Hlavní obsah

Tři recepty z dýně: Pikantní polévka, slaný koláč i rizoto

Foto: Jakub Jurdič

Nastalo období dýní, využijte jejich širokou nabídku a připravte tyto lahodné pokrmy!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tohle období mě inspirovalo k přípravě pokrmů z různých druhů dýní. Vybrala jsem pro vás ty nej! Vyzkoušejte bezkonkurenční quiche, polévku na thajský způsob nebo krémové rizoto s gorgonzolou.

Článek

Existuje mnoho druhů dýní a v dnešním článku se seznámíte se třemi z nich. Všechny pokrmy by bylo možné připravit například z již dobře známé dýně Hokkaidó. Proč si ale nezaexperimentovat a nevyzkoušet i další druhy dýní, když právě nastalo jejich období a jsou bez problému k sehnání? Dýně Hokkaidó má nezaměnitelnou barvu, máslová dýně výbornou až oříškovou chuť a dýně sweet dumpling s krásnými dekorativními vlastnostmi chutná zase po jedlých kaštanech. Byla by škoda nevyzkoušet tyto báječné chutě, nemyslíte?

Dýňový quiche s hruškou

Na korpus (formu o průměru 27 cm) potřebujete: 300 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vajíčko, 2 lžíce mléka, ½ lžičky soli. Na náplň: 1 menší dýni Hokkaidó, 1 hrušku, 3 vejce, 80 ml smetany, 70 ml mléka, 120 g gorgonzoly, pár lístků čerstvé bazalky, sůl, pepř, špetku muškátového oříšku, pár lístků šalvěje na ozdobu, olivový olej na pečení dýně, trochu másla a hrubé mouky na vysypání formy

Foto: Jakub Jurdič

Dýňový quiche v kombinaci s hruškou a gorgonzolou nemá konkurenci!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Na začátku pořádně umyjte dýni a rozkrájejte ji i se slupkou na měsíčky. Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Dýňové měsíčky vyskládejte na plech na pečicí papír a zakápněte je olivovým olejem, osolte a opepřete. Dýni nechte péct asi 30 minut, dokud nezměkne, poté ji nechte vychladnout.

Nyní je čas na výrobu těsta. K prosáté mouce přidejte sůl a na kousky pokrájené máslo. Spojte máslo s moukou a poté přidejte rozšlehané vajíčko s mlékem. Vypracujte těsto, vytvarujte z něj kouli, zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut vychladit do lednice. Vychlazené těsto vyválejte a pomocí válečku přeneste do máslem vymazané a vysypané formy.

Těsto prsty zatlačte do formy, mělo by dosahovat až k jejímu vrchnímu okraji (může přes něj i lehce přečuhovat). Dno těsta propíchejte vidličkou, vyložte je pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a nechte korpus v troubě 15 minut zezlátnout.

Připravte si náplň. Smíchejte smetanu, mléko, vejce, muškátový oříšek a nadrobno pokrájenou bazalku, osolte, opepřete a dejte prozatím stranou. Na kousku másla osmahněte pár lístků šalvěje, dokud nezezlátnou, a poté dejte okapat na ubrousek. Do připraveného korpusu vyskládejte střídavě upečenou dýni a na měsíčky pokrájenou hrušku. Dále do korpusu rozmístěte na kostičky pokrájenou gorgonzolu a vše zalejte připravenou náplní. Pečte při 180 stupních přibližně 45 minut nebo dokud nebude mít quiche zlatavou barvu. Po upečení ozdobte quiche připravenou šalvějí a podávejte.

Tip: Vychlazené těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry, nebude se vám tak lepit a nebude třeba ho moučit.

Ostrá dýňová polévka s houbami shiitake

Na 4 porce potřebujete: 1 lžíci kokosového oleje (může být i olivový), 1,5 lžíce červené kari pasty, hrst sušených shiitake hub, 1 středně velkou máslovou dýni, 2 hrnky zeleninového vývaru, 1 lžíci hnědého cukru, 1 plechovku kokosového mléka, 200 g tagliatelle (mohou být i dýňové), olivový olej na pokapání těstovin, pár lístků bazalky, sůl, opečené mandle na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

Že znáte pouze jeden klasický recept na dýňovou polévku? Ode dneška si můžete zařadit do své sbírky receptů i tento. Chybu rozhodně neuděláte!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Na začátku si namočte alespoň na půl hodiny houby shiitake do teplé vody a nechte je změknout. Připravte si dopředu pyré z dýně. Dýni rozkrojte, vyjměte střed se semínky, oloupejte ji a nakrájejte na menší kousky. Ty dejte vařit v lehce osolené vodě po dobu 15–20 minut. Poté uvařenou dýni rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte mixérem a nechte vychladnout.

Ve velkém hrnci rozehřejte kokosový olej a osmahněte na něm červenou kari pastu. Dejte si pozor, ať ji nezačnete připalovat. Přidejte dýňové pyré a zeleninový vývar. Promíchejte a nechte pod pokličkou na mírném ohni vařit. Mezitím si rozkrájejte změklé houby shiitake na proužky a přidejte je do polévky, přidejte také cukr a lehce osolte. Nechte vařit na mírném plameni přibližně 15 minut. Tuto dobu můžete využít pro uvaření těstovin. Uvařte je podle návodu na zkus, poté propláchněte studenou vodou a zakápněte olivovým olejem, aby se nelepily.

Na závěr přilejte do polévky kokosové mléko a nechte asi 5 minut provařit. Natrhejte do polévky čerstvé lístky bazalky, vypněte ji a nechte před podáváním ještě 5 minut odstát. Do servírovací misky dejte hrst uvařených těstovin, zalejte je polévkou, ozdobte bazalkovým lístkem a posypejte opečenými mandličkami.

Tip:Uvařené těstoviny můžete před podáváním vložit přímo do hrnce s polévkou a poté servírovat. Místo opečených mandliček lze použít na ozdobu také dýňová semínka.

Krémové dýňové rizoto s gorgonzolou

Na 4 porce potřebujete: 360 g rýže Arborio, 1,5 l zeleninového vývaru, 1 středně velkou dýni Sweet Dumpling, 1 sklenku kvalitního suchého bílého vína, 150 g gorgonzoly, 2 šalotky, 4 lžíce olivového oleje, sůl, bílý mletý pepř, šalvěj na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

Rizoto ze Sweet Dumpling dýně je naprosto jedinečné!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Rozpulte, oloupejte, očistěte a pokrájejte dýni typu Sweet Dumpling a dejte ji vařit s polovinou zeleninového vývaru, dokud nezměkne. Uvařenou dýni rozmixujte do konzistence pyré.

Šalotku nakrájejte nadrobno a na olivovém oleji osmahněte dozlatova. Přidejte rýži a restujte, dokud se nezačne lehce přichytávat ke dnu. V té chvíli zalejte rýži sklenkou vína, které nechte vsáknout a odpařit. Jakmile se začne rýže přichytávat, přidejte dýňové pyré a část vývaru. Vařte do doby, než rýže změkne, podle toho přilévejte vývar po naběračkách.

Rýže by měla být měkká a měla by mít hustější konzistenci. Dle potřeby ji dochuťte solí a bílým pepřem. Když je hotová, přidejte do ní nastrouhanou gorgonzolu (jen část množství), přikryjte a nechte ji rozpustit. Servírujte hotovou rýži, posypte ji gorgonzolou a ozdobte lístky šalvěje.

Tip: Na začátku můžete spolu s cibulkou osmahnout také pár lístků šalvěje, aby pustily do připravovaného pokrmu svou chuť. Než přidáte rýži, tak lístky šalvěje zase vyjměte. Dýni Sweet Dumpling můžete krásně využít na servírování. Seřízněte ji z vrchu, vydlabejte a poté v ní můžete připravené rizoto servírovat.

Také máte rádi dýni? A jaké recepty připravujete doma vy?

Reklama

Načítám