Hlavní obsah
3,6
(35)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Přiznám se – žemlovku a rýžový nákyp nemám ráda od dětství. Rodina si je ale čas od času vyžádá a já se je pak snažím různě vylepšovat, aby chutnaly i mně. Někdy se to opravdu povede – tenhle recept na žemlovku slazenou vaječným likérem rozhodně stojí za vyzkoušení!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáček 20 × 25 cm
Budete potřebovat
  • 300 g veky
  • 3 vejce
  • 30 g másla
  • 200 ml mléka
  • 100 ml vaječného likéru
Na jablečnou vrstvu
  • 2 jablka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička skořice
Na tvarohovou vrstvu
  • 2 vejce
  • 1 kelímek tvarohu
  • 50 ml vaječného likéru
  • 1 hrst rozinek namočených v rumu
Na dokončení
  • 20 g másla
  • 2 lžičky cukru moučka
Článek

Láhev vaječného koňaku od Vánoc se zdá být bezedná – i po upečení likérových řezů na dně něco zbylo a ukázalo se, že přidat to k žemlovce je dobrá volba. Dodal jí překvapivou a luxusní příchuť. U receptů podobných tomuto, je ale povolená improvizace – když nemáte vaječňák, dejte tam trochu cukru a víc mléka. Nebo smetany. A když nemáte veku, použijte starší rohlíky nebo vánočku. Vrstvy jablek a tvarohu se i tak postarají o skvělou chuť.

Postup

01.

Rozinky namočte do rumu a nechte je pořádně nasáknout, můžete je nechat naložené i pár hodin. Vyšší pekáček pořádně vymažte máslem a předehřejte troubu na 180 °C.

02.

Na jablečnou vrstvu omyjte jablka (budete potřebovat dvě menší nebo jedno a půl opravdu velkého), oloupejte je, rozčtvrťte a nakrájejte na tenké plátky. Ve velké míse je zlehka promíchejte s citronovou šťávou a skořicí (podle chuti jablek můžete přidat i trochu cukru, s jeho množstvím to ale nepřehánějte).

03.

Na tvarohovou vrstvu oddělte žloutky a bílky ze dvou vajec. Ke žloutkům přidejte tvaroh, oslaďte ho vaječným koňakem a dobře promíchejte. Pak zlehka vmíchejte okapané rozinky. Bílky zatím nechte stranou.

04.

Nakonec prošlehejte zbylá tři vejce, přidejte mléko, vaječný koňak a rozpuštěné máslo. Plátky veky rozkrojte na polovinu, namáčejte je ve vaječné směsi a natěsno je naskládejte v jedné vrstvě na dno pekáčku.

Tip: Když nemáte vaječný koňak, oslaďte tvaroh i vaječnou směs k namáčení moučkovým cukrem podle chuti.

05.

Na veku volně rozprostřete jablka a přidejte další vrstvu vek, pořádně nasáknutých vaječnou směsí. Potřete je tvarohovou náplní a přidejte poslední vrstvu z namočené veky. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut, až začne povrch lehce zlátnout.

06.

V mezičase ušlehejte pevný sníh ze zbylých bílků a trochy cukru. Sníh rozetřete na předpečenou žemlovku a společně dopečte asi 15 minut, až se i povrch sněhu zbarví do lákavé světlehnědé barvy.

07.

Upečenou žemlovku nechte chvíli odpočinout a podávejte teplou – skvěle ale chutná, i když trochu vychladne.

Nechcete vyhazovat starší chleba? Udělejte z něho třeba krutony do hrachové polévky. Muffiny z nádivky zase výborně poslouží jako svačina na výlety.

Reklama

Související témata: