Hlavní obsah

Zuzana Bydžovská mezi šedesátnicemi. Čí zradu rozdýchává?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Patří k nejvýraznějším českým herečkám. Přesto není pro Zuzanu Bydžovskou toho povolání tím vysněným. Ve škole ji bavil přírodopis a chtěla se v budoucnu zabývat světem ryb. Konkurz na základní škole ji ale nasměroval k umění.

Článek

Herečka Zuzana Bydžovská je dlouhá léta stálicí českého filmu a divadla. Na stříbrném plátně debutovala už jako jedenáctiletá holčička ve filmu Přijela k nám pouť (1973) režisérky Věry Plívové-Šimkové (87). Dnes slaví česká herečka šedesáté narozeniny.

Trojnásobná česká lvice

Herectví bylo něco, co se Zuzaně Bydžovské prý „přihodilo“. Mosteckou rodačku vybrali do prvního filmu na konkurzu na základní škole. Nepocházela z umělecké rodiny, oba její rodiče pracovali jako zubaři. Jen maminka měla prý velmi ráda film a jejím oblíbencem byl herec Alain Delon (85).

Další nabídky na sebe nenechaly dlouho čekat. Přišly filmy Jak se točí Rozmarýny (1977), Ten svetr si nesvlíkej (1980) nebo i televizní hry a seriály, třeba Jestli jednou odejdu (1985) nebo Rozpaky kuchaře Svatopluka (1984). Vystudovala konzervatoř, nastoupila do Divadla na Zábradlí a posléze i do Národního divadla.

Foto: Profimedia.cz

Zuzana Bydžovská s Českým lvem za roli ve filmu Mamas & PapasFoto: Profimedia.cz

Diváci si ji určitě pamatují jako servírku v seriálu Hospoda (1996–1997) i v řadě českých filmů. Připomeňme alespoň Helimadoe (1993), Knoflíkáře (1997) nebo Venkovského učitele (2008). Za roli Marie v posledně jmenovaném snímku herečka obdržela Českého lva za nejlepší ženský výkon v hlavní roli. Jeho součástí byla i náročná scéna porodu telete, u kterého herci včetně Bydžovské významně asistovali. České lvy má herečka celkem tři. Kromě roku 2008 byla oceněna také v letech 2007 (vedlejší ženský herecký výkon ve snímku Gympl) a 2010 (hlavní ženský herecký výkon ve snímku Mamas & Papas).

V posledních letech si Zuzana Bydžovská zahrála i například Libuši Palachovou v historickém snímku Jan Palach (2018) v režii Roberta Sedláčka (48) a diváci ji mohli pravidelně vídat na televizních obrazovkách coby lékařku v seriálu Modrý kód (2017–2020).

Aktuálně je herečku možné vidět například v Divadle Kalich, třeba po boku Jiřího Bartošky (74) v komediálním díle Moje hra.

Foto: Profimedia.cz

Herečka se nejlépe cítí ve sportovním oblečeníFoto: Profimedia.cz

Nevydařené vztahy i adoptivní děti

Zatímco o hereččině práci toho víme dost, její soukromý život je zahalený tajemstvím. Zuzana Bydžovská o něm totiž nikdy příliš nemluví. Ze vztahu s grafikem Jaroslavem Pružincem má dceru Doru (33). Dalším hereččiným partnerem byl herec Miroslav Etzler (56), se kterým mají syna Kristiána (21).

Kromě dvou vlastních dětí má ještě dvě adoptivní. Přes dvacet let finančně podporuje Livingstona a Ester z Ugandy, kterým pomohla ke vzdělání.

Ze vztahu s Miroslavem Etzlerem si ovšem Zuzana Bydžovská odnesla velkou křivdu. Její partner se totiž zamiloval do herečky Vilmy Cibulkové (58) a od rodiny odešel. To mu nemůže zapomenout sama herečka ani jejich společný syn, který se podle všeho s otcem nevídá.

Foto: Profimedia.cz

Nalíčenou vídáme Zuzanu Bydžovskou jen zřídka Foto: Profimedia.cz

Nejšťastnější v teniskách

Zatímco mnohé herečky se rády čančají a chtějí vypadat za každých okolností jako ze žurnálu, Zuzana Bydžovská upřednostňuje především pohodlí a praktičnost. Neobléká se podle posledních trendů, volí sportovní styl a make-up na ní můžeme vidět spíše výjimečně.

V pubertě prý snila o drahém oblečení, dnes jsou pro ni nejdůležitější pohodlné boty. Pak zapomene, co má na sobě. Vrásky jí vrásky nedělají, naopak je bere jako plus a s humorem sobě vlastním říká, že alespoň její role vypadají pak více zamyšleně. Ať tak či tak, tahle dáma je důkazem, že charisma vychází především zevnitř.

Reklama

Načítám