Hlavní obsah
3,0
(223)
 

Dýňová polévka je v Česku tak oblíbená, že pomalu každý už na ni má osvědčený recept. Jestli vy ten svůj teprve hledáte, zkuste, jak ji vařím já. Pěkně krémovou i bez zahušťování, lehce pikantní díky chilli a zázvoru a krásně vonící po kari a limetce. Jen pozor, nejspíš ji pak budete muset vařit celý podzim!

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na polévku
  • 1 ks cibule
  • 1 ks chilli papričky
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 1 ks dýně hokaido
  • 2 stroužky česneku
  • 900 ml vody
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 ks limetky
  • 1 lžička soli
K podávání
  • 1 hrst dýňových semen
  • 1 hrst pražených nesolených arašídů
  • 1 špetka chilli
  • 1 svazek čerstvého koriandru
Článek

Polévky s chilli mají jednu velkou výhodu. Při vysokých venkovních teplotách pomáhají s termoregulací, takže vám nepřijde zas takové horko, a když se ochladí, dokážou zahřát. To dělá z této dýňové lahůdky ideální recept na každý den v roce! Tak proč ne už ten dnešní?

Postup

01.

Dýni (hokaido nemusíte loupat, jiné druhy ano) rozpulte, vydlabejte zrníčka a pokrájejte na kostky.

02.

Na řepkovém nebo kokosovém tuku nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, zázvor a chilli papričku.

03.

Přidejte dýni, nasekaný česnek a libovolnou kari pastu nebo asi lžíci kari koření. Ještě chvíli restujte, až se koření rozvoní, poté osolte, zalijte kokosovým mlékem a vodou a pod pokličkou vařte asi 20 minut doměkka.

Tip: Pokud nemáte rádi nebo nechcete kupovat kokosové mléko, dýni povařte jen s vodou, ale na závěr do polévky přidejte smetanu nebo žervé, které ji také krásně zahustí a zjemní.

04.

Mezitím si můžete opražit tykvová či dýňová semínka nebo arašídy se špetkou kari, kterými polévku posypejte, aby byla výživnější.

05.

Měkkou dýni poté tyčovým mixérem rozmixujte a dochuťte limetkovou nebo citronovou šťávou. Podávejte s opraženými semínky a buráky, čerstvým koriandrem, chilli a další limetou.

Reklama