Hlavní obsah

Od každé aspoň jednu! České autorky stojí za pozornost

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Reklama

Knihy českých spisovatelek se staly v poslední době sázkou na jistotu dobrého počtení. Sbírají ceny, mají skvělé recenze a čtenáři na ně pějí ódy. Právě vychází dlouho očekávaná novinka Aleny Mornštajnové a my přinášíme tipy na další skvělé české autorky.

Článek

Když se dříve někdo zeptal nervózního maturanta, kterou českou spisovatelku si vybaví, horko těžko si vzpomněl na Boženu Němcovou a Karolínu Světlou. Dnes? Student se pohodlně usadí a začne vyjmenovávat. České autorky totiž jedou, objevují se stále nové a jejich knihy skvěle hodnotí čtenáři i kritika. A nejedná se jen o známá jména, jako je Halina Pawlowská (66), Radka Třeštíková (39) nebo Ivanka Devátá (85).

V těchto dnech vychází dlouho očekávaný Listopád Aleny Mornštajnové, který se stal hitem již v předprodeji. Jaké další knihy českých autorek stojí za přečtení? Máme pro vás tipy na novinky i knihy staršího data, které by vám neměly ujít. Bude to detektivka, fantasy nebo humorně laděná?

Alena Mornštajnová: Listopád

Na svém kontě má Alena Mornštajnová (57) čtyři romány pro dospělé čtenáře (Slepá mapa, Hotýlek, Hana a Tiché roky) a právě jí vychází pátý. Její díla získávají ocenění Kniha roku a podle Hany by se měl brzy natočit film. V knize Listopád se poprvé nevrací do minulosti, ale zvolila alternativní přítomnost. Její listopadová revoluce dopadla jinak: komunisté to zvládli. I zde se objevují výrazné ženské hrdinky. Jednou z nich je Maja, která se zúčastnila protestů proti režimu, byla odsouzena k dlouhému trestu a věří, že se jednou vrátí k rodině. A pak malá Magdalena, kterou odebrali rodičům a v „ozdravovně“ z ní vychovávají oporu socialismu. Osudy obou žen se protnou, ale jak to dopadne, neprozradíme.

Foto: Nakladatelství Host

Listopád, Alena Mornštajnová, nakladatelství Host, 300 stranFoto: Nakladatelství Host

Markéta Lukášková: Losos v kaluži

V současné době pracuje Markéta Lukášková (32) na knize o lásce, za sebou má volnou trilogii a jedno vzpomínání na dětství v devadesátkách. Do světa literatury vstoupila Lososem v kaluži (2017), který předchází Pandě v nesnázích a Vlaštovce v bublině, a brzy se snad dočkáme filmové podoby. Hlavní myšlenkou je, že smrtí všechno začíná. Báru vychovávala babička a celý její život se přetočí vzhůru nohama, když babička zemře. V knížce se střídají kapitoly ze života mladé cynické holky, která se musí naučit žít bez opory v zádech, a ze života babičky Milady, která vnučku sleduje „z nebe“.

Foto: nakladatelství Motto

Losos v kaluži, Markéta Lukášková, nakladatelství Motto, 224 stranFoto: nakladatelství Motto

Michaela Klevisová: Kroky vraha

Oceňovaná královna české detektivky (45) vloni vydala sedmou knihu ze série s vyšetřovatelem Josefem Bergmanem Drak spí. Čím čtenáře oslovila? Spíše než na vyšetřování zločinu se zaměřuje na vykreslení postav a motivů. Ač na sebe jednotlivé díly série nenavazují, doporučujeme začít od prvního: Kroky vraha kdysi zaujaly v nakladatelství natolik, že byly vydány mimo ediční plán. Má novinářka a velká milovnice koček Julie Kellerová s dívkou zavražděnou v lesoparku společného něco víc, než že s ní krátce před smrtí mluvila? Série by se měla dočkat televizní podoby a my se nemůžeme dočkat obsazení. Kdo asi bude hrát Josefa Bergmana?

Foto: nakladatelství Motto

Kroky vraha, Michaela Klevisová, nakladatelství Motto, 362 stranFoto: nakladatelství Motto

Petra Dvořáková: Dědina

Humorné vyprávění z jedné běžné vesnice vám možná přijde povědomé. Petře Dvořákové (43) se totiž podařilo vykreslit postavy tak, že působí lidsky a skutečně. Kniha složená ze čtyř povídek obsahuje vše: mezigenerační rozbroje, tlachání v místním krámě, hody a zabijačky, zanášení za sousedkou, výchova dětí trochu postaru nebo nepodařený pohřeb. Atmosféru a nepřikrášlenost dokresluje i typické hanácké nářečí a my doporučujeme pustit si Dědinu do sluchátek – byla vyhlášena Audioknihou roku 2019. Anebo si přečtete román Chirurg?

Foto: Nakladatelství Host

Dědina, Petra Dvořáková, nakladatelství Host, 248 stranFoto: Nakladatelství Host

Petra Stehlíková: Naslouchač

Skvěle hodnocená fantasy Petry Stehlíkové (45) zaujme nejen milovníky young adult literatury, ale všechny, kdo si potrpí na temné světy a mysteriózní příběhy. Hlavní hrdinka Ilan se narodila ve 24. století do světa rozděleného Velkou válkou. Aby ji neodvedli od rodiny, vydává se za chlapce. Nakonec se dostane mezi elitní bojovníky a vyráží na dobrodružnou cestu, kde nesmí odhalit svoji identitu, ale možná odhalí dávná tajemství. Naslouchač je první díl série, následují Faja a Nasterea. Promyšlený a velkolepý příběh původně vznikl jako blog a zasloužil by si filmovou podobu, tak budeme doufat...

Foto: Nakladatelství Host

Naslouchač, Petra Stehlíková, nakladatelství Host, 374 stranFoto: Nakladatelství Host

Jakuba Katalpa: Zuzanin dech

Jakuba Katalpa, vlastním jménem Tereza Jandová (41), je oceňovaná spisovatelka a výtvarnice a náměty pro její knihy se často stávají příběhy, které slýchala během dospívání v Sudetech. Zuzana je krásná židovská dívka, která si užívá dětství a dospívání s dvěma kamarády. Štěstí ale končí jejím transportem do koncentračního tábora, zatímco její kamarádi se vydávají každý na jinou cestu: jeden do odboje, druhý zvolí kolaboraci. Zuzana přežije Terezín i Osvětim, a ač jsou válečné pasáže silné, ještě silnější jsou ty po jejím návratu domů. Dokáže Zuzana milovat, nebo ztratila vše?

Foto: Nakladatelství Host

Zuzanin dech, Jakuba Katalpa, nakladatelství Host, 304 stranFoto: Nakladatelství Host

Petra Jirglová: Všechno nejlepší, Anno

Na závěr jedna kvalitní oddechovka. Je plná sarkasmu, což je pro Petru Jirglovou (32) typické, ať už čtete její knihy, nebo posloucháte podcast Tleskám po přistání. Bylo tomu tak u její prvotiny Letuška z economy aneb Co na Instagramu neuvidíte (2019) a je to tak i u druhé knihy, která již není autobiografická a vyšla loni. Anna dostala k narozeninám místo žádosti o ruku zjištění, že její dokonalý partner má problémy s věrností. A ona se proto skoro ve třiceti zkouší postavit na vlastní nohy. Odjede do Anglie jako au pair, ale co si počne s nezvladatelnými puberťačkami, smradlavým psem a další zvířenou?

Foto: Nakladatelství IKAR

Všechno nejlepší, Anno, Petra Š. Jirglová, nakladatelství Ikar, 344 stranFoto: Nakladatelství IKAR

Reklama

Související témata:

Načítám