Článek
Láhev vaječného koňaku od Vánoc se zdá být bezedná – i po upečení likérových řezů na dně něco zbylo a ukázalo se, že přidat to k žemlovce je dobrá volba. Dodal jí překvapivou a luxusní příchuť. U receptů podobných tomuto, je ale povolená improvizace – když nemáte vaječňák, dejte tam trochu cukru a víc mléka. Nebo smetany. A když nemáte veku, použijte starší rohlíky nebo vánočku. Vrstvy jablek a tvarohu se i tak postarají o skvělou chuť.
Postup
01.
Rozinky namočte do rumu a nechte je pořádně nasáknout, můžete je nechat naložené i pár hodin. Vyšší pekáček pořádně vymažte máslem a předehřejte troubu na 180 °C.
02.
Na jablečnou vrstvu omyjte jablka (budete potřebovat dvě menší nebo jedno a půl opravdu velkého), oloupejte je, rozčtvrťte a nakrájejte na tenké plátky. Ve velké míse je zlehka promíchejte s citronovou šťávou a skořicí (podle chuti jablek můžete přidat i trochu cukru, s jeho množstvím to ale nepřehánějte).
03.
Na tvarohovou vrstvu oddělte žloutky a bílky ze dvou vajec. Ke žloutkům přidejte tvaroh, oslaďte ho vaječným koňakem a dobře promíchejte. Pak zlehka vmíchejte okapané rozinky. Bílky zatím nechte stranou.
04.
Nakonec prošlehejte zbylá tři vejce, přidejte mléko, vaječný koňak a rozpuštěné máslo. Plátky veky rozkrojte na polovinu, namáčejte je ve vaječné směsi a natěsno je naskládejte v jedné vrstvě na dno pekáčku.
Tip: Když nemáte vaječný koňak, oslaďte tvaroh i vaječnou směs k namáčení moučkovým cukrem podle chuti.
05.
Na veku volně rozprostřete jablka a přidejte další vrstvu vek, pořádně nasáknutých vaječnou směsí. Potřete je tvarohovou náplní a přidejte poslední vrstvu z namočené veky. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut, až začne povrch lehce zlátnout.
06.
V mezičase ušlehejte pevný sníh ze zbylých bílků a trochy cukru. Sníh rozetřete na předpečenou žemlovku a společně dopečte asi 15 minut, až se i povrch sněhu zbarví do lákavé světlehnědé barvy.
07.
Upečenou žemlovku nechte chvíli odpočinout a podávejte teplou – skvěle ale chutná, i když trochu vychladne.
Nechcete vyhazovat starší chleba? Udělejte z něho třeba krutony do hrachové polévky. Muffiny z nádivky zase výborně poslouží jako svačina na výlety.