Hlavní obsah
3,0
(225)
 

Dýňová polévka je v Česku tak oblíbená, že má na ni každý svůj osvědčený recept. Jestli vy ten svůj teprve hledáte, zkuste naší variantu - krémovou, bez zahušťování, lehce pikantní díky chilli a zázvoru a krásně vonící po kari a limetce.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 1 ks cibule
  • 1 ks chilli papričky
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 1 ks dýně hokaido
  • 2 stroužky česneku
  • 900 ml vody
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 ks limetky
  • 1 lžička soli
K podávání
  • 1 hrst dýňových semen
  • 1 hrst pražených nesolených arašídů
  • 1 špetka chilli
  • 1 svazek čerstvého koriandru
Článek

Postup

01.

Dýni (hokaido nemusíte loupat, jiné druhy ano) rozpulte, vydlabejte zrníčka a pokrájejte na kostky.

02.

Na řepkovém nebo kokosovém tuku nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, zázvor a chilli papričku.

03.

Přidejte dýni, nasekaný česnek a libovolnou kari pastu nebo asi lžíci kari koření. Ještě chvíli restujte, až se koření rozvoní, poté osolte, zalijte kokosovým mlékem a vodou a pod pokličkou vařte asi 20 minut doměkka.

04.

Mezitím si můžete opražit tykvová či dýňová semínka nebo arašídy se špetkou kari, kterými polévku posypejte, aby byla výživnější.

05.

Měkkou dýni poté tyčovým mixérem rozmixujte a dochuťte limetkovou nebo citronovou šťávou. Podávejte s opraženými semínky a buráky, čerstvým koriandrem, chilli a další limetou.

Tip

Polévky s chilli mají jednu velkou výhodu. Při vysokých venkovních teplotách pomáhají s termoregulací, takže vám nepřijde zas takové horko, a když se ochladí, dokážou zahřát. To dělá z této dýňové lahůdky ideální recept na každý den v roce! Tak proč ne už ten dnešní?

Reklama

Načítám