Hlavní obsah

5 potravin, po kterých se dobře hubne

Foto: Thinkstock

Základ hubnutí? Vhodná snídaně, ovšem pojídaná v pohodě, ne ve spěchuFoto: Thinkstock

Reklama

Máme pro vás konečně dobrou zprávu: jídlem můžete zhubnout! Stačí jen zvolit správné potraviny a pravidelně je zařazovat do jídelníčku. Tělo se vám odmění kily dole!

Článek

Ne, není v tom žádný chyták. Léto má velkou výhodu v široké nabídce zdravých potravin. „Vhodnými letními obilninami pro hubnutí jsou například quinoa, žito, pohanka,“ uvádí výživová poradkyně Lenka Kaprhálová. Ze zeleniny jsou to rajčata, cukety, papriky, lilek, okurky. Z ovoce hlavně bobulové plody a všechny druhy bylinek. Které byste ale rozhodně neměli přehlédnout, protože vám s hubnutím opravdu pomohou?

Bílá ředkev

Tuhle zeleninu, které se také říká daikon, můžete zkusit jíst syrovou i vařenou, pečenou, smaženou, najemno nastrouhanou i marinovanou a dušenou. Usnadňuje trávení, osvěžuje tělo i dech. Chutí připomíná ředkvičky.

Náš tip na tofu s daikonem:Ředkev nakrájejte na plátky, poduste 3–5 minut s trochou soli, pak přidejte například hedvábné tofu a duste dalších pár minut. „Tato kombinace uvolňuje játra a je to odlehčující pokrm před menstruací, či pro lidi, kteří jí hodně masa,“ uvádí terapeutka čínské medicíny Marta Tovtová.

Kvašená zelenina

Takzvané pickles nebo také kysané zelí, se výborně hodí ke grilování. „Nejenže pomáhá snižovat glykemický index stravy a tedy zlepšuje trávení, ale také je plná vitaminů,“ uvádí kouč životního stylu Martin Škába. Podle něj by se obecně měla zelenina konzumovat téměř ke každému jídlo, protože to je základem hubnutí.

Foto: Thinkstock

Kyselé zelí pomáhá imunitě v zimě, metabolismu v létěFoto: Thinkstock

Náš tip na salát:Kysané zelí (či hotové pickles) zakápněte olivovým nebo makadamovým olejem, přidejte lněné semínko a nechte uležet. Přidat můžete i čerstvě nakrájenou červenou papriku, stroužek utřeného česneku a čerstvou jarní cibulku. Tenhle salát i skvěle posiluje imunitu.

Vaječné bílky v různých podobách

Vaši snahu o vysněnou postavu může mařit i nedostatek bílkovin. „Vede totiž ke snižování svalové hmoty, která na rozdíl od tukových tkání spotřebovává víc energie,“ uvádí Katarína Jirková, specialistka na výživu a hubnutí z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. Mezi její tipy patří tofu, které je lehké a nízkotučné. Dále můžete zkusit různé steaky z vaječných bílků (hotové výrobky), vaječné nářezy (plátky vaječných bílků smíchaných s chutnou zeleninou) a podobně.

Náš tip na dušený lilek s tofu: K uvařené rýži přidejte podušený lilek s cibulí a na kostičky nakrájeným tofu. Dochuťte tvrdým sýrem.

Čerstvé zeleninovo-ovocné šťávy

Hubnutí souvisí i s tím, že tělo potřebuje živiny, jako jsou vitaminy, minerály, enzymy, fytoživiny. „A odšťavňování je pro to skvělé,“ uvádí Martin Škába. Kromě toho, že šťávy mají ochlazující účinek, což je pro letní dny vhodné, dodávají tělu energii. „Ta se vám hodí pro pohyb, který je při hubnutí dost žádoucí,“ vysvětluje odborník.

Foto: Thinkstock

Freshe doplní tělu při dietě vitaminy i energii. Stačí ale dvě deci denněFoto: Thinkstock

Náš tip na vhodnou zeleninu a ovoce:Řapíkatý celer s pomerančem a mrkví, či jahody s mátou... Podrobně o fresh šťávách a jejich množství v hubnoucím režimu jsme psali zde.

Nesolené ořechy se zeleninou

Kvalitní tuk a dobrá zelenina – to jsou výborní hubnoucí pomocníci. Z jejich kombinace můžete mít i chutné dietní pomazánky. Více jsme o nich psali tady.

Náš tip na dietní pomazánky:Namočte do vody nesolené oříšky (kešu, mandle nebo para ořechy), a pak je rozmixujte s různými druhy zeleniny, jako jsou cuketa, paprika, řapíkatý celer, brokolice... Zelenina v pomazánkách může být vařená i syrová, dle chuti. „Kromě výborných energetických hodnot, má i ochlazující efekt,“ doplňuje Martin Škába.

Zkusíte je?

Reklama

Načítám