Hlavní obsah

Sex napříč věkem. Kdy je nejlepší?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z dobrého ještě lepší? Milostný život se vyvíjí, formuje a zraje. Proto je možné, že v určité fázi života můžete prožívat ta nejsilnější vyvrcholení, i když už dávno nejste na střední škole a milování nevyžadujete od pondělí do pátku. Kdy tyhle báječné časy přijdou?

Článek

Osobní zkušenosti se sexem jsou samozřejmě hluboce závislé na životních okolnostech a momentálním nastavení. Můžete být šťastně svobodní nebo nešťastně čekat na lásku. Ale zatímco každý je jiný, všichni postupem času prochází podobnými milostnými zkušenostmi.

Jaké výhody a nevýhody charakterizuje konkrétní věk? Britská sexpertka Tracey Cox popsala, jakými sexuálními fázemi člověk prochází, než najde skutečné postelové štěstí.

Věk 20 let: Směsice svobody a nejistoty

Dvacátníci mají silný sexuální apetit a bujné erotické fantazie. Jsou náchylní k pochybným rozhodnutím, v sexu experimentují a obvykle mívají příležitostná milostná setkání. Jenže taky trpí nejistotou ohledně vlastních těl a postelových výkonů. „Proto je v tomto věku ideální spát s milenci, kteří sexu a rozkoši již rozumějí. Platí pravidlo, že pokud se po milování cítíte špatně, jste s nesprávnou osobou,“ popisuje uvedená sexpertka.

Foto: Kotin, Shutterstock.com

Mladí jsou neklidní a bývají poháněni spontánním chtíčem a hormonyFoto: Kotin, Shutterstock.com

Věk 30 let: Vzrušení i funkčnost

Většině lidí okolo třicítky se život a vztahy mění, ubývá spontánnosti, tvrdě se pracuje a vše začíná být spíš funkční. Spousta párů také prochází největší výzvou – rodičovstvím. Čerstvé maminky i tatínkové vědí, že už jen samotná deprivace spánku ovlivňuje sexuální touhu. Na druhou stranu, s třicítkou přichází větší sexuální sebevědomí.

Ženy již lépe znají svá těla, smiřují se s fyzickými nedostatky, ale také objevují vlastní spouštěče vzrušení. Nezřídka dosahují svého prvního orgasmu, za kterým se honí od dvaceti, právě v této době.

Věk 40 let: Stereotyp a nový nádech

Vdané čtyřicátnice a ženatí čtyřicátníci se často dostávají do nechvalně známé krizové zóny středního věku. Tu doprovází znuděnost, prázdnota a nešťastný pohled do matné budoucnosti. A v tomto případě i sexuální život odráží to, co dotyční cítí. Žádné společné zážitky, krátká předehra bez špetky kreativity, nulový zájem o zkoumání něčeho nového. Spousta žen se obává, že se partnerům nelíbí, trpí třeba tím, že jejich prsa nejsou po dětech už tak pevná. Muži zase mají své první zkušenosti s erektilními dysfunkcemi.

Čtyřicítka je také hranicí, kdy spousta žen opouští svá nešťastná první manželství a vydává se do světa plného svobody a druhých šancí. „Více než několik studií zjistilo, že pokud má žena ve 40 letech toho správného partnera, dosahuje vrcholu sexuálního uspokojení,“ objasňuje Tracey Cox.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Čím jste starší, tím lépe znáte svoje tělo a potřebyFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Věk 50 let: Horská dráha

Pokles sexuální touhy, menopauza, bolestivý pohlavní styk kvůli suché vagině apod… Nezní to jako zábava, nicméně padesátníci jsou sexuálně vzdělanější a zkušenější než kdykoli předtím. Kdekdo vypadá čím dál lépe, cvičí, stará se o svůj jídelníček, podstupuje plastické operace, cítí se sexy.

Podle britské sexpertky okolo padesátky může být sex báječný. Zejména ženy si konečně dovedou sex lépe užít, neboť v této době už většinou mají děti odrostlé a odpadly jim tak každodenní starosti. Dochází ke znovuobjevování toho, co sex vlastně znamená. „Když porovnáte své dřívější a současné milostné zážitky, uvědomíte si, že mladý sex není lepší sex, je to prostě jen jiný styl milování,“ dodává Tracey Cox.

Věk 60 let: Osvobozující období

Zájem většiny lidí o sex se s věkem přirozeně snižuje. Vědci z chicagské univerzity však zjistili, že ve věku mezi 65 a 74 lety má sex 53 % lidí, u kategorie 75 až 85 je to 26 %. Sex se šesti a sedmi desítkami svíček na dortu bývá osvobozující, bez rodičovských i finančních starostí. Milenci mohou být stále ještě fyzicky i duševně silní, což, jak ukazují statistiky, může přetrvávat klidně až do osmdesáti!

Klíč k výkonnosti i zdraví? Brzký ranní sex!

Načítám