Hlavní obsah

Ženy, které bylo v roce 2021 hodně vidět a slyšet

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Reklama

Rok 2021 se pomalu loučí a to je tradičně příležitost k bilancování. Pojďme se zaměřit na ženy, kterým se v uplynulém roce povedlo uspět, otevřely zásadní diskusi a zaslouží si naši plnou pozornost. O jakých ženách bylo v roce 2021 hodně slyšet a v jaké souvislosti?

Článek

Můžeme si o roku 2021 myslet cokoli, ale rozhodli jsme se nehledat na něm jen chyby a kritizovat. Zaměřili jsme se na dámy u nás i za hranicemi, které bojovaly za dobrou věc, otvíraly tabuizovaná témata, nebály se ozvat, dosáhly zásadního úspěchu nebo někomu pomohly. Jsme pyšné na vědkyně, sportovkyně, političky, umělkyně a další hrdinky nejen všedního dne.

Představujeme vám naše redakční favoritky (i když se rozhodně nevešly všechny) a budeme rádi, když se v diskusi podělíte o jména žen, které byly vidět a slyšet podle vás.

Ženy ve vedoucích pozicích

Velikou radost nám udělalo zvolení Mileny Králíčkové (49) rektorkou Univerzity Karlovy, vůbec první v historii. V kampani zdůraznila, že jí jde o větší kvalitu výuky, digitalizaci, rozvoj vědy a uplatnitelnost absolventů. V minulosti promluvila např. i o řešení dopadu pandemie na psychiku studentů a akademiků.

Danuši Nerudové (42) v roce 2022 končí rektorské období na Mendelově univerzitě v Brně a čekají ji další výzvy: mluví se o ní jako o kandidátce na prezidentku. Příští prezident by podle ní měl myslet na všechny obyvatele, nerozdělovat a vnést mezi lidi větší pocit stability.

Foto: Petr Eret / MAFRA / Profimedia

Karlova univerzita má poprvé v historii v čele ženu, rektorkou se stala Milena KrálíčkováFoto: Petr Eret / MAFRA / Profimedia

Pandemie covid-19

Očkování proti covidu se stalo hlavním tématem tohoto roku, ale málo se ví, jaké geniální mozky za vakcínami stojí.

Sarah Gilbert (59) je oceňovaná britská profesorka z Oxfordské univerzity a šéfka týmu, který vyvinul vakcínu AstraZeneca. A patří mezi šest bojovnic proti covidu, podle kterých firma Mattel vyrobila panenku Barbie.

Özlem Türeci (54) je dcera tureckých imigrantů a významná vědkyně, která spolu s manželem Ugurem Sahinem (56) založila v Německu firmu BioNTech a ve spolupráci s Pfizerem stojí za vakcínou proti covidu-19. I jako miliardáři se snaží žít skromně, nemají auto a do práce jezdí na kole.

Foto: Profimedia.cz

Panenka Barbie podle vědkyně Sarah GilbertFoto: Profimedia.cz

Bojovnice proti násilí na ženách

Českem v roce 2021 hýbalo hned několik kauz zneužívání žen. Vyšly najevo díky statečným obětem a ženám, které vystoupily na jejich podporu.

Advokátka Lucie Hrdá založila organizaci Bez trestu a dlouhodobě se snaží o změnu trestního zákona a vzdělávání soudců, aby za znásilnění padaly adekvátní tresty. Johanna Nejedlová (31) dlouhodobě dělá osvětu a upozorňuje mimo jiné na to, že až polovinu znásilnění mají na svědomí pachatelé, které oběť osobně zná, tedy jde o rodinné příslušníky, kamarády či kolegy. Je iniciátorkou aktivity Zakroužkuj ženu, která apeluje především na nutnost změny poměru mužů a žen ve Sněmovně, a získala ocenění Women of Europe za aktivismus.

Zpěvačka Jana Fabiánová (42) se ozvala, když měl psychiatr Jan Cimický (73) dostat prezidentské vyznamenání. Když jí bylo 23 let, měl ji lékař ve své ordinaci napadnout. K jejímu obvinění se přidaly další ženy a podpořila je i moderátorka Martina Hynková Vrbová (50), která s ním má podobnou zkušenost. Případ je nyní ve fázi šetření.

Foto: Michal Šula / MAFRA / Profimedia

Johanna Nejedlová má sama zkušenost se znásilněním, proto ví, že je spojeno s řadou předsudků a tabuFoto: Michal Šula / MAFRA / Profimedia

Zdravotnictví a péče

Jedním z velkých témat tohoto roku byla otázka pěstounství a ústavní péče pro nejmenší. Na smutný případ malého chlapečka upozornila spisovatelka Petra Jirglová (33). Když zjistila, že několikaměsíční miminko leží v nemocnici připoutané k postýlce, bez podnětů a dotyků, začala jej navštěvovat, posléze informovala veřejnost a burcovala příslušné orgány. Díky tomu snad už chlapec našel nový domov a pěstounku.

Režisérka Adéla Komrzý (29) letos natočila ojedinělý dokument Jednotka intenzivního života a v něm se zaměřila na paliativní péči a jak umírajícím i rodině dopřát důstojné rozloučení. Premiéru v českých kinech měl v září.

Influencerka Nikol Leitgeb (35) byla oceněna Fórem dárců za filantropii. Na svém instagramovém účtu pravidelně upozorňuje na charitativní sbírky a dárcovské platformy, na které posléze její sledující přispívají. V době adventu upozornila na čtyři konkrétní sbírky a každou neděli o jedné promluvila: během pár hodin přibyly na jejich kontech miliony.

Foto: Michal TUREK / MAFRA / Profimedia

Dokument Jednotka intenzivního života měl premiéru na letošním karlovarském festivalu a získal zvláštní ocenění porotyFoto: Michal TUREK / MAFRA / Profimedia

Umělecká sféra

Přestože byl rok 2021 stále ovlivněn pandemií a kultura nejela naplno, i tak jsme zaznamenali pár úspěchů a silných momentů.

Režisérka čínského původu Chloé Zhao (39) dostala letos jako druhá žena v historii Oscara za režii filmu Země Nomádů. První byla Kathryn Bigelow (69) za film Smrt čeká všude (2008). A protože si Chloé dovoluje na sociálních sítích kritizovat Čínu, v rodné vlasti o jejím úspěchu veřejnost vůbec neinformovali.

Umělkyně Ridina Ahmedová (47) otevřela téma bodyshamingu (hanobení na základě tělesného vzhledu). Natáčela podcast Sádlo na rádiu Wave, který si stáhly desítky tisíc posluchačů a kde mluvila o tlaku společnosti na ženy a jejich dokonalý vzhled. Musela vyvracet osočování, že je propagátorkou obezity. Hájila se tím, že jí jde především o to, aby lidi přestali hodnotit jiné podle vzhledu. Také díky ní se o tomto tématu víc diskutuje.

Foto: Profimedia.cz

Kdysi řekla, že se v Číně lže, tak se o jejím úspěchu nyní nemluvíFoto: Profimedia.cz

Sport? Úspěchy i nová témata

Sportovní svět žil mimo jiné letní olympiádou v Tokiu. Ne všichni sportovci nakonec mohli závodit, ale velkým úspěchem bylo např. zlato ve čtyřhře českých tenistek Barbory Krejčíkové (26) a Kateřiny Siniakové (25). A že věk není ve sportu překážkou, dokazuje nejstarší letošní olympionička, australská jezdkyně na koni Mary Hanna (67). Na medaili sice nedosáhla, ale plánuje se zúčastnit i příštích olympijských her.

Tenistka Naomi Ósaka (24) je šampionka, která už jako dvacetiletá porazila Serenu Williams (40), ale zároveň nyní otevřela téma duševního zdraví. Přiznala dlouhotrvající deprese, kvůli kterým odstoupila i z některých turnajů. I díky ní se téma duševních problémů u sportovců více otevřelo.

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Kateřina Siniaková (vlevo) a Barbora Krejčíková porazily ve finále Švýcarky a odvezly si zlatoFoto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Reklama

Související témata:

Načítám