Hlavní obsah

Hrstka denně stačí. Vlašáky jsou prospěšné v mnoha ohledech

Foto: Dmitrii Ivanov, Shutterstock.com

Foto: Dmitrii Ivanov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlašské ořechy patří neodmyslitelně k Vánocům. Ale nejde jen o cukroví. Pro své cenné složení umí v mnoha ohledech významně posílit celkové zdraví, potvrzují to četné studie. S čím vším tedy mohou vlašské ořechy pomoci?

Článek

Vlašské ořechy jsou bohaté nejen na zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu, ale také na minerály jako mangan, hořčík, železo, vápník a vitaminy skupiny B. Díky tomu podporují zdraví kostí, produkci kolagenu i hojení ran. A to není zdaleka všechno. Proč se vyplatí sníst denně hrst vlašáků?

Vlašské ořechy: chuť Vánoc

Jednak pro jejich chuť, ta patří k symbolům blížících se Vánoc. Přidávají se do mnoha druhů cukroví (třeba plněné ořechy jsou vynikající) a krémů, které by bez nich nebyly tak báječně. Vlašské ořechy skvěle chutnají také jako posyp na kaši, čočkovou polévku nebo netradiční chilli con carne. A v kombinaci s olivovým olejem, česnekem, solí a pepřem vytvoří jednoduché ořechové pesto.

Foto: Andriy Goncharenko, Shutterstock.com

Už máte naloupáno? Vlašáky jsou jedním z neodmyslitelných symbolů Vánoc, hojně se využívají při pečení cukrovíFoto: Andriy Goncharenko, Shutterstock.com

Chrání srdce a snižují cholesterol

Kromě mimořádné chuti ale nabízí tyto přírodní poklady významné nutriční výhody a vědecky podložené přínosy pro zdraví. Ze všech druhů ořechů obsahují zrovna ty vlašské nejvíce zdravých tuků ALA (kyselina alfa-linolenová, což je typ omega-3 mastných kyselin), které působí protizánětlivě a podporují snižování cholesterolu i krevního tlaku, čímž v podstatě chrání zdraví srdce. Vědci tvrdí, že zahrnutí hrsti vlašských ořechů do každodenního jídelníčku je zdánlivě malá změna, která je ale významným přínosem pro kondici celého kardiovaskulárního systému.

Vlašáky pomáhají diabetikům

„Vlašské ořechy jsou díky kombinaci různých látek při pravidelné konzumaci významnou protizánětlivou a antioxidační ochranou pro organismus,“ potvrzuje Michaela Bebová, doktorka biochemie a odbornice na výživu.

Tyto zdravé tuky také zlepšují u lidí s diabetem druhého typu metabolické parametry a snižují hladinu inzulinu v krvi.

Proti stárnutí, rakovině i demenci

„Vlašáky jsou navíc nabité antioxidanty, o nichž je známo, že oddalují stárnutí a mají protizánětlivé účinky, které pomáhají chránit před vznikem a rozvojem rakoviny, srdečních a neurodegenerativních onemocnění, jako je třeba demence nebo Alzheimerova choroba,“ říká Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně a majitelka firmy na krabičkovou dietu.

Foto: Petar Paunchev, Shutterstock.com

Díky zdravým omega-3 tukům podporují vlašské ořechy zdraví srdce, snižují totiž krevní tlak i cholesterolFoto: Petar Paunchev, Shutterstock.com

Co s hořkými vlašáky a skvrnami? 

I když jsou vlašáky českým zlatem, které výborně chutná a prospívá zdraví, souvisejí s nimi i jisté nepříjemné těžkosti, u nichž mnohdy nevíte, jak si od nich pomoci. Poradit mohou babská doporučení, která fungují již od nepaměti a vyřeší například přirozenou hořkost starších vlašáků nebo dostanou z rukou špínu vzniklou po práci s ořechy.

Pro zbavení hořkosti stačí ořechy zalít mírně oslazenou vařicí vodou a nechat je vychladnout. Pokud vaše ruce hyzdí místa obarvená ořechovými slupkami, vetřete do nich citronovou šťávu, ocet nebo kyselinu citronovou smíchanou na kašičku s vodou, vyzkoušet můžete i lázeň ze šťávy z kyselého zelí.

Reklama

Načítám