Hlavní obsah

Thajská dýňová polévka s kari, chilli a kokosovým mlékem

Hodnocení:
(95)
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Dýňová polévka je u nás tak oblíbená, že pomalu každý už na ní má svůj osvědčený recept. Jestli vy ten svůj teprve hledáte, zkuste, jak ji vařím já. Pěkně krémovou i bez zahušťování, lehce pikantní díky chilli a zázvoru a krásně vonící po kari a limetce. Jen pozor, nejspíš ji pak budete muset vařit celý podzim!

Ingredience pro:
4 porce
Na polévku
  • 1 cibule
  • 1 chilli paprička
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 1 dýně hokkaido
  • 2 stroužky česneku
  • 900 ml vody
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 limetka
  • 1 lžička soli
K podávání
  • 1 hrst dýňových semen
  • 1 hrst pražených nesolených arašídů
  • chilli koření
  • čerstvý koriandr
Článek

Postup

Krok 1: Dýni (hokkaido nemusíte loupat, jiné druhy ano) rozpulte, vydlabejte zrníčka a pokrájejte na kostky.

Krok 2: Na řepkovém nebo kokosovém tuku nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, zázvor a chilli papričku.

Krok 3: Přidejte dýni, nasekaný česnek a libovolnou kari pastu nebo asi lžíci kari koření. Ještě chvíli restujte, až se koření rozvoní, poté osolte, zalijte kokosovým mlékem (to můžete vynechat, viz Tip) a vodou a pod pokličkou vařte asi 20 minut doměkka.

Krok 4: Mezitím si můžete opražit tykvová či dýňová semínka nebo arašídy se špetkou kari, kterými polévku posypejte, aby byla výživnější.

Krok 5: Měkkou dýni poté tyčovým mixérem rozmixujte a dochuťte limetkovou nebo citronovou šťávou. Podávejte s opraženými semínky a buráky, čerstvým koriandrem, chilli a další limetou.

Tip: Pokud nemáte rádi nebo nechcete kupovat kokosové mléko, dýni povařte jen s vodou, ale na závěr do polévky přidejte smetanu nebo žervé, které ji také krásně zahustí a zjemní.

ynezorPumanzeSaNyknalC