Hlavní obsah

Způsoby, jak se vyrovnat se sexuální frustrací

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Líbání, hlazení a kontakt klínů... Už dlouho ne. A vám milování tak moc chybí! Jak tělo reaguje, když nedostává to, co potřebuje, a jakým způsobem se s tím vypořádat? Nepropadejte splínům a sestavte krizový plán. Ideálně dřív, než zešílíte!

Článek

Sex je nejen biologicky daná potřeba nutná pro zachování rodu, ale i oblíbená kratochvíle pozitivně ovlivňující váš fyzický a psychický stav. Někdo bez něj vydrží den až maximálně týden, jiný třeba měsíc či dokonce rok. Jelikož ale tělo dotyk a blízkost jiného těla vyžaduje, v případě strádání volá o pomoc. Možnou útěchou snad může být jen fakt, že s rostoucím věkem potřeba sexu většinou klesá. Poznáte, že vám sex chybí?

Znaky sexuální frustrace

Mezi ukázkové stavy sexuální frustrace patří časté výkyvy nálady, abnormální nervozita a přecitlivělost, bolesti hlavy a migrény, nechutenství nebo naopak zvýšená touha po jídle (potraviny v tomto případě nahrazují potřebu sexu). Nápadně často se opakují myšlenky na sex, erotické fantazie i noční orgasmy – pozor, erekci ve spánku mají i ženy! Frustrace a pocit neukojení se vyskytují jednak kvůli žádnému sexu, ale také kvůli sexu neuspokojivému. Co s tím?

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Žravá se střídá s mlsnou? Možná to není jídlo, po čem tolik toužíteFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Příčiny sexuální tenze

Kdo odhalí důvod, ten přijde na způsob, jak z toho ven. Váš vztah zaznamenal vážné trhliny: vyprchala mezi vámi chemie; jste chronicky ve stresu; máte zdravotní problémy... Nebo to od začátku nebylo valné, protože prostě nežijete s tím správným člověkem?

Pokuste se analyzovat příčinu, klidně podstupte i lékařské vyšetření a navštivte sexuologa. Se získanými vstupními daty se pak hned lépe pracuje. Jaké způsoby nabízejí kýženou úlevu?

1. Buďte aktivní

Možná, že se řídíte staromódními vzory a čekáte, až vás muž svede. Převezměte iniciativu a o sex si říkejte jako první vy a častěji než kdy dřív. Jde o to váš milostný život zase rozpohybovat, a to lze jen pravidelným a častým stykem. Stojí to za to, vždyť milování snižuje hladiny stresového hormonu kortizolu a opojné benefity, které přináší, přetrvávají až 24 hodin.

Orgasmus navozuje pocity klidu, napomáhá relaxaci a vyvolává spokojenost. Konkrétními spouštěči jeho uvolňování jsou doteky, hlazení, mazlení, objímání, stimulace bradavek a genitálií, včetně kontaktu s erotickými pomůckami. Stačí si vybrat.

2. Masturbujte

Tento článek ale není určen jen těm, kteří jsou ve vztahu. Téma sexuální frustrace se snad nejvíce týká lidí, kteří momentálně v žádném vztahu nejsou. Pokud je to váš případ a nahromaděné hormony vám stříkají ušima, pravidelně masturbujte. Jednak se zbavíte toho přetlaku, jenž vás tíží, a v rámci samohrátek také zmírníte svoji frustraci ze samoty. O tom, že máte chodit na různé akce a hledat lásku všude možně,

snad ani nemusíme mluvit. 

3. Najděte si milence, jste-li ten typ

Sladit sexuální potřeby je někdy dost obtížné. Možná, že váš partner sex skoro nevyžaduje, zatímco vy po něm toužíte třikrát týdně. Pakliže vám masturbace nestačí, navíc nechcete ohrozit jinak funkční vztah, promluvte si, co se s tím dá dělat. Jděte cestou kompromisu a dohodněte se, že se v posteli sejdete aspoň jednou týdně (udržovací sex zachránil už nejedno partnerství).

Existují však i odvážnější řešení, která ale rozhodně nejsou pro každého. Po dohodě s protějškem můžete zvážit sex ve třech nebo si promluvit o náhradníkovi, tedy milenci, který uspokojí vaše sexuální potřeby.

Aktuálně je na vzestupu i polyamorie neboli vztah vícero lidí. Vždy však počítejte s tím, že se ledacos může zvrtnout. I obyčejná žárlivost někdy nadělá paseku! Jestli se obáváte, že by něco takového váš vztah neustál, máte ještě další možnost.

4. Přeměňte sexuální energii v jinou

Pro starší to nebývá takový problém, ale někteří lidé dokáží i v mladším věku přetavit sexuální energii v jinou. Cílem je chodit spát v režimu off. Přes den se maximálně unavte. Průběžně sportujte, neustále buďte v pohybu, tvořte, přestavujte, pracujte, vymýšlejte, zabavte se, ale hlavně ventilujte nahromaděnou energii. Vlastně ji transformujte v osobní projekty a investujte do činností, na které dlouho nebyl čas. Jakmile hlavu a vyšťavené tělo položíte na polštář, už vás nějaká sexuální frustrace nebude zajímat. Ale nejde nutně jen o fyzickou aktivitu, jde zkrátka o to, vyměnit zájem o milování za něco jiného. Alespoň dočasně.

Reklama

Načítám