Hlavní obsah

4 nejúčinnější zabijáci bakterií, pro které nemusíte do lékárny. Máte je doma?

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Reklama

Bakterie jsou všude okolo nás, a některé mohou dokonce zabíjet. Moderní medicína s nimi bojuje těžkými zbraněmi, rozuměj antibiotiky, ale matka příroda má také co nabídnout. Seznamte se se čtyřmi nejúčinnějšími bojovníky s bakteriální infekcí.

Článek

Bolení v krku, záněty na kůži, vleklá rýma, kašel… Všední trápení, která zná každý. Lékař často předepíše antibiotika, ale ze všech stran slyšíte o jejich nadužívání, navíc hrozí nežádoucí účinky či alergické reakce. Zkuste proto nejdřív sáhnout po přírodních prostředcích – a nemusíte pro ně chodit nijak daleko.

Znáte ho z kuchyně

Asi vás nepřekvapí, že prvním na seznamu přírodních antibiotik je česnek. Mnohé studie potvrzují, že dovede porazit salmonelu, E. coli i většinu z 560 kmenů zlatého stafylokoka. Dříve se užíval proti původcům úplavice, tyfu, cholery či tuberkulózy a zachraňoval životy v době morových epidemií.

Co tak zázračného štiplavé stroužky obsahují? Kromě vitaminů (hlavně C) a dalších antioxidantů je to především látka aliin, která se při rozdrcení promění v účinný alicin. Díky němu má česnek typickou chuť i aroma.

Jak si s česnekem poradit

Nejsilnější účinek má při konzumaci v čerstvém stavu – tepelnou úpravou česnek zásadně ztrácí na síle. Ovšem pozor na kožní projevy! Při delším kontaktu s pokožkou hrozí podráždění a bolestivé poleptání. Pro ty, kterým vadí zápach z úst po požití, je zde výtažek v tabletách.

Ale proč chodit do lékárny, když si účinnou medicínu můžete vyrobit sami. Rozdrcený česnek naložte do oleje, vodky, vína či jablečného octa. Poměr je stejný – 5 stroužků na 100 ml tekutiny. Po týdnu (i déle) sceďte. Užívejte preventivně každý den lžičku až lžíci po ránu a předejdete zánětům dutin a mandlí, vyléčíte si bakteriální zánět žaludku (tři lžíce denně) a další onemocnění trávicího traktu. Pomáhá též v akutních stavech zánětlivých onemocnění kloubů (tři lžíce denně).

Foto: photosimysia, Shutterstock.com

Stroužky v celku nemají takovou sílu jako ty rozmělněné Foto: photosimysia, Shutterstock.com

Heřmánek jako lék

Německý ekvivalent ústavu pro kontrolu léčiv doporučil heřmánek pravý zařadit mezi léčiva poraněné pokožky, tedy jako obranu proti šíření bakterií v ráně, a ke zmírnění žaludečních křečí při infekci trávicího traktu. Osvědčil se i pro výplach kořenových kanálků (zánětlivý proces uvnitř zubu).

Heřmánkové květy se suší a užívají ve formě odvarů, účinný je také esenciální olej, u něhož překvapí modrá barva (někdy se mu říká heřmánek modrý). Ovšem při dlouhodobém užívání hrozí vysušování sliznice, předávkování může vyvolávat zvracení. Poměrně častá je také alergická reakce, zvláště u dětí.

Foto: romantitov, Shutterstock.com

Heřmánkový odvar je krásně žlutý, ale olej modrý Foto: romantitov, Shutterstock.com

Nese pytel zázvoru…

Oddenek zázvoru je jednou ze základních ingrediencí asijské kuchyně a také silným inhibitorem bakterií. Doslova třást se před ním může například zlatý stafylokok, který bývá původcem střevních obtíží – pro jejich léčbu je třeba pít několik dní odvar z nakrájeného zázvoru. Přemůže i streptokoka, původce takzvané hnisavé angíny – je nutné kloktat silný odvar (kus zázvoru velikosti palce nastrouhejte a zalijte litrem vroucí vody, možno přidat šťávu z jednoho citronu). Smícháním mletého zázvoru s kurkumou a sádlem vznikne zahřívací mast na klouby, která tiší chronický zánět.

Jako prevence proti infekcím se doporučuje konzumovat zázvor pravidelně. Čerstvý lze nastrouhat přímo do jídla nebo horkého či studeného nápoje. Ovšem pozor na předávkování! Denní příjem čerstvého zázvoru by neměl překročit čtyři gramy, extraktu v kapslích pak jeden gram.

Foto: Amarita, Shutterstock.com

Při koupi hledejte plné, nescvrklé kousky s co nejtenčími výhonky – nejsou tolik dřevnaté Foto: Amarita, Shutterstock.com

Oregano

V naší kuchyni toto koření známe jako dobromysl. Jde o silně antiseptickou rostlinu, která obsahuje karvakrol a thymol. Když se tyto látky extrahují do oleje, umějí si poradit s bakterií klebsiella, původcem zápalu plic. Oreganový odvar výrazně působí na bronchitidu a astma, podporuje vykašlávání. Vyrobíte ho ze tří lžic sušené bylinky povařené minutu v půllitru vody. Vlažný nápoj pijte dvakrát denně.

Podívejte se i po oreganovém oleji (lisovaném zastudena). Když se denně pije ve zředěné formě (pět kapek na dvě deci vody), působí preventivně proti střevním problémům. Doporučuje se proto při cestování po tropických oblastech, kde hrozí bakteriální infekce z jídla.

Foto: Dionisvera, Shutterstock.com

Cítíte tu vůni? Navodí vám dobrou mysl...Foto: Dionisvera, Shutterstock.com

Zkoušíte přírodní zdroje léčby, nebo se rovnou obrátíte na moderní medicínu?

Reklama

Související témata:

Načítám