Hlavní obsah
3,0
(214)
 

Dýňová polévka je u nás tak oblíbená, že pomalu každý už na ní má svůj osvědčený recept. Jestli vy ten svůj teprve hledáte, zkuste, jak ji vařím já. Pěkně krémovou i bez zahušťování, lehce pikantní díky chilli a zázvoru a krásně vonící po kari a limetce. Jen pozor, nejspíš ji pak budete muset vařit celý podzim!

10 min.
Příprava
10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na polévku
  • 1 cibule
  • 1 chilli paprička
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 1 dýně hokaido
  • 2 stroužky česneku
  • 900 ml vody
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 limetka
  • 1 lžička soli
K podávání
  • 1 hrst dýňových semen
  • 1 hrst pražených nesolených arašídů
  • chilli koření
  • čerstvý koriandr
Článek

Postup

01.

Dýni (hokkaido nemusíte loupat, jiné druhy ano) rozpulte, vydlabejte zrníčka a pokrájejte na kostky.

02.

Na řepkovém nebo kokosovém tuku nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, zázvor a chilli papričku.

03.

Přidejte dýni, nasekaný česnek a libovolnou kari pastu nebo asi lžíci kari koření. Ještě chvíli restujte, až se koření rozvoní, poté osolte, zalijte kokosovým mlékem (to můžete vynechat, viz Tip) a vodou a pod pokličkou vařte asi 20 minut doměkka.

04.

Mezitím si můžete opražit tykvová či dýňová semínka nebo arašídy se špetkou kari, kterými polévku posypejte, aby byla výživnější.

05.

Měkkou dýni poté tyčovým mixérem rozmixujte a dochuťte limetkovou nebo citronovou šťávou. Podávejte s opraženými semínky a buráky, čerstvým koriandrem, chilli a další limetou.

Tip: Pokud nemáte rádi nebo nechcete kupovat kokosové mléko, dýni povařte jen s vodou, ale na závěr do polévky přidejte smetanu nebo žervé, které ji také krásně zahustí a zjemní.

Reklama