Hlavní obsah

5 hloupých návyků, kvůli kterým pomalu, ale jistě tloustnete

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Je to nenápadné, plíživé, pomalé, ale naprosto jisté! Jestli jste si už teď vědomi, že rozhodně vážíte o něco více než loni touto dobou a o hodně víc než před čtyřmi lety, zpozorněte! Máme pro vás seznam hloupých návyků, kvůli kterým pomalu, ale jistě tloustnete.

Článek

Přemýšlíte, jak se stalo, že máte o tři kila víc než před rokem? A ještě o mnoho víc než čtyři léta nazpět? Máte strach, že v téhle vzestupné tendenci budete pokračovat? Čtěte dále. Tohle jsou nejčastější nenápadné známky toho, že příští rok budete zase o něco tlustší.

1. Nechodíte do schodů

Zdá se vám to jako naprosto okrajová věc? Zdánlivě možná ano. Ovšem to, zda jste ochotni vyjít do třetího patra po svých, nebo si vždy zavoláte výtah, o lecčems vypovídá.

Lidé, kteří volí jedině výtah, jsou totiž obecně velmi málo aktivní. Obvykle si také připlatí za lanovku, než by na kopec vyšli sami. Stejně tak radši sednou do auta, místo aby šli pěšky do kilometr a půl vzdáleného obchodu. Možná si pak dojdou (spíš tedy dojedou) dvakrát do týdne na slabou hodinku do fitcentra, tím ale celodenní a celoživotní neaktivitu nezachrání.

2. Pijete pivo a limonády na žízeň

Když máte žízeň, dejte si vodu. Můžete si vybrat mezi neperlivou, jemně perlivou a sodovkou. Všechny další nápoje nejsou na žízeň, ale na chuť. Pozor tedy na pivo, kolu, džusy, sladké ledové čaje, šťávy i ochucené minerálky!

Obsahují kalorie, tudíž se započítávají do denního příjmu stejně jako regulérní jídla. Pro představu – tři piva se rovnají obědu, láhev ochucené minerálky menší snídani.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Pivo není nápoj vhodný k pravidelnému hašení žízně. Obsahuje celkem dost energieFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

3. Nejíte, ale zobete

Obvykle nesnídáte, k obědu si dáte nanejvýš salát, jestli vůbec něco, a večer se odbudete nějakou maličkostí. Přesto se zdá, že pomalu, ale jistě přibíráte. Možná naoko jíte jako vrabec, ale zapomínáte počítat, co jste během dne všechno uzobli.

To je kousek sýru, pak hrstička oříšků, tady jeden čokoládový bonbon nebo kousek bábovky na ochutnání… Kdybyste to jednou pro zajímavost spočítali, možná byste se divili, kolik kalorií to dohromady dá.

4. Nevaříte a kupujete hotovky

Jídlům a nápojům, které tělu sice dodají energii, ale již ne potřebné živiny a další složky (vlákninu, vitaminy, minerály, kvalitní bílkoviny atd.), se říká prázdné kalorie. Patří sem mnohá hotová jídla nebo polotovary: mrazené pizzy, lasagne, čínské polévky, quiche, hotové nudle a spousta dalších. Týká se to i jídel z fastfoodů a cukrovinek, které se také mohou jevit jako snadná rychlá svačina.

Z pohledu výživy ale není jediný důvod tyto potraviny konzumovat. Když si nějakou tu prázdnou kalorii občas s mírou dopřejete, žádná katastrofa se nestane. Problém mají ti, u nichž jsou podobné pokrmy na denním pořádku. Nejen pro figuru představují totiž to úplně nejhorší.

Foto: tommaso79, Shutterstock.com

Většina jídel z fastfoodu vám kromě prázdných kalorií nedodá nic moc navícFoto: tommaso79, Shutterstock.com

5. Nárazově držíte diety

Při radikálních jednostranných dietách často dochází ke zpomalení metabolismu. Když pár týdnů hubnete a pak začnete jíst přibližně tak jako předtím, zpravidla naberete nejen to, co jste zhubli, ale ještě něco navíc. Tenhle problém je známý jako jojo efekt. Vedlejším výsledkem častých jojo efektů bývá narušení metabolických procesů a dlouhodobě větší náchylnost k tloustnutí.

Když stále ubíráte a nabíráte na váze, trpí také kůže. Ztrácí na elasticitě, což se projevuje zvýšeným výskytem celulitidy.

Schody, nebo výtah? Co si většinou vyberete vy?

Reklama

Načítám