Hlavní obsah

Nejen vysoký tlak a cholesterol: Obezita může ovlivnit i důležitý životní krok

Foto: Comeback Images, Shutterstock.com

Foto: Comeback Images, Shutterstock.com

Reklama

Stále víc párů má problémy počít dítě normální cestou. Pokud se obrátí na odborníky, pak se hledá problém, který tomu brání. K překvapení mnoha mohou být na vině kila navíc!

Článek

Jak souvisí obezita a marná snaha přirozeně počít dítě? Spojitostí je hned několik. Zeptali jsme se specialistů na gynekologii, endokrinologii a léčbu neplodnosti, jak kilogramy navíc ovlivňují početí, těhotenství i zdraví miminka.

Neplodnost řešte po roce snažení

Neplodnost se v České republice dotýká přibližně 15 % párů. Pomoc by měli partneři vyhledat, když se jim při pravidelném styku nedaří počít během dvanácti měsíců. „Pokud je ženě víc než 33 let, měli by vyhledat pomoc už po zhruba půlroce bezvýsledného snažení,“ radí Kateřina Veselá, ředitelka reprodukční kliniky Repromeda. U mužů není věková hranice tak zásadní, ani u nich však nelze roky zcela přehlížet. Dřív by měli vyhledat odbornou pomoc také partneři, kteří jsou obézní. Proč?

Jaký je vztah mezi neplodností a obezitou

Ač se o tom možná tolik nemluví, nadváha, ale především obezita patří mezi významné příčiny problémů s otěhotněním. „Ženy s nadváhou mají sníženou schopnost otěhotnět, protože u nich dochází k hormonálním změnám. S BMI roste i pravděpodobnost neplodnosti kvůli anovulaci – u žen s BMI nad 30 je pravděpodobnost anovulace o 300 procent zvýšena. Bohužel se snižuje i míra úspěšnosti umělého oplodnění, a to až o 25 procent u obézních a 50 procent u velmi obézních,“ vysvětluje Klaudia Hálová Karoliová, specialistka na diabetologii, endokrinologii a obezitologii, která spolupracuje s portálem Tloustneme. Spočítejte si BMI!

  • Co je to anovulace? Stav, kdy nedochází k ovulaci. Obézní ženy sice produkují víc estrogenů, ale bez správného dozrávání vajíček. Často mají i vyšší hladiny mužských pohlavních hormonů androgenu a testosteronu. To nakonec vede k poruchám ovulace: bez ní nedojde k uvolnění vajíčka, a není tak možné oplodnění.
Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Obezita způsobuje hormonální změny, které mohou vést k problémům s početímFoto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Obezita zvyšuje riziko vrozených vad

Ženě s obezitou také víc hrozí komplikace, jako je potrat, těhotenská cukrovkavysoký krevní tlak, nižší porodní hmotnost miminka či nutnost císařského řezu. S rostoucím BMI roste také nebezpečí vrozené vady děťátka – u velmi obézních matek je riziko více než o třetinu vyšší než u žen s normální váhou. Tyto údaje pocházejí ze švédské studie, která zkoumala víc než milion porodů a byla zveřejněna v časopise BMJ.

O kolik zhubnout kvůli početí

Chce-li žena trpící obezitou zvýšit pravděpodobnost početí, měla by svou hmotnost snížit alespoň o 5 až 10 procent. „Každá jednotka nad BMI 30 výrazně snižuje šance na úspěšné početí a stejně tak zvyšuje riziko potratu v časné graviditě. Dá se ale také zjednodušeně říct, že každá jednotka BMI dolů znamená větší a větší šance. I jen klesající váha mnohdy znamená zvýšení šancí na početí, bezproblémové těhotenství a zdravé dítě,“ konstatuje Štěpán Budka z gynekologicko-porodnického oddělení pražské Thomayerovy nemocnice a Ambulance Gyo.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Hubnutí může zvyšovat u obézních šanci na otěhotnění. A nemusí se jednat o desítky kilogramů – stačí nastartovat snižování hmotnosti a zdravější životní stylFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Jak šanci na početí ovlivňuje obezita muže

Potíže s tělesnou hmotností mají mnohem častěji muži. Může to být problém při početí i v tomto případě? „Obézní muži mají nejen horší kvalitu spermií, ale obecně také menší chuť děti počít přirozeně. To je prostě fakt. Tedy i muž by měl vyhledat velmi brzy odbornou pomoc,“ upozorňuje Štěpán Budka. U obézních mužů je problémem nižší hladina testosteronu a zvýšená hladina estrogenu, dále pokles produkce semene a zvýšený výskyt abnormalit u spermií, což početí značně komplikuje. Dobrá zpráva je, že i zde vede snížení hmotnosti k úpravě hormonálních hladin a ve většině případů ke zlepšení výsledků spermiogramu a zvýšeným šancím na početí.

Reklama

Načítám