Hlavní obsah

Bolestivý zánět šlach netrápí jen sportovce. Koho ohrožuje?

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opakované přetěžování například při psaní na počítači, ale také během sportování. To jsou nejběžnější příčiny, proč vzniká zánět šlach. Častý problém, který ale není dobré podceňovat. Jak ho poznáte a jak se léčí?

Článek

V lidském těle je zhruba 600 svalů. Ke kostem je napojují šlachy, a pokud člověk provádí po delší dobu nějaký stereotypní nebo nevhodný pohyb, může dojít k jejich poškození – často ve formě zánětu. Typickým příkladem rizikové činnosti je hraní tenisu nebo zvedání břemen.

Příznaky zánětu šlach

Problém poznáte podle bolesti v místě postižení, projevuje se také otokem a zhoršením pohyblivosti, může svědit, je teplé, zarudlé, citlivé na dotyk. Typickým příkladem je tenisový loket. Neplatí přitom, že se problém týká jen sportovců, potíže dělá třeba i manuálně pracujícím lidem a vzniknout může také při práci na počítači či v domácnosti. Další známý typ postižení je lupavý prst – zánět v šlachách způsobí, že pohyb prstu není plynulý, ale trhavý.

Příčiny zánětu šlach

Zánět šlach souvisí s přetěžováním a špatným pohybovým stereotypem určitého svalu. S věkem navíc šlachy ztrácejí pružnost, a proto potíží přibývá. Zánět ovšem nemusí vždy souviset s přepínáním, ale může k němu dojít po nákaze bakteriemi, kdy se například z kožní či střevní infekce dostanou mikroorganismy do šlach a způsobí potíže. Šlachu může také postihnout revmatický zánět, který často souvisí s revmatoidní artritidou.

Co pomůže na zánět šlach: vyšetření a léčba

Diagnózu stanovuje většinou ortoped nebo chirurg – orientuje se podle popisu potíží, pohledem a pohmatem. Jde-li o zánět na noze, provádí se obvykle i ultrazvuk, aby se vyloučila hluboká žilní trombóza.

V léčbě je zásadní přestat přetěžovat postižené místo, někdy je dokonce třeba ho znehybnit, například sádrou. Z léků se používají nesteroidní protizánětlivé léky v podobě tablet, mastí nebo gelů. Většina je volně prodejná, účinnými látkami v těchto přípravcích jsou např. ibuprofen, ketoprofen, diclofenak, indometacin, naproxen a tlumí zánět i bolest. Kromě klidu je důležitá fyzioterapie, která vás zbaví chyb při často opakovaných pohybech nebo vás naučí je kompenzovat pomocí speciálních cviků.

Foto: elenavolf, Shutterstock.com

Někdy se k určení diagnózy užívá i ultrazvukFoto: elenavolf, Shutterstock.com

Komplikace zánětu šlach

Opakované záněty šlach a dlouhodobé přetěžování vedou k chronickým zánětům, bolestem a trvalým potížím s pohybem (viz lupavý prst) a mohou skončit až přetržením šlachy – člověk pak není schopen určité pohyby vůbec provést a obvykle je nutné rychlé chirurgické řešení.

Jak předejít zánětu šlach: prevence

Zásadní je nepřetěžovat pohybový aparát a zátěž zvyšovat postupně, dělat si přestávky, svalstvo protahovat a také rovnoměrně zatěžovat všechny svaly na těle. Pokud vás vaše práce, koníčky či oblíbený sport (golf, tenis) nutí k jednostranným pohybům, naučte se co nejdříve kompenzační cviky a pravidelně je provádějte.

Zánět šlach

  • Jiný názvev - Tendinitida
  • Popis - Zranění související s přílišným nebo opakovaným zatěžováním svalů
  • Příznaky - Bolest, otok, zčervenání, horkost v místě postižení
  • Léčba - Klid, znehybnění postiženého místa, léky na bolest a zánět, fyzioterapie
  • Prevence - Nepřetěžovat svaly, protahovat je, nechat odpočinout a provádět kompenzační cviky

Umíte kompenzační cviky na karpální tunely? Jsou jednoduché a rychlé a zachrání vás před velkými bolestmi.

Načítám