Hlavní obsah

Zhubnout jen úpravou jídelníčku? Jde to?!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dieta neznamená jen chroustat mrkevFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Která z nás je se svou postavou spokojená? Ať už oprávněně nebo zbytečně kriticky nahlížíme na naše „nedokonalé" křivky a toužebně vzýváme všechny nadpozemské síly, jen abychom konečně zhubly! Na pohyb nám nezbývá čas nebo není chuť. Nestačí tedy jen změnit jídelníček? Na Primě nám poradí!

Článek

Existuje kompromis?

Odevšad slýcháme: Bez pohybu to nejde! Neexistuje ale kompromis? Není lepší udělat pro své tělo alespoň nějakou laskavost než žádnou? „Nadváha případně obezita vzniká dlouhodobým nepoměrem mezi energetickým příjmem a výdejem. Kromě úpravy jídelníčku je tedy právě pohyb nedílnou součástí redukce váhy. Proto se doporučuje zařadit nějakou pohybovou aktivitu do každodenního života," radí naše odbornice přes výživu a hubnutí Nikola Hanyšová. Podobných dotazů jí chodí dnes a denně nespočet. Podle ní pouhou úpravou jídelníčku ztrácíme zhruba 75 % tukové a 25 % svalové hmoty. Když ale denní rozvrh obohatíte o nějaký pohyb, ztratíte minimální množství svalové tkáně.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Navykněte si na každodenní procházkuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Když jídelníček, tak pestrý

Stejně jako dieta bez pohybu má mnohem menší úspěch, tak i pohyb bez správných stravovacích návyků pozbývá většího účinku. Rozhodnete-li se se svým tělem něco dělat, zaměřte se v první řadě na optimální jídelníček a pak zkuste svůj život obohatit nějakou aktivitou, která vás chytne.

A jak vypadá správný redukční jídelníček? Na seznam povolených jídel nepatří potraviny s vysokým obsahem energie. Jedná se o potraviny bohaté na tuky a sacharidy. Neznamená to však, že tuky a cukry vyřadíte zcela. Nezbývá, než se v obchodě zdržet trochu déle a přečíst si informace na obalech potravin. „Jídla si můžete vařit ze všech druhů potravin. Takový jídelníček byste nejspíš ani dlouho nedodržela a kila by byla rychle zpět!" varuje dietoložka a doporučuje: „V nízkoenergetické dietě jsou důležité potraviny obsahující polysacharidy, např. chléb, rýže, těstoviny - nejnižší obsah energie z příloh mají brambory. Sacharidy by měly tvořit asi 55 % celkového obsahu energie." Tuky by měly mít v celkovém příjmu energie podíl 30%.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nezapomínejte hodně pítFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Až si budete sestavovat správný jídelníček, nezapomeňte na maso a masné výrobky (ideálně bílé a bez kůže), mléko a mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku (sýry s 30procentním obsahem tuku v sušině), které jsou zásobárnou bílkovin stejně jako luštěniny, obilné výrobky a zeleninu. Denní porce zeleniny by měla být podle dietoložky 300 až 400 gramů, a to dokonce ve dvou až třech dávkách. Nezapomeňte ani na ovoce - alespoň jednou denně! A nakonec pít, pít a zase pít! Ideálně všechno neslazené (vodu, minerálku, ovocné čaje).

A kolik kilojoulů smíte denně? „Důležitější, než samotné množství kJ, je složení jídelníčku, ale většina žen hubne při energetickém příjmu 4800 až 6000 kJ," dodává Nikola Hanyšová. Rozhodnete-li se pro razantnější způsob hubnutí, určitě to konzultujte s lékařem. Už delší dobu se totiž minimální hranice posunula ze 4000 kJ na 4800 kJ, mnohdy dokonce až nejméně na 5000 kJ.

Chcete vědět víc?

Tak se podívejte dnes večer ve 20.00 hod. na TV Prima na pořad „ Souboj v těžké váze". MUDr. Kateřina Cajthamlová a specialista na výživu Ing. Petr Havlíček zde vedou své teamy do boje za zdravější a krásnější tělo.

Dnes se utkají dva páry, které mají jedno společné: sportovní aktivity jim nic moc neříkají! Manželé Karel a Věra Zborníkovi se budou učit lépe jíst a sestavovat správný jídelníček. Cílem manželů Dvořákových je dozvědět se, jaké potraviny jíst, aby si udrželi zdraví. Dozvíte se také, zda-li se dá během několika měsíců zlomit prokletí škodlivých zlozvyků, které se do těla dostaly během desítek let. Komu budete držet palce?

Reklama

Související témata:

Načítám