Hlavní obsah

5 věcí, kterými zpomalujete svůj metabolismus. A proto nehubnete!

Foto: profimedia

Aby váš metabolismus efektivně pracoval už od rána, je důležité se nasnídat. Určitě nestačí dát si jen kávuFoto: profimedia

Reklama

Když váš metabolismus šlape naplno, je to výhra. Nijak zvlášť se neomezujete, a stejně jste štíhlé. Bohužel takový metabolismus je citlivá věc a prohřešky vaší životosprávy ho mohou zpomalit.

Článek

Na to, jak rychle a efektivně váš metabolismus pracuje, má vliv hodně faktorů. Mezi ty hlavní patří věk, zdravotní stav, genetické dispozice a z velké části taky váš životní styl.

Právě svojí životosprávou si můžete spalování jak urychlit, tak zpomalit. Na co si dát pozor, aby zbytečně nedocházelo k tomu druhému?

Spolu s nutriční terapeutkou Světa zdraví Kamilou Novotnou z pobočky Optimum a s hlavní trenérkou fitness pro ženy Contours, Markétou Brožovou, jsme vybrali nejčastější chyby, kvůli kterým si ženy zpomalují metabolismus.

1. Jíte, jak vám to zrovna vyjde

„Největším problémem, kvůli kterému má většina lidí s nadváhou zpomalený metabolismus, je nepravidelný stravovací režim, hladovění a jednostranné, přísné diety, které mohou mimo jiné také poškodit zdraví. Tím, že nedáváte tělu pravidelné dávky jídla, způsobíte to, že ve chvíli, kdy se pořádně najíte, začne si tělo pro jistotu ukládat energii do zásoby a trávit jídlo pomaleji,“ říká nutriční specialistka Kamila Novotná.

Ono není úplně nutné jíst každý den ve stejný čas na minutu přesně. Ale měli byste jíst minimálně třikrát denně, nebo klidně i malé porcičky až šestkrát denně. Záleží na tom, jak to vám a vašemu tělu nejvíce vyhovuje. To je hodně individuální.

Foto: profimedia

Jezte pravidelně. Jinak nejenže se dostane váš metabolismus do útlumu, ale taky vás budou často trápit nezvladatelné chutěFoto: profimedia

2. Většinu dne prosedíte

„Při dlouhém sezení tělo tak nějak přirozeně zpomalí a s ním i celý metabolismus. Někteří odborníci dokonce uvádějí, že se tak stává už při sezení delším než 20 minut. Máte-li sedavé zaměstnání, tak jako kompenzaci za čas prosezený u počítače choďte po schodech pěšky, vystupujte o zastávku dříve, popoběhněte nebo se alespoň v kanceláři pravidelně protahujte,“ doporučuje fitness trenérka Markéta Brožová.

3. Nesnídáte

Nemáte nijak zvlášť velkou chuť na snídani, a tak ani snídat nehodláte. Aspoň ušetříte trochu kalorií, že... Takhle to ale nefunguje. „Pro správný chod metabolismu je správná snídaně velmi důležitá. Rozhodně svému tělu nepomůžete, když vyrazíte ráno do práce bez jídla. Je to totiž přesně naopak. Bez dávky ranní energie metabolismus nezačne dobře fungovat a spalovat,“ uvádí na pravou míru Kamila Novotná.

A jak má vypadat snídaně, když chcete zhubnout? V první řadě dodržujte tato 4 snídaňová pravidla!

Foto: profimedia

Pitný režim by měl z největší části sestávat z vody, případně taky z čajů a z čerstvých šťávFoto: profimedia

4. Ignorujete pitný režim

O pitném režimu toho bylo napsáno už hodně. Stále si ale spousta lidí nepřipouští, jak moc negativní stav organismu dehydratace je. „Tělo je doslova závislé na vodě, a proto v případě dehydratace také pomaleji spaluje. Mimoto jste i unavení a může vás bolet hlava,“ říká nutriční specialistka Kamila Novotná.

Svůj denní pitný režim, který má průměrně představovat dva až tři litry tekutin, nemusíte naplňovat jenom pitím čisté vody. Velmi vhodná je třeba voda s citronovou šťávou nebo čaje. „Na popohnání metabolismu vřele doporučuji zelený čaj. Obsahuje totiž katechiny – látky pomáhající odbourávání tuků,“ dodává odbornice.

5. Nedáváte tělu dostatek železa

„Železo přenáší kyslík do buněk, a tedy i do svalů. Nízká hladina železa pak způsobí, že svaly nemají dostatek kyslíku na svoji práci a metabolismus stagnuje. Tímto problémem trpí zvláště ženy v období menstruace,“ uvádí Kamila Novotná.

Určitě se proto vyplatí železo doplňovat. To můžete jak prostřednictvím doplňků stravy, tak zařazením vhodných potravin do jídelníčku. Skvělými zdroji železa jsou třeba červené bobulovité ovoce, vnitřnosti, fazole či brokolice.

Děláte tyhle chyby?

Reklama

Načítám