Hlavní obsah
4,6
(5)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Cibule je považována za přírodní antibiotikum, obsahuje pořádnou dávku vitaminů a minerálů a má antibakteriální vlastnosti, takže určitě nic nezkazíte, když si při počínající viróze připravíte tento jednoduchý sirup. Suroviny máte nejspíš doma a hotový bude během pár minut.

2 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dávku
Sirup (místo medu lze dát cukr)
  • 2 ks cibule
  • 2 dl vody
  • 1 lžíce medu
Článek

Domácí cibulový sirup dost nás pamatuje z dětství. Podával se při rýmě, kašli a nachlazení a chutnal mnohem lépe, než jak to znělo. Jak na něj?

Postup

01.

Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky, zalijte v rendlíku vodou tak, aby byla asi centimetr nad cibulí, a za občasného míchání povařte doměkka. Pokud dáváte cukr, přidejte ho k cibuli už během vaření.

02.

Stáhněte z ohně, vmíchejte med (ten nevařte, abyste nepřišli o cenné látky), sceďte přes sítko a lžící ještě vymačkejte. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do dvou dnů.

03.

Cibulový sirup užívejte po lžičce několikrát denně.

Cibulový sirup za studena: Druhý způsob, který zachovává více vitaminů, je cibulový sirup bez vaření: cibuli opět nakrájejte, ale přibližně v centimetrové vrstvě vyskládejte do sklenice, zasypejte cukrem a takto vrstvěte, až sklenici naplníte po okraj. Končete vždy cukrem. Dejte přes noc do lednice a šťávu, kterou cibule pustí, užívejte opět několikrát denně.

Dalšími přehlíženými superpotravinami jsou kromě cibule bezpochyby i česnek a kysané zelí. A znáte další babské rady na kašel a nachlazení?

Reklama

Načítám