Hlavní obsah

10 skvělých tipů, jak vylepšit bramborový salát

Foto: gkrphoto, Shutterstock.com

Foto: gkrphoto, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bramborový salát nesmí na stole chybět, bez něj by Vánoce snad ani nebyly Vánocemi. My vám dnes prozradíme tipy, které i z vašeho bramborového salátu udělají ještě lepší variaci.

Článek

Kouzlo bramborového salátu spočívá v mnoha věcech, přičemž základní suroviny jsou skoro vždycky stejné: brambory, kořenová zelenina, cibule, majonéza a hořčice. Ať už se ale jedná o „tajné“ přísady nebo vylepšení těch stávajících, jsou to právě ony, které udělají právě ten váš salát tím nejlepším.

1. Cibuli svařte

Nedáváte do salátu cibuli, protože je příliš štiplavá? Na to je jednoduchá rada. Jemně nakrájenou cibuli vždy krátce svařte v octové vodě nebo láku od okurek. Jestli chcete mít salát zase o fous barevnější, použijte cibuli červenou.

2. Na hořčici záleží

Používáte na majonézovou zálivku obyčejnou plnotučnou hořčici? Vyměňte ji tentokrát za trochu pikantnější dijonskou.

Foto: thinkstock

Různé typy hořčice udělají se salátem divyFoto: thinkstock

3. Bez jablka to nejde

Jak je to s jablkem? Někdo radí kyselejší, někdo naopak sladší, různí se i rady ohledně strouhání nahrubo nebo krájení na velmi jemné kousky. Bez jablka to ovšem prostě nejde.

4. Brambory vybírejte

Záleží i na bramborách, které použijete. Rozhodně by to měl být varný typ A, tedy brambory salátové. A zdaleka nejlepší jsou, jak jistě tušíte, česká odrůda keřkovské rohlíčky. Zkuste se na ně ještě dnes zeptat v zelinářství, čím dál častěji jdou, naštěstí, sehnat i na malých městech.

5. Domácí majonéza vyhrává

Nedůvěřujete kupované majonéze? Udělejte si domácí. Pečlivě ale oddělte žloutky od bílků a dodržujte pravidla hygieny. A tady máte recept na tu nejlepší domácí majonézu:

Na objem odpovídající jedné větší skleničce majolky potřebujete 2 žloutky, asi 150 ml kvalitního oleje, 1 lžíci hořčice, šťávu asi z poloviny citronu a sůl. Vejce na majonézu vyndejte z lednice dopředu tak, aby měla při její výrobě pokojovou teplotu. Vyklepněte žloutky do velké sklenice od okurek, přidejte olej a všechny ostatní suroviny a šlehejte tyčovým mixérem až do doby, kdy odpovídá barva i konzistence – většinou je to velmi rychlé. Sklenice je výhodná proto, že je vysoká, a tak nic neuteče. A taky proto, že pokud majonéza zbude, dá se uzavřít a nechat chvilku v lednici bez nádobí navíc.

Foto: archiv redakce

Krájet najemno, nebo na velké kousky? I tento aspekt ovlivňuje výslednou chuťFoto: archiv redakce

6. Udělejte salát jemnější

Jestli chcete mít salát smetanově jemný, namíchejte k majonéze také trochu nevyšlehané smetany ke šlehání.

7. Někdo to rád ostré

Jestli máte rádi česnek, nebojte se ho pár stroužků přidat i do bramborového salátu. To je vychytávka mého táty a já už si bez něj salát prostě nedovedu představit.

8. Odlehčete ho

Vychytávka, která už dnes asi nikoho nepřekvapí, je použití jogurtu místo majonézy. A pokud se nechcete vzdát typické chuti, namíchejte je 1 : 1. Uvidíte, že bude chutnat i tak skvěle.

Foto: archiv redakce

Fazole, saláty, olivy – do salátu můžete dát leccosFoto: archiv redakce

9. Nebojte se ho obměnit

I do bramborového salátu můžete přidat oblíbené a pro salát netypické suroviny. Kromě jablka můžete přidat i trochu rukoly a vlašské ořechy.

10. Na salámu nešetřete

V mnoha rodinách nesmí v bramborovém salátu chybět ani nějaká ta uzenina. Vyměňte tentokrát točený či jiný měkký salám za kvalitní šunku. Jednak složení točených salámů není nic moc, jednak je šunka i chuťově prostě výrazně lepší.

11. Jak salát skladovat?

Jako malý bonus máme ještě jeden tip. Zálivku si nechte bokem a namíchanou zeleninu pospojujte až před konzumací. Salát vám tak v lednici vydrží klidně pět šest dní.

Reklama

Načítám