Hlavní obsah

3 recepty pro líné kuchaře

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že nejnápaditější jídla vymýšlejí líní kuchaři, protože se nechtějí obtěžovat s velkým množstvím nádobí, surovin nebo složitých postupů v kuchyni. A právě tři podobně „líné“ recepty pro vás máme na dnešek: trhané hovězí, čočkové kari a kouzelnou čokoládovou pěnu.

Článek

Abych pravdu řekla, po celodenním vaření v redakci mám málokdy náladu na další velké vyváření doma. Zároveň se ale vyhýbám polotovarům, a chleba se sýrem mi tak nějak nedává pocit, že jsem po večeři. Proto mám nejradši jídla, které jsou snadná na přípravu (jako maso pečené v pečicím sáčku), ušpiníte při nich minimum nádobí (kari z červené čočky) a stačí vám na ně jen pár surovin (to v případě čokoládové pěny platí opravdu doslova). Nechte se jimi inspirovat!

Maso pečte v sáčku

Trhané hovězí maso je díky přípravě v sáčku na pečení opravdu snadné – vše do něj jen naskládáte a pak už necháte troubu, aby se postarala o zbytek. Nehrozí vám připálené plechy a takto upečené maso se pak hodí jako základ mnoha jídel: do tortill, sendvičů, burgerů, salátů nebo třeba těstovin. Použít můžete také pokaždé jiné maso – dietnější kuře nebo levnější vepřové.

Foto: Greta Blumajerová

Trhané maso je ideální na party – vy připravíte jen mističky se zeleninou a omáčkami a každý si pak nabere, co mu chutnáFoto: Greta Blumajerová

Vystačte si jen s jedním hrncem

Dalším mým kritériem je, aby se při vaření ušpinilo co nejméně nádobí. Konkrétně tedy jeden hrnec a jedno prkénko. Proto nedám dopustit na červenou čočku – je sytá, zdravá a připravíte z ní výborné krémové kari se špenátem nebo jinou zeleninou, co máte zrovna po ruce. Bez lepku a živočišných produktů, takže skvělé i pro alergiky.

Foto: Greta Blumajerová

Syté kari z jednoho hrnce obsahuje dostatek bílkovin, sacharidů i zdravých tuků, takže není potřeba žádné přílohyFoto: Greta Blumajerová

Vařte s minimem (ale kvalitních) ingrediencí

Nejspíš mi nebudete věřit, že to funguje, ale přesto to zkusím – tuto čokoládovou pěnu připravíte pouze z čokolády a vody. Ano, vody. Zní to jako kouzlo, a právě toho můžete využít, pokud máte hosty. Tento bleskový dezert připravíte přímo před jejich očima do 10 minut.

Foto: Greta Blumajerová

Tady jsem doslova vařila z vody... Jednoduchou čokoládovou pěnu prostě musíte zkusit!Foto: Greta Blumajerová

Jaké je vaše nejoblíbenější „líné“ jídlo?

Načítám