Hlavní obsah

Život v Číně? To je každý den v roušce

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Den strávený v Pekingu se zhruba rovná vykouřené krabičce cigaret. Ovzduší v Číně je prakticky po celý rok více než špatné, a obyvatelům tak nezbývá nic jiného než denně nosit protismogové roušky. Kreativní Číňané si tak z nucené pomůcky udělali netradiční módní doplněk.

Článek

Nosit po celý život téměř každý den respirační roušku, to si našinec umí představit asi jen těžko. Ani Číňany to moc netěší, stejně jako vážná smogová situace, která je v jejich zemi typická nejen pro velká města. Avšak i v nepříliš sexy rouškách se dá najít něco zábavného – a Číňané to dokázali.

Metropole v smogovém oparu

Podle studie, na niž před časem upozornila stanice BBC, kvůli znečištěnému ovzduší v Číně předčasně zemře 1,6 milionu lidí ročně. Data však pocházejí z roku 2013 – od té doby zejména v okolí metropole Pekingu nastala prakticky každý rok alespoň jedna smogová krize.

Koncentrace prachových částic během nejhorších dní tu může být vyšší než 300 mikrogramů na metr krychlový. Podle Světové zdravotnické organizace je přitom maximální bezpečné množství 25 mikrogramů. Zavírání škol, kolaps dopravy, zákaz venkovních prací a další kroky, které vláda během „smogových dnů“ zavádí, jsou tak minimálně pro obyvatele 20milionového Pekingu docela běžné.

Foto: Profimedia.cz

Silně znečištěné ovzduší je v Číně velký problémFoto: Profimedia.cz

Mohou za to spalovny i auta

V Číně je hlavním zdrojem mikroskopických prachových částic v ovzduší spalování uhlí. V případě Pekingu pak jistou roli sehrává i znečištění způsobené dopravou. Ačkoli pro Číňany vůbec není snadné pořídit si a zaregistrovat auto, v metropoli je evidováno asi šest milionů vozidel. Veřejné dopravní prostředky jsou navíc často zastaralé, což má na smogové krizi také svůj podíl.

Foto: Profimedia.cz

Lidé v zábavně vyhlížejících rouškách – v Pekingu běžný pohledFoto: Profimedia.cz

Roušky jako módní doplněk

Ačkoli největší smogová pohotovost zpravidla trvá jen pár dní, ideální ovzduší není v Číně nikdy. Obyvatelé tak chtě nechtě zařadili rozmanité roušky do každodenního outfitu. Klasické bílé dýchací masky ale nejsou zrovna stylovou záležitostí, obzvláště mladí Číňané tak nezřídka sahají po vylepšených verzích. Kreativitě se meze nekladou, proto si můžete pořídit kousek s motivem opice nebo pandy, roušku zdobenou krajkou či takovou, která připomíná vojenskou masku. Respirační roušky do svých kolekcí někdy zahrnují i módní návrháři. Kdo si chce připlatit, může mít parádní designový model.

Foto: Profimedia.cz

Respirační rouška jako součást outfitu? K dostání jsou i stylové kouskyFoto: Profimedia.cz

Umíte si představit, že byste byli odkázáni na denní nošení roušky?

Reklama

Načítám