Článek
V minulosti, kdy byl ananasový džus nebo sirup nedostatkovým zbožím, užívala se k dochucení ananasová tresť. Dnes použijte ananasový džus. Jakou dýni vybrat? Poradí vám lexikon dýní.
Postup
01.
Dýni rozkrojte, vydlabejte semínka, oloupejte a rozkrájejte na kostky. Citron omyjte a nakrájejte na kolečka.
02.
Dýni a plátky citronu vložte do hrnce, přidejte ananasový džus, celou skořici, hřebíčky a zalijte studenou vodou jen tak, aby byla dýně ponořená. Nechte asi 3 hodiny louhovat. Pak hrnec dejte na sporák, přisypejte kyselinu citronovou a cukr a vařte asi 15 minut. Poté odstraňte plátky citronu a koření.
03.
Dýni i s nálevem plňte do sterilizovaných sklenic. Sklenice zavíčkujte, vložte do hrnce, asi do poloviny výšky zalijte horkou vodou (asi 85 °C). Tuto teplotu udržujte 20 minut.
Dýně, královny podzimní kuchyně
Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?
Polévky: Základní | S kokosovým mlékem | S chilli
Z trouby: Pečená s dipem | Hranolky | Bramboráky
Nasladko: Cheesecake | Chlebíček | Koláč | Lívance