Hlavní obsah

Velký pátek: Nic nepůjčujte, nepracujte na zahradě. Podle tradic si tak zajistíte zdraví a bohatství

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký pátek je dnem, kdy byl Ježíš odsouzen, ukřižován a následně pohřben, proto se mu říkalo někde i Bolestný nebo Žalostný pátek. Co bylo tou dobou doporučeno nebo zakázáno dělat, jaké tradice ho provázejí?

Článek

Ježíš podle evangelií zemřel na kříži ve tři hodiny odpoledne, proto v tento čas bývá často speciální bohoslužba. Kostel je při té příležitosti vyzdoben jen velmi prostě, nehrají ani varhany, kněží na znamení smutku, vděku a pokory odříkávají modlitbu skloněni čelem k zemi. Kostelní zvony mlčí a místo jejich zvuku se nesly zvuky řehtaček a dalších nástrojů, které převzaly ohlašování klekání a poledne.

Velký pátek je státní svátek!

Podívejte se, nakdy vychází Velký pátek letos i v následujících letech.

ROKDATUM
V roce 202429. března
V roce 202518. dubna
V roce 20263. dubna
V roce 202726. března
V roce 202814. dubna

Vzhledem k tomu, že je Velký pátek státním svátkem, máme den volna a zavřeno můžou mít i některé obchody.

Zvyky a tradice

Velký pátek je podle pověr i dnem, kdy se otevírají hory, aby vydaly své poklady a tajemství. Mnoho lidí se vydalo hledat své štěstí - nabádaly je k tomu již pohanské tradice. Vodítkem při hledání takových míst mělo být zlaté kapradí, které označovalo místo zázraku. Vést k němu mohlo i zvláštní mihotání nebo to, že se začaly objevovat jiskřičky nebo malé plamínky.

Podle pověstí se v ten den mohl otevřít i Blaník – aby rytíři, kteří v něm čekají, mohli vyrazit překontrolovat, jak se českému lidu daří.

Magickou moc měla mít v tento den i obyčejná voda, proto se chodilo před východem slunce k potokům, a protože měla mít léčivou sílu, omývali se jí nejen lidé, ale mnohde v ní koupali i dobytek.

Smrt Ježíše se připomínala i zákazem praní prádla v potoce, protože by se tak prý symbolicky namáčelo do jeho krve.

Co se nesmí dělat na Velký pátek?

Vše se mělo v tento smutný den zastavit a truchlit pro Ježíše Krista. Velký pátek byl také ve znamení půstu – nesmělo se ani vařit, protože se neměl rozdělávat oheň. Současně byly zapovězeny i těžké práce, stejně jako příliš hlučné aktivity a práce na poli a v zemědělství vůbec. Nemělo se hýbat půdou. Byl to den, během kterého bylo zakázáno cokoli půjčovat, ale ani prodávat nebo darovat, protože by to přineslo smůlu. Všechno, co byste přinesli do domu, by s sebou mohlo přinést i zlé síly. Proti nim chránily tzv. pašijové nitě, které se předly i přes zákaz práce, a pár stehů na oblečení pak chránilo nositele právě před zlými duchy. Oblečení, které by jimi bylo sešité celé, by prý mělo dokonce ochránit před úderem blesku.

I když předešlé dny vyloženě nabádaly k úklidu, v tento den už se nemělo dělat ani to a rozhodně by se nemělo zametat a následně vynášet jakékoli smetí z domu. Vymetli a vynesli byste si štěstí.

Pranostiky

K Velkému pátku se vázalo i několik pranostik – pokud bychom je měli shrnout, pak říkají, že pokud v ten den prší či je bouřka, pak bude dobrá, nebo naopak špatná úroda – lišilo se to kraj od kraje.

Reklama

Načítám