Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Foto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Dýňová polévka patří mezi nejoblíbenější polévky vůbec. Není se čemu divit, výtečně chutná a je krásná i na pohled. Její nádherná oranžová barva přináší do domácnosti pocit útulnosti. Naučte se základní recept i způsoby, jak ji ještě vylepšit.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 misek
  • 1 ks dýně hokaido
  • 1 ks cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
Článek

Když se léto začne líně převalovat do podzimu, dýně hokaido se vyrojí na všech pultech obchodů. Pokud také patříte mezi milovníky její chutě, krémová polévka pro vás bude to pravé. Ať už jste ji někdy zkoušeli, nebo si ji chcete připravit poprvé, základní recept i tipy na vyšperkování dýňovky se zajisté budou hodit.

01.

Dýni omyjte, rozpulte a vydlabejte semínka. Velká výhoda hokaida je, že se jako jedna z mála druhů nemusí loupat, stačí ji jen pořádně vydrhnout. Pak dužinu nakrájejte na menší kostky o velikosti asi 3 × 3 cm. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno.

02.

Ve větším hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Máslo můžete nahradit olivovým olejem, ale ten mírně pozmění chuť polévky.

03.

Přidejte nakrájenou dýni hokaido a chvíli společně restujte.

Tip: Pokud polévku chcete tzv. nastavit, k dýni přidejte 2 oloupané a pokrájené brambory. Také v tuto chvíli můžete přidat koření (skvěle se hodí kurkuma, mletý kmín, tymián...) nebo dva stroužky prolisovaného česneku.

04.

Dýni zalijte zeleninovým vývarem a za občasného promíchání vařte, dokud dýně nezměkne. Trvá to asi 20-25 minut. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém.

05.

Přidejte smetanu, sůl a pepř podle chuti. Polévku nechte chvíli provařit a můžete servírovat. Lepší však je, když ji necháte chvíli rozležet. Čím bude smetana tučnější, tím máte větší pravděpodobnost, že se polévka nesrazí. Pokud by se tak stalo, opět ji promixujte. Také můžete zvolit smetanu zakysanou, ale ta je lepší až na závěrečné servírování.

Tipy na zdobení:

  • Hokaido ladí se skoro každou bylinkou, takže můžete polévku jen posypat nasekaným koriandrem, pažitkou nebo petrželkou.
  • Polévka se klasicky podává s kopečkem zakysané smetany a zasypaná opraženými slunečnicovými nebo dýňovými semínky.
  • Pro zvýraznění chutě jednotlivé porce zakápněte dýňovým, sezamovým nebo jiným olejem.
  • Pro milovníky pikantních jídel servírujte polévku s chilli nebo nastrouhaným zázvorem.

Načítám