Hlavní obsah

10 nejzdravějších potravin na světě: Máte je v jídelníčku?

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Mezi lidmi koluje mnoho informací o prospěšnosti a škodlivosti různých potravin. Chvíli jsou na pranýři tuky, chvíli sacharidy. Člověk si pak klade otázku: A co mám tedy jíst? Inspirujte se korejskými vědci. Ti totiž určili nejzdravější potraviny a tohle jsou podle nich ty největší výživové pecky.

Článek

V rámci nedávno publikované studie prozkoumali korejští vědci z hlediska nutričních parametrů rovnou tisícovku potravin. Posuzovali obsah živin, vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek. Autoři z BBC z nich následně sestavili žebříček nejprospěšnějších potravin. Nás budou zajímat zejména ty, které dosáhly na nejvyšší počet bodů. Jak jste na tom s jejich konzumací? Můžete si u nich odškrtnout „splněno“?

Jezte jako u Středozemního moře

Převážná většina potravin ze seznamu odpovídá středomořskému stylu stravování, který je dlouhodobě považován za jeden z nejzdravějších. Součástí jídelníčku by měla být zelenina, ovoce, ryby a kvalitní zdroje tuků v podobě olejů, ořechů a semínek. V žebříčku se ale objevilo i pár věcí, které rozhodně překvapí.

První desítku uzavírá v Česku méně známá mořská ryba chňapal červený. Na prodejních pultech na ni ale bohužel asi moc často nenatrefíte. Devátá pozice už je v tomto ohledu příznivější – umístila se na ní nať z červené řepy. Tedy něco, co nejspíš většina lidí hází bez rozmyslu jako odpad do koše. Odteď už to nedělejte, obsahuje totiž vitaminy A, C, železo a vápník. Zpracovat se dá podobně jako špenát, tedy například podusit s česnekem.

Foto: Fascinadora, Shutterstock.com

Řepu jezte celou – i s natí. Zelená část je ještě zdravější než bulvyFoto: Fascinadora, Shutterstock.com

Překvapení v první desítce

V pořadí před řepovou natí je asi největší překvapení celého seznamu – vepřové sádlo. „Sádlo bylo dlouho zatracováno, ale v posledních letech mu svítá na lepší časy, za což jsem ráda. Hodí se do teplé kuchyně, pro smažení, protože je díky nasyceným kyselinám tepelně stabilní. Ke stabilitě napomáhají antioxidační vitaminy A a E. Sádlo je zdrojem i vitaminu D. Zároveň obsahuje i určité množství nenasycených kyselin, které považujeme za žádoucí,“ komentuje nutriční terapeutka Kateřina Čamková z Fitness institutu Brno.

Tato dobrá zpráva ovšem neznamená, že byste se měli od rána do večera ládovat chlebem se sádlem. „Sádlo je možnou alternativou másla pro alergiky trpící nesnášenlivostí laktózy, ale na druhou stranu je velmi energeticky náročné, takže bych ho určitě nedoporučovala klientům, kteří chtějí redukovat hmotnost,“ uvádí výživová poradkyně programu Metabolic Balance Renata Virtová.

A zase ty ryby...

Postupujeme-li seznamem dále nahoru, narazíme na další zdroje důležitých vitaminů a minerálů – mangold (vitaminy A, B, E, železo, vápník, fosfor, draslík, hořčík), dýňová semínka (vitaminy A, D, E, B, draslík, mangan, měď), chia semínka (vápník, omega-3 mastné kyseliny, vláknina). Na čtvrtém a třetím místě jsou opět ryby, konkrétně platýs a okoun mořský. Druhé je exotické ovoce nabité vitaminy s názvem čerimoja. V obchodech ji asi spíš neseženete, ale můžete si ji vypěstovat doma.

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Semínka, ořechy a mandle patří obecně k živinami nejnabitějším potravinámFoto: SpeedKingz, Shutterstock.com

A vítězem se stává…

První příčku, a tedy pomyslnou zlatou medaili za výživu, vědci přisoudili potravině, která je naštěstí snadno dostupná i u nás – jsou jí mandle.

„Mandle obsahují velmi dobrý poměr správných tuků – mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné pro srdce a cévy. Další výhodou je přítomnost fytosterolů a vlákniny, což jsou látky, které ovlivňují vstřebávání cholesterolu. Vláknina navíc pozitivně ovlivňuje střevní mikrobiom. V neposlední řadě jsou významným zdrojem draslíku, hořčíku a vápníku potřebného pro pevné kosti,“ uvádí Kateřina Čamková.

Mezi další výživové poklady vědci zahrnuli například petržel, řeřichu, mandarinky, hrách, další druhy ryb (včetně v Česku oblíbeného kapra), jarní cibulku, zelí, špenát, plody moře, chilli nebo třeba kapustu.

Mají uvedené potraviny ve vašem jídelníčku své místo?

Reklama

Načítám