Hlavní obsah

Momenty z Českého lva: Filmový propadlík i odvážné modely

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské Rudolfinum po delší době znovu ožilo a čeští umělci měli konečně důvod vyměnit tepláky za večerní róby. 28. ročník Českého lva se tentokrát konal v méně osobní a více distanční atmosféře.

Článek

Z exkluzivní události pro zvané se letos stala ještě exkluzivnější. Slavnostního večera se totiž tentokrát mohli zúčastnit pouze nominovaní umělci či předávající, a navíc s negativním testem na covid-19.

Ne všichni pozvaní ovšem tuto možnost využili. Aňa Geislerová (44), která byla nominovaná za hlavní ženskou roli ve filmu Havel, se i s negativním výsledkem rozhodla udílení sledovat z domova. Stejně udělala i herečka Jenovéfa Boková (28), která byla v kategorii její konkurentkou za roli v minisérii Herec (2020) režiséra Petera Bebjaka (50). Předávání se muselo obejít také bez červeného koberce.

Poděkování zdravotníkům

Večer vzdal symbolický hold v této době přetíženým zdravotníkům. Ceny totiž předávali umělci, kteří si v minulosti zahráli lékaře či sestřičky, a také odborníci přímo z oboru. Za herce to byla třeba Simona Babčáková (48), která se v roli lékařky objevila ve filmu Úsměvy smutných mužů (2018), z odborníků se role předávajícího ujal fyzioterapeut Pavel Kolář (58). Poděkování zdravotníkům, kteří jedou na doraz, zaznělo během večera několikrát.

Foto: Profimedia.cz

Focení se tentokrát odbylo mezi příchody a odchody hostů z RudolfinaFoto: Profimedia.cz

Stopy humoru

Již potřetí se za moderátorský pultík postavil Václav Kopta (55), který se svého úkolu opět zhostil se ctí. Nicméně bylo znát, že moderování před prázdným sálem je o dost obtížnější. Odezva publika zkrátka chybí, a tak šlo ze strany Kopty spíše o sušší představovaní přítomných a nominovaných. Na vtipy nebyl prostor a vzhledem k době, kdy se Čeští lvi udíleli, asi ani nálada. Pousmání tak budily pouze předtočené scénky, kdy se herci na předávání sváželi červeným autíčkem, takzvaným Koptamobilem.

Propadlík Havel

S ohledem na počet nominací byly mezi favority hned tři snímky. Šlo o Krajinu ve stínu (2020) režiséra Bohdana Slámy (53) s patnácti nominacemi, dále o film Šarlatán (2020) režisérky Agnieszky Holland (72), který jich měl čtrnáct, a stejným počtem disponoval i Havel (2020) režiséra Slávka Horáka (46). Poslední jmenovaný snímek nakonec získal jen jednu sošku, a to za masky. O prsa, respektive o jednoho lva, zvítězila Krajina ve stínu, které večer vynesl šest sošek.

Za ní následoval Šarlatán s pěti oceněními. Ten se stal i nejlepším českým filmem a Ivan Trojan (56) se mohl radovat z toho, že podle akademiků předvedl nejlepší výkon v hlavní mužské roli. V děkovné řeči nezapomněl zmínit svého syna Josefa (20), který si v Šarlatánovi zahrál jeho mladší já, avšak nominaci za nejlepšího herce ve vedlejší roli neproměnil. Otec synovi poděkoval, zmínil, že kousek lva patří i jemu a dodal, že věří, že se svého taky jednou dočká.

Foto: Profimedia.cz

Ivan Trojan se synem Josefem si respirátory sundali až u vstupu do RudolfinaFoto: Profimedia.cz

Co se týče emocí oceněných, největší radost projevila umělecká maskérka Adriana Bartošková, která převzala cenu za nejlepší masky za film Havel. Při vyhlášení byla v šoku a nadšeně si zavýskala. A vlastně to byl jeden z nejsvětlejších momentů celého předávání. Ta bezprostřední radost nakazila i diváky u televizních obrazovek.

Oproti tomu radosti si moc neužili milovníci módy. Chyběl totiž červený koberec a příjezdy hvězd do Rudolfina, takže nebylo pořádně kde krásné róby ukázat a divák neměl moc příležitosti si je prohlédnout. Zcela logicky se nekonala ani afterparty, kde by se daly honosné outfity pořádně prodat. Přesto bylo k vidění několik zajímavých modelů.

Odvážná Schneiderová

Herečka Jitka Schneiderová (47), která cenu pouze předávala, se odvážných modelů nebojí. Upřednostňuje šaty, které jsou rafinované, ale sexy. Například v roce 2019 dorazila na České lvy v šatech bez podprsenky. Letos si vybrala průhledný model, pod kterým byly vidět kalhotky i podprsenka. Šaty značky Dior doplnila černým psaníčkem, lodičkami a zlatými šperky.

Foto: Profimedia.cz

Jitka Schneiderová nemohla svou róbu předvést na klasickém červeném koberciFoto: Profimedia.cz

Odhalená Maximová

Další odvážnou dámou byla Elizaveta Maximová (28). Zepředu byly její černé šaty se stříbrným pruhem sice až ke krku, ale zezadu byly pořádně hanbaté. Herečka nominovaná za vedlejší roli v minisérii Herec ukázala v hlubokém výstřihu kousek svého pozadí.

Foto: Profimedia.cz

Elizaveta Maximová zapózovala, aby vynikl odvážný zadní výstřihFoto: Profimedia.cz

Něžná Těžká

Herečka Tereza Těžká (25), nominovaná za roli v dokumentu V síti (2020), zvolila něžnou róbu s bohatou sukní, která připomínala svatební šaty. O přípravu na veselku ale nešlo, tu už má totiž herečka za sebou.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Tereza Těžká se v šatech mohla klidně znovu vdávatFoto: Profimedia.cz

Usedlá Seidlová

V meruňkových šatech se fotografům předvedla herečka Barbora Seidlová (39), které neměla na rozdíl od některých ostatních dam potřebu ukazovat příliš mnoho kůže. Oblékla se do kousku české módní značky Eiri, která patří k jejím oblíbeným.

Foto: Profimedia.cz

Barbora Seidlová zůstala věrná své oblíbené značceFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám