tak ale nejsou k chůzi učeny ploché boty bez podrážky, které by tlumily nárazy (třeba žabky).

To samozřejmě neplatí pro ty, co vyznávají takzvané barefoot, ti ale musejí mít zdravé nohy, a i tak je dobré, aby se o vhodnosti této obuvi poradili s ortopedem. Zejména pro ty, co mají ploché nohy, to nemusí být nejvhodnější výběr.

Obecně lze říci, že pokud už vás nohy při chůzi bolí často a vy si nevíte rady s výběrem obuvi, tak buď navštivte odborné pracoviště, které vám poradí a případně vám doporučí i vhodné vložky, nebo si kupte sportovní boty na běhání do terénu. tak máte největší jistotu odpružení a ochrany vašich nohou.

Špatné držení těla

Ortopedie a fyzioterapie také upozorňují na to, že mnoho lidí má špatnou techniku chůze, která může souviset i se špatným držením těla nebo nějakým jiným nevhodným návykem. Například vás bolí kyčel nebo v bedrech a vy si to nějak kompenzujete při chůzi. Pak je samozřejmě opět na místě odborná konzultace, která by vám měla pomoci s tím, jak to změnit, případně jaké pomůcky vám prospějí. Diagnostika chůze, respektive běhu včetně poradenství o výběru obuvi je užitečná také pro ty, co pravidelně sportují. V takové chvíli totiž klouby dostávají opravdu zabrat a vy si je můžete poškodit, zejména pokud běháte na tvrdém povrchu.

Foto: jittawit21, Shutterstock.com

I zdravým pohybem, jako je běh nebo chůze, si můžete ublížitFoto: jittawit21, Shutterstock.com

Úrazy a nemoci šlach

Natržení svalů, poškození vazů kdekoliv na noze včetně kolena, nebo třeba i záněty šlach nebo jejich přetržení, tak jak tomu nejčastěji dochází u Achillovy šlachy, jsou obvykle následkem nějakého přetížení nebo úrazu. Jde o onemocnění sice vážná, ale řešitelná, léčba patří do rukou ortopedů nebo chirurgů. Pokud máte pocit, že vaše potíže vznikly následkem úrazu, neváhejte s odbornou pomocí, abyste si ještě více neublížili.

Bolesti nohou v noci

Slyšel o něm málokdo, přitom trápí odhadem asi desetinu Čechů. Neurologické onemocnění se projevuje mravenčením nebo tupou bolestí v nohou. Nepříjemné pocity propukají v klidu, nejčastěji při usínání, a vyvolávají potřebu ulevit si pohybem, tedy vstát a jít se projít nebo si s nohama aspoň zacvičit. Pokud se tohle opakuje vícekrát za noc, je jasné, za co takový spánek stojí.

Syndrom neklidných nohou je možné zmírnit dostatkem pohybu přes den, střídavými koupelemi (teplé a studené), promazáváním mentolovým krémem a masážemi. Pokud to nestačí, předepíše vám neurolog léky s obsahem dopaminu.

Žilní nedostatečnost

Poslední dvě obtíže vyžadují dlouholetou léčbu. S postupujícím věkem se stále častěji projevují bolesti nohou, které souvisejí se zhoršujícím se prokrvením. Lékaři hovoří o chronické žilní nedostatečnosti. To znamená, že v důsledku poškození cévního systému nejsou končetiny dobře zásobovány okysličenou krví. Vede to k pocitu těžkých nohou, jejich otoku a také vzniku křečových žil.

Léčba patří do rukou odborníků na cévy i kardiologů. Pomáhají kompresní punčochy a je třeba léčit příčiny potíží, a to včetně vysokého krevního tlaku či cholesterolu, aby nedocházelo k dalšímu poškozování cév. Pomáhají léky, ale nejlepší je změna životního stylu, výrazně pomůže, když zhubnete. Těžké formy žilní nedostatečnosti se mohou prohloubit až do bércových vředů.

Špatný stav cév na nohou v důsledku jejich ucpávání neboli aterosklerózy je také rizikem pro vznik žilní trombózy, která bývá způsobena sraženinou v žilách. Projevuje se otokem či fialovým zabarvením postižené nohy. Jde o vážné onemocnění, které je třeba léčit ředěním krve, jinak hrozí, že se sraženina dostane do plic a způsobí plicní embolii.

Ateroskleróza čili zužování tepen v důsledku ischemické choroby dolních končetin, která souvisí s vysokým cholesterolem a vysokým krevním tlakem, se také projevuje takzvanými klaudikačními bolestmi. Postiženého bolí nohy při chůzi, a když se zastaví, přejde ho to. Je to opět způsobené nedokrvením tkáně, protože to cévy při námaze už kvůli zúžení nezvládají.

Bolest nohou

Příčiny: Nevhodná obuv, svalová únava, viróza či angína, špatné držení těla, syndrom neklidných nohou, úraz, nemoci šlach, chronická žilní nedostatečnost, neuropatie.

Jak si pomoci sám: Při viróze pomohou léky na bolest, vlažné obklady, koupel, dostatek tekutin a samozřejmě klid na lůžku.

Kdy jít k lékaři: Pokud vás bolesti trápí častěji, konzultujte potíže s lékařem.

Neuropatie

Kromě ucpávání cév na nohou může v souvislosti s vyšším věkem docházet také k poškození nervu čili neuropatii. Typická je u nemocných diabetem čili cukrovkou. Projevuje se brněním končetin, pálením, bolestí. Rizikové také je, že pacient postupně necítí určitá místa na nohou, pak může dojít i k úrazu. Těžší případy končívají amputací postižené části, což se může postupně dále zhoršovat.

Reklama

Načítám