Hlavní obsah

Sedlčanský Vltavín 56%

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 516 kJ
Bílkoviny19 g
Tuky32 g
Sacharidy0 g
Sůl1,8 g
SAFA15 g
Vláknina1,1 g
Cukry0 g

Sýry jsou zdrojem řady důležitých látek. Obsahují plnohodnotné bílkoviny a velmi cenný je vysoký obsah dobře využitelného vápníku, sýry obsahují i další minerální látky (zinek, hořčík, jod) a vitaminy (A, D, E, B). Nevýhodou některých sýrů je vysoký obsah tuku a soli. Vltavín je zrající dvouplísňový sýr. Tento sýr má vysoký obsah tuku a energetickou hodnotu, proto ho nekonzumujte ve větším množství.

Náhrada potraviny

Vhodnější jsou plísňové sýry s 30 % tuku v sušině, například hermelín 30%, camembert 30%, stříbrňák nebo Sedlčanský hermelín Figura. Vhodnější jsou však polotvrdé sýry s nižším obsahem tuku, například eidam 20% nebo madeland fitness. Z jiných sýrů je vhodný například cottage nebo olomoucké tvarůžky, které obsahují ještě výrazně méně tuku.