Hlavní obsah

Smutné výročí: rok od smrti Evy Pilarové

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Zpěvačka s úžasným hlasem, žena, která má na svém kontě mnoho hitů, včetně nádherných duetů s tak báječnými zpěváky, jako byl Karel Gott (†80) či Waldemar Matuška (†76). Ale také vášnivá fotografka a kuchařka. To byla Eva Pilarová (†80), která přesně před rokem odešla do muzikantského nebe.

Článek

Původně studovala operní zpěv na brněnské JAMU, ale nakonec ze školy odešla a začala zpívat v legendárním divadle Semafor. Propracovala se až mezi naprostou špičku a na hudebním výsluní se držela v podstatě až do konce svého života.

Eva Pilarová, majitelka dokonalého hlasu, jejíž písničky si dodnes zpívá půlka republiky, nás opustila přesně před rokem. Zavzpomínejte na ni a v našem kvízu si ověřte, co všechno o ní víte.

1. Příjmení Pilarová má zpěvačka po svém prvním manželovi, jazzovém kontrabasistovi Milanu Pilarovi (†38). Brala si ho v roce 1960, ale on o dva roky později emigroval. Manželství bylo oficiálně rozvedeno v roce 1964. Věděli byste, jak se zpěvačka jmenovala za svobodna?
2. O prvním manželovi již řeč byla, ale Pilarová byla vdaná celkem třikrát. Nejdelší část života strávila po boku tanečníka Jana Kolomazníka (68), kterého si vzala v roce 1984 a zůstali spolu až do její smrti. Víte, kdo byl jejím druhým manželem, se kterým žila v letech 1968–1971?
3. Když se řekne Zlatý slavík, všichni si určitě vybaví Karla Gotta a Lucii Bílou (54). Získala ale tohle ocenění někdy i Eva Pilarová?
4. Víte, z jakého města Eva Pilarová pochází?
5. Jedním ze slavných duetů Evy Pilarové je píseň Je nebezpečné dotýkat se hvězd, kterou nazpívala s Karlem Gottem. Víte, ve kterém filmu song zazněl?
6. Duety Evy Pilarové patří k těm nejoblíbenějším. Vzpomenete si na ten opravdu slavný, který nazpívala s Waldemarem Matuškou?
7. Jedna z velmi oblíbených písní Evy Pilarové je song Hrom aby do tě, lásko má. Jistě už vám refrén zní v hlavě. Víte ale, jak pokračuje poté, co Pilarová zazpívá "hrom aby do tě, lásko, už vjel"?
8. Pilarová se svým hlasem uměla opravdové zázraky. Předvedla to například v jedné písni, kde nepotřebovala žádný text. Vystačila si jen s hudbou od W. A. Mozarta, které s pomocí svého „šibydibyšibydibypápápam“ vtiskla úplně jiný nádech. Víte, jak se slavný song z roku 1989 jmenoval?
9. Zpátky k rodinnému životu Evy Pilarové. Víte, kolik měla dětí?
10. Eva Pilarová zemřela přesně před rokem. Již nějaký čas před smrtí se potýkala s řadou zdravotních problémů, nakonec jí selhaly ledviny. Víte, kde je pochovaná?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Eva Pilarová zpívala téměř do konce svého života, to některé hudební hvězdy a uskupení mívají kratší trvání. Konec českých kapel: Kdo další se kromě Mandrage rozpadl?

Reklama

Načítám