Článek
Polévky s chilli mají jednu velkou výhodu. Při vysokých venkovních teplotách pomáhají s termoregulací, takže vám nepřijde zas takové horko, a když se ochladí, dokážou zahřát. To dělá z této dýňové lahůdky ideální recept na každý den v roce! Tak proč ne už ten dnešní?
Postup
01.
Dýni (hokaido nemusíte loupat, jiné druhy ano) rozpulte, vydlabejte zrníčka a pokrájejte na kostky.
02.
Na řepkovém nebo kokosovém tuku nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, zázvor a chilli papričku.
03.
Přidejte dýni, nasekaný česnek a libovolnou kari pastu nebo asi lžíci kari koření. Ještě chvíli restujte, až se koření rozvoní, poté osolte, zalijte kokosovým mlékem a vodou a pod pokličkou vařte asi 20 minut doměkka.
Tip: Pokud nemáte rádi nebo nechcete kupovat kokosové mléko, dýni povařte jen s vodou, ale na závěr do polévky přidejte smetanu nebo žervé, které ji také krásně zahustí a zjemní.
04.
Mezitím si můžete opražit tykvová či dýňová semínka nebo arašídy se špetkou kari, kterými polévku posypejte, aby byla výživnější.
05.
Měkkou dýni poté tyčovým mixérem rozmixujte a dochuťte limetkovou nebo citronovou šťávou. Podávejte s opraženými semínky a buráky, čerstvým koriandrem, chilli a další limetou.
A co teprve dýně nasladko! Zkuste božský dýňový dort se slaným karamelem, dýňové skořicové rolky, křehký kořeněný koláč s dýňovou náplní nebo vláčný dýňový perník s podmáslím!