Hlavní obsah

Milujete ho? Zachraňte mu život a pošlete ho na vyšetření prostaty!

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina prostaty je rána osudu, která může vašeho partnera připravit nejen o sexuální výkonnost, ale přímo o život. Myslete na to a přimějte ho, aby se nechal vyšetřit včas!

Článek

Rakovinu prostaty každý rok najdou lékaři u sedmi tisíc mužů – a čtyři z nich nemoci každý den podlehnou. „Za to, že se můj muž odhodlal dojít si k urologovi, může vlastně moje lehké spaní. To, že vstával třikrát i víckrát za noc na malou, mě neskutečně štvalo – vždycky mě probudil a já jsem pak nemohla znovu zabrat,“ vypráví naše čtenářka Kateřina. Nakonec dala manželovi ultimátum: „Buď s tím něco uděláš, nebo chci oddělené ložnice!“ Tahle hrozba zabrala. Urolog mu vyšetřil prostatu, udělal rozbor krve a biopsii a oznámil šokující nález: rakovina.

Příznaky rakoviny prostaty

Katčin manžel měl štěstí – jeho nádor se podařilo odhalit v nepříliš pokročilém stadiu. Většinou se nemoc šíří velice dlouho bez příznaků, a když se dostaví trable s močením (časté noční močení, močení malých objemů, bolest při močení či krev v moči), většinou už se jedná o větší nález. Ještě horší je bolest zad, nohou a boků, tam už se pravděpodobně jedná o metastázy.

A protože s věkem roste velice rychle pravděpodobnost, že nemoc propukne (uvádí se, že rakovinu prostaty má většina mužů starších 80 let, i když o ní vůbec nemusejí vědět), je opravdu rozumné chodit na pravidelné prohlídky, které případnou nemoc odhalí, když se ještě vůbec nijak neprojevuje.

Pokud muže potíže s močením postihnou, rozhodně není důvod k zoufalství. Může to také znamenat, že trpí benigní hyperplazií prostaty (= zvětšením, zbytněním), která sice umí být hodně nepříjemná, ale určitě se na ni neumírá.

Foto: Thinkstock

Strach a stud. Tyhle pocity muže zavalí, když uslyší diagnózuFoto: Thinkstock

Strach z impotence

Nedůvěra, zoufalství, strach o život. To jsou pocity, které prožívá každý, kdo se musí vypořádat s rakovinou. U karcinomu prostaty se ale přidává ještě další strašák – oprávněná obava z impotence. „Sexuální výkon a potence představuje u muže důležitou část vnímání vlastní hodnoty. Strach ze ztráty sexuální výkonnosti je zcela zásadní prvek ovlivňující psychiku pacienta,“ upozorňuje Laura Janáčková, docentka klinické psychologie VFN a 1. LF UK v Praze.

A dodává: „Žena by měla být schopná svého partnera podpořit, i když se zrovna nebude chovat tak, jak by si představovala. Jeho chování je odrazem vzteku na nemoc a nespravedlnost osudu, ale neznamená nenávist k blízkým.“

Foto: Thinkstock

Velké části mužů dokážou lékaři pomociFoto: Thinkstock

Léčba: je tu šance na zachování erekce

Nádory prostaty nebývají agresivní, a to, že na ně umírá tolik mužů, jde na vrub pozdnímu odhalení. Karcinom prostaty se většinou vyvíjí pomalu: u velmi malých, nízkorizikových nálezů se proto lékaři přiklánějí k aktivnímu sledování a konzervativní léčbě, která nemá na mužnost pacienta vliv. Nejčastěji se to týká mladších mužů, pro které je radikální řešení nepřijatelné. Vyčkávací fáze může trvat velmi dlouho, patnáct i více let, a u některých pacientů není jiná léčba zapotřebí.

Pokud je ale nádor příliš rozvinutý nebo se jeho aktivita zvýší, bývá nutné přikročit k některému z radikálnějších řešení – nejčastěji k odebrání celé prostaty. Důsledkem operace je nemožnost ejakulovat a v části případů i porucha, nebo dokonce ztráta erekce. Tuhle nelítostnou skutečnost trochu zmírňuje naděje, že u mnoha nemocných se již dnes daří sexuální život obnovit.

Jak probíhá preventivní vyšetření

Každý muž po padesátce (má-li onemocnění v rodině, pak by měl chodit už od čtyřicítky) by se měl jednou ročně dostavit ke svému praktickému lékaři nebo urologovi a nechat si „strčit prst do konečníku“ a odebrat krev na vyšetření hladiny PSA (= prostatický specifický antigen).  Vznikne-li podezření, že něco není v pořádku, udělá urolog ultrazvuk a biopsii.

Rakovina prostaty

  • Jiný název - Karcinom prostaty
  • Popis - Zhoubné bujení v prostatě
  • Příznaky - Dlouho probíhá bez příznaků, pak se projeví rozmanitými problémy s močením (bolesti, časté noční močení, močení malých objemů, pocit nedostatečného vyprázdnění) a později bolestmi břicha, zad, boků a nohou.
  • Léčba - Některé nádory je možné dlouhou dobu jen sledovat, jiné se operují či ozařují. Užívá se i hormonální léčba a chemoterapie. Vše záleží na typu, velikosti a aktivitě nádoru.
  • Statistika - Průměrně zemřou na rakovinu prostaty každý den čtyři Češi.
  • Prevence - Jako jediná opravdu účinná metoda se zatím ukazuje odhalit nádor včas při preventivní prohlídce.

Reklama

Načítám