Hlavní obsah

4 cesty, jimiž vám hrozinky pomohou zhubnout

Foto: amornchaijj, Shutterstock.com

Foto: amornchaijj, Shutterstock.com

Reklama

Sladké, ale přitom dietní. Ne, neděláme si legraci. Sušené kuličky hroznového vína zvané hrozinky sice obsahují cukry, ale zároveň napomáhají redukci hmotnosti. Víme o čtyřech způsobech, jak to dokážou.

Článek

Hrozinky jsou chutné, výživné a plné vlákniny. Ideální pro hubnutí. Proč? Protože nahrazují bílý cukr. Proto nevadí, že jsou hodně sladké. Jedná se o přírodní sacharidy, které v kombinaci s vlákninou nezvyšují hladinu glukózy v krvi tak rychle, a dokonce i zasytí. Proto jsou podle Gabriely Svobodové, výživové poradkyně z brněnské poradny Začnu Dnes, hrozinky vhodné i pro jedince s tendencí k přejídání.

Jak si osladit život dietně

„Hrozinky představují možnost, jak ochutit mléčné jogurty, tvarohy či kaše. Potřebu sladké chuti uspokojí v rozumném množství a ve srovnání s medem nebo sirupy získáte relativně větší množství ochucující složky,“ vysvětluje Monika Tělupilová, výživová poradkyně a nutriční terapeutka z Brna. Rozumné množství je přibližně 10 gramů hrozinek denně – přidejte je ráno do snídaně nebo jako svačinku před cvičením. A hodí se i do slaných jídel. Už jste ochutnali rozinkovo-rýžový pilaf anebo pečené kuře s mandlovou nádivkou?

Pozor si ale dávejte na kvalitu. „Sušené ovoce bývá velmi často dobarvováno nebo doslazováno, někteří výrobci do hrozinek přidávají i siřičitany, které ovoci dodají lákavější vzhled,“ varuje Gabriela Svobodová.

Redukci hmotnosti i celkové zdraví hrozinky podporují po svém, nepřímo. A jak to konkrétně dělají? Následujícími čtyřmi způsoby. Dokážete to využít?

Foto: Flying object, Shutterstock.com

Rozinky jsou skvělou alternativou medu a sirupů. Osladí kaši, jogurt nebo tvarohFoto: Flying object, Shutterstock.com

1. Dodají energii

Pokud to myslíte s hubnutím vážně a chcete, aby byly výsledky trvale udržitelné, musíte do redukčního plánu začlenit i pravidelný pohyb. Na ten však, třebaže se snažíte omezovat počet přijímaných kalorií, je nutné mít dostatek sil. A právě hrozinky jsou skvělým zdrojem rychle využitelné energie. Jsou za to zodpovědné nejen přírodní cukry glukóza a fruktóza, ale také kombinace vitaminů a minerálů, které pomáhají dodávat energii z buněk do svalů. Jedná se třeba o železo, měď, vitaminy skupiny B a také antioxidanty, jež chrání před škodlivým působením volných radikálů.

2. Zrychlí trávení a metabolismus

Vláknina v hrozinkách zrychluje trávení, kartáčuje střeva a uvádí do normálu vyměšování. Její obsah je ovšem přiměřený, takže se nemusíte obávat, že byste po hrozinkách trpěli průjmem nebo zácpou. Pravidelná konzumace napomáhá správnému pohybu střev, odplavit toxiny a udržovat čistý gastrointestinální trakt. To znamená rychlé a dobré trávení a využití živin z potravy. Získáte tak energii, metabolismus se zrychlí a bude svižně pálit kalorie.

Foto: Imcsike, Shutterstock.com

Hrozinky díky vláknině zasytí, zlepší trávení a navíc skvěle chutnajíFoto: Imcsike, Shutterstock.com

3. Uleví kostem

Lidé s nadváhou vystavují kosti, klouby a chrupavky nadměrné zátěži. Ty potom bolí, chátrají a znesnadňují pohyb. Díky přírodnímu cukru a řadě antioxidantů zlepší hrozinky náladu a dodají energii k pohybu. Vlivem sladké chuti alespoň nakrátko zapomenete, že vás bolí každý krok. Když se překonáte a začnete se pravidelně hýbat, uvidíte první výsledky poměrně brzy. Se shozenými kily postupně zmizí i bolesti (pokud ovšem byly způsobeny kily navíc). Pohybový aparát bude mít méně práce, uleví se mu a svou funkci bude plnit plnohodnotně a bez utrpení.

4. Prospějí celkovému zdraví

Přestože tedy hrozinky pomáhají s hubnutím nepřímo, kus práce, který odvádějí, může být významný. Čistí tělo od nahromaděných škodlivin, zprůchodňují trávicí trakt a zrychlují metabolismus. Nedávná studie dokonce ukázala, že pravidelná konzumace hrozinek (zmíněných 10 gramů denně) se příznivě podepisuje na celkovém zdraví. „Podporují snížení rizika vzniku cukrovky 2. typu a srdečních chorob,“ potvrzuje Gabriela Svobodová. „Mají pozitivní vliv na snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi a pozitivně působí v prevenci zánětlivých onemocnění.“

Máte rádi hrozinky? Jíte je denně? Odměňte se pomerančovým salátem s hrozinkami a bílou čokoládou.

Reklama

Načítám