Hlavní obsah

Zlepšení milostného života a rozdělení rodičovských rolí

Foto: Standret, Shutterstock.com

Foto: Standret, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Funguje, nefunguje, je jenom na baterky? To, jakým způsobem se partner podílí na chodu domácnosti a výchově dětí, se odráží v posteli i mimo ni. Co všechno by měl dělat, abyste byla nejšťastnější ženou a zároveň i milenkou ze všech?

Článek

Být manželkou a matkou není jednoduché v jakékoli době. Však se na toto téma stále vedou dlouhé debaty. Zatímco jedni tvrdí, že současné ženy jsou rozmazlené všemi těmi pračkami, sušičkami na prádlo, zametacími a stíracími mopy či jednorázovými plenkami, které se nemusí vyvářet, druzí to vidí jinak.

Faktem je, že mnoho žen potřebuje chodit do práce – třeba i na dvanáctky, aby rodina fungovala. A k tomu jí tradiční role velí zvládnout celou péči o děti a domácnost, což je dost náročný úkol. Naštěstí se „druhá šichta“ čím dál tím častěji stává záležitostí obou dvou z páru. Tedy žádné „já TI s tím děckem/nádobím/nákupy pomůžu“, ale jeden dělá to a druhý zas tohle. A ukazuje se, že ve finále jde o řešení, které přináší do vztahu nejvíce spokojenosti. A to i v sexu.

Přes den hospodyně, přes noc milenka

Podle výzkumu britské společnosti ONS Digital mají pánové v porovnání s dámami o pět hodin více volného času týdně. (U průměrné ženy je to konkrétně 38 hodin volného času týdně, u muže pak 43.) Zatímco ona přijde z práce, dá se do úklidu, vaření a u toho ještě koriguje děti, on si vezme mobil do ruky, vyrazí s přáteli na pivo, projede se na kole… A když se večer vrátí, touží po mazlení. Co se stane, když se právě tohle vyváží a muži a ženy si zodpovědnost o rodinu jako takovou spravedlivě rozdělí? Na to se zaměřil výzkum Georgijské státní univerzity v Atlantě.

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Dovařím, umyji nádobí a hned jsem u tebe, draháFoto: Just Life, Shutterstock.com

Kdo toho dělá víc?

Tamní vědci vyzpovídali 487 heterosexuálních rodičovských párů a ty rozdělili do tří hlavních kategorií podle toho, kolik času a péče každý z dvojice věnoval dětem a popřípadě i domácnosti. Objevily se tak páry, které uvedly, že všechno stojí jen na maminkách, u části manželských dvojic partner přiložil ruku k dílu občas a sporadicky a posledním připadlo, že povinnosti si dělí tak půl na půl. Tato rodinná dynamika se následně spojila s dotazníky týkající se osobní spokojenosti, frekvence sexuálního života a míry konfliktů.

Únava a stres jsou zabijákem vášně

Výsledky naznačují, že nejhorší scénář pro vztah a sexuální uspokojení je u dvojic, kde ženy pečují jak o rodinu, tak i o domácnost. Jednotlivci v těchto vztazích jsou s intimitou nejméně spokojení, a to jak muž, tak žena. (Ona je utahaná, on má sexu málo.) Jakmile manžel s povinnostmi aspoň trochu pomůže, situace se zlepšuje. Tyto páry se mohou pochlubit častější frekvencí sexu i zvýšeným pocitem štěstí. Ideál ale vypadá tak, že se muž se ženou o starosti rozdělí rovným dílem.

Faktor, který zvyšuje uspokojení

Takový chlapík nemusí celé dny luxovat, vařit a pulírovat, ale stačí, když si vezme na starost děti a úkoly a svoji manželku také někdy nechá oddychnout. Oba se společně podílí na rozhodnutích, která se ratolestí týkají. Jakmile souběžně s tím ještě umyje nádobí, vynese odpadkový koš nebo třeba nakoupí, hned se žije lépe. Pak je míra konfliktů nejmenší a sexuální život šťastnější – kupodivu pro oba aktéry. Bez ohledu na to, jak moc se muž úkolům brání. U některých se jistý odpor může ze začátku očekávat. Jakmile ale přijde na večerní výhody, pochopí…

Do týmové spolupráce zapojte i děti

Na základě tohoto výzkumu by páry skutečně měly pracovat společně, byť to ze začátku může skřípat. K tomu, aby se věci ustálily a každý mohl pomoci, pomůže otevřená a jasná komunikace o tom, co a kdy je třeba udělat, kupříkladu s pomocí nástěnky, na kterou se dá psát křídou. Co se týče povinností, zaměstnejte i samotné děti. Chtít po svém potomkovi zapojení se do chodu domácnosti, je požadavek naprosto oprávněný. Děti získají praktické dovednosti, pochopí, jak to celé funguje a zároveň si vytvoří stabilní základy pro budoucí partnerství.

Načítám