Hlavní obsah

Co muži slibují, když se chtějí vrátit po nevěře?

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Promiň mi to, už nikdy s nikým nebudu ani flirtovat! Když se nevěrní pánové kají a zpovídají ze svých hříchů, jsou schopni naslibovat hory doly. Co z toho ale opravdu dodrží a jaké fráze používají nejčastěji?

Článek

Bylo, je a bude to vždycky rarita. Však i herec Jan Werich kdysi pronesl: „Vydařené manželství je div světa. Copak by se dnes mluvilo o Filémonovi a Baukidě, kdyby to nebyl div světa? Tři tisíce let se vzpomíná na dva neznámé lidi jen proto, že se jim vydařilo manželství.“ Pravda je, že ne každý je zrozen pro celoživotní svazek.

Někteří jen mají potřebu s někým žít, aby nemuseli být sami. Nebo si myslí, že manželství rovná se skvělý sex. Když se jim sny nesplní, hledají uspokojení jinde. Už jste svému drahému na nějaký ten románek přišly? A kterou větou vás přesvědčil o tom, abyste mu daly druhou (třetí, čtvrtou) šanci? Těmito sliby záletníci oblbují své partnerky nejčastěji!

1. Změním se

Střet s realitou bývá krutý, stejně jako přesvědčovací metody nevěrníka. Aby mohl ve vztahu s vámi pokračovat, často se začne ohánět tím, že změní svoji osobnost. „Uvědomil jsem si, co chci. Teď už vím, co pro mě náš vztah znamená. Nikoho kromě tebe nepotřebuju. Kvůli tobě se změním.“ Jenže ono se to krásně řekne, ale hůř udělá.

Pokud je váš protějšek nevyzrálý (manželství a vztahy obecně bere na lehkou váhu), hysterický (vykazuje zvýšenou potřebu pozornosti a úlety mu přidávají na důležitosti a dramatičnosti), zkrátka chronický lovec žen, nic moc se nezmění. Tedy pokud ho nedoženete na psychoterapii. Tým vědců vedený psychologem Brentem W. Robertsem z Univerzity v Illinois tvrdí, že právě psychoterapie je jedinou možností, jak lidskou osobnost aspoň z části přetvořit. Naděje umírá poslední.

2. Už to neudělám

No dobře, váš přítel nebo manžel podlehl pokušení – jednorázově, ale vždycky je tu riziko, že si románek mimo domov zopakuje. Jeho slib, že už to nikdy neudělá, nemá žádnou váhu. A nevěřit byste měly hlavně mužům, jimž ani počáteční zamilovanost nezabrání rozdat si to s nějakou jinou. Výzkumníci z Denverské univerzity v americkém Coloradu, jejichž závěry uveřejnil odborný časopis Archives of Sexual Behavior, vypočítali, že pokud s protějškem nežijete déle než rok, a on vás v této době soužití podvede, můžete na 45 % počítat s recidivou.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Jestli vás podvedl první rok vztahu, pravděpodobně to udělá znovuFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

3. Byl to jenom úlet

Muži sice s někým mohou spát bez citů, ale kdyby je žena ničím nezaujala, do postele by s ní nevlezli. A právě na tenhle pověstný ženský X faktor mohou s láskou vzpomínat natolik, že si dostaveníčko s bytostí, které tak nádherně stojí bradavky, klidně zopakují. Obvykle si sami sobě nalhávají, že věci mají pod kontrolou, ale penis je samostatnou jednotkou, která si dělá, co chce.

Americká párová a sexuální terapeutka Terri Orbuch dokonce hlásá, že muži primárně touží po sexu proto, aby dosáhli citové blízkosti. Považuje to za pradávnou a instinktivní reakci. Takže váš panáček se sice odvolává na pouhý úlet, ale v překladu to znamená, že i ten je potencionálním nebezpečím, jež ohrožuje stávající partnerství.

4. Od teď bude všechno jinak

Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. Na první schůzce i po provalené nevěře. „Vyrazíme si konečně k moři a tam obnovíme náš vztah. Dáme si večeři v luxusní restauraci a zavzpomínáme na staré zlaté časy. Uvidíš, od teď bude všechno jinak.“ Jistě, aby o jeho sbalené kufry nezakopávala sousedka Kropáčková, nasype si popel na hlavu a vyčká, až se situace stabilizuje (a vy vychladnete).

Z romantických snídaní do postele se za pár dní stane nudné vysedávání u televize.

Ale je fér říct, že jsou i tací, kteří sliby skutečně dodrží. U nich se odpuštění vyplácí.

Reklama

Načítám