Hlavní obsah

5 vět, které ničí vaše šance na lásku

Foto: triocean, Shutterstock.com

Foto: triocean, Shutterstock.com

Reklama

Máte za sebou rozchod, případně se vám nedaří narazit na vhodný protějšek. A jste otrávené, smutné, zklamané. A třeba si i říkáte některou z následujících vět. Tak s tím přestaňte, protože takhle lásku vážně nenajdete.

Článek

Každý má v životě období prozářené štěstím a pak chvíle, kdy má pocit, že nic nemá cenu. A platí to i ve vztazích. Někdy je lásky všude hromada, jindy na ni ne a ne narazit. Mnohdy si za to mohou lidé sami, když si říkají, že jim se milostné štěstí prostě vyhýbá. Neopakujete si náhodou některou z těchto pěti vět? Pokud ano, nedivte se, že se vám v lásce nedaří. (Ovšem smolaři jsou i mezi slavnými. Koho míjí štěstí v lásce?)

1. Už nikdo nebude jako on

Milovaly jste ho, plánovaly s ním život a najednou je konec. Odešel, opustil vás a vy jste samy. Bolí to, cítíte se zhrzené, zraněné, osamělé a nešťastné. A máte pocit, že nic už nebude jako dřív, nikdo už nebude tak krásný, chytrý, zábavný a úžasný jako on. (Když vás muž opustí, čeká vás sedm fází rozchodu.)

To je samozřejmě nesmysl. Svět je plný báječných mužů, jen si musíte dovolit je vidět a pustit je k sobě. Pokud samy sebe předem přesvědčíte, že nikdo už nebude jako váš bývalý, nemá u vás šanci ani superman.

Buďte racionální a vnímejte i negativní vlastnosti, které váš ex měl. Vlastně si ho snažte alespoň trochu zošklivit. Zato u jiných mužů hledejte pozitiva, vnímejte hlavně to dobré, co v nich je.

Foto: kittirat roekburi, Shutterstock.com

Smutek po rozchodu je normální, ale nevěřte, že tím pro vás vše skončiloFoto: kittirat roekburi, Shutterstock.com

2. Bez něj nemůžu žít

Tohle je podobné. Jakmile si vsugerujete, že bez svého ex nemáte žádnou hodnotu a váš život ztrácí smysl, působíte jako zakomplexované chudinky bez sebevědomí, které nežijí, ale jen přežívají. A to rozhodně není moc sexy, takže se nedivte, že na vás muži nestojí fronty.

Soustřeďte se na sebe. Dělejte vše, na co jste v předešlém vztahu neměly čas či prostor. Bál se váš ex výšek, a proto jste nikdy neskočily padákem? Vykašlaly jste se na hodiny jógy, protože jste chtěly trávit večery s partnerem? Teď to můžete změnit.

S každou novou dovedností a novým zážitkem se vám nejen zvedne sebevědomí, ale zjistíte, že život je skvělý i bez něj. A třeba při některé z těchto aktivit potkáte toho pravého.

3. Kdo by o mě stál

Mám dvě děti a hypotéku na krku. Proboha, vždyť mi je čtyřicet. Jsem tlustá! Jestli na sobě vidíte jen samá negativa a důvody, proč by o vás neměl žádný rozumný muž stát, tak nemůžete čekat, že vás kdokoli bude přesvědčovat o opaku.

Nejdřív musíte mít rády samy sebe, až pak může někdo jiný mít rád vás. Láska není matematická rovnice, není to hra s přísnými pravidly, která říkají, kdo si „zahrát“ smí a kdo ne. Láska je tu pro každého, jen si ji musíte dovolit.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Zdravé sebevědomí je základ úspěchuFoto: fizkes, Shutterstock.com

4. Nejsem typ na lásku

Tahle věta má všechny možné obdoby. Nejsem rodinný typ. Nejsem typ hospodyňky. Nejsem typ na vážné vztahy. Na lásku ale nemusíte být žádný typ, láska má mnoho podob. Nechcete být matkou na plný úvazek, ženou v domácnosti nebo žít s mužem v jedné domácnosti? Nic z toho nevylučuje, že můžete mít někoho, koho budete milovat a on vás.

Jde jen o to, najít člověka, který má o vztahu podobné představy jako vy. Jak si to pak mezi sebou vyřešíte, jestli spolu budete žít, nebo se jen vídat, zda budete či nebudete mít děti a podobně, to je jen vaše věc a je to otázka dohody.

5. Láska na celý život neexistuje

Nejsem naivka a těmhle pohádkám pro děti nevěřím. Láska na celý život neexistuje, dřív nebo později to skončí špatně... Také si to myslíte? Jak pak můžete prožít něco, v co nevěříte? Ještě než to začne, tak to odsuzujete k zániku? Negativistický přístup k ničemu nevede. Sice se tak snažíte chránit samy sebe, je to obranný postoj, ale zároveň si tím plánujete zklamání. Radši si naplánujte štěstí.

V lásku musíte věřit, pak přijde!

Se vztahy je to někdy těžké, ale stojí to za to. Navíc mnohdy stačí vážně málo. Hledáte partnera? Vyslovte tři přání a bude to.

Reklama

Související témata:

Načítám