Hlavní obsah

Zlomené srdce, pocity dětí i rozdělení kamarádů. Co vyřešit po rozchodu?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strávili jste spolu roky života, prožili dobré i zlé a jste součástí rodiny toho druhého. Máte děti, společný majetek. A teď je konec, rozcházíte se. Ocitáte se v jedné z nejnáročnějších životních situací, na kterou se nedá připravit a u které nejde jen o zlomené srdce.

Článek

Ač je rozchod něco, čím si v životě projde asi každý, a pravděpodobně i opakovaně, nejde se na něj připravit, ani se proti němu obrnit. Kromě toho, že ztrácíte milovaného člověka, musíte se vypořádat s řadou dalších zásadních změn. A to i když máte především chuť zalézt do postele s kýblem zmrzliny, krabičkou kapesníků a pouštět si Deník Bridget Jones pořád dokola. S čím je třeba se po rozchodu vyrovnat z hlediska emocí, rodinných vazeb i praktických záležitostí?

5 porozchodových etap

Ukončit vztah je jedna věc, vyrovnat se s jeho koncem věc druhá. Může to klidně trvat měsíce (i roky), nespěchejte na sebe a nesrovnávejte se s ostatními. Že kamarádka už po měsíci randila? Tak ať, vaše zlomené srdce potřebuje víc času.

Psycholožka Hana Hlobilová z online poradny Mojra hovoří o pěti typických porozchodových fázích, kdy někteří si projdou všemi, jiní se do některých vrací a další přeskočí. Každý rozchod je jiný, hlavní je připustit si, že je v pořádku necítit se dobře.

  1. Fáze popírání: Zpočátku si vůbec nedovedete představit život bez něj. Vymýšlíte způsoby, co změnit, aby to mohlo fungovat. Najednou vám chyby druhého nepřijdou tak velké. Funguje vzpomínkový optimismus.
  2. Fáze hněvu: Cítíte naštvání a agresi, která může lítat všemi směry: vůči vám samotným, protože jste to dopustili, vůči okolí, které vám nerozumí a zlehčuje situaci. Mohou vás štvát i dobré vztahy druhých lidí.
  3. Fáze smlouvání: V tomto období přemýšlíte, co na sobě změnit, aby se partner vrátil. Pracujete na sobě a chcete tomu druhému ukázat, o co přišel.
  4. Fáze smutku: Pomalu vám dochází, že slepení vztahu není možné. Nic nedává smysl a pohltí vás beznaděj. Hodně pláčete, chybí vám energie a v tomto období se stáváte i náchylnější ke zvýšenému užívání návykových látek.
  5. Fáze smíření: V ideálním případě by všechny etapy měly vést právě do fáze smíření. Nemusí být vše zalité sluncem, ale připouštíte, že se vztah rozpadl a jste připraveni jít dál.

Naučte se být sami

Bylo pro vás přirozené dělat všechno ve dvou nebo jako rodina a nyní máte až příliš času pro sebe? Někdo to řeší tím, že hned naváže vztah nový, ale rozumnější je nejdříve se zahojit a dopřát si čas na zpracování bolesti, což doporučuje i vztahová koučka a mediátorka Jana Řehulková. Vytvoříte tak pevný základ pro budoucí vztahy: „Po rozchodu můžete věnovat čas svému osobnímu růstu, objevovat nové zájmy, rozvíjet dovednosti. Seznamte se s novými lidmi, uvažujte o cestování a objevování nových míst, rozšiřujte si obzory,“ radí.

Buďte tu pro děti

Jedna z největších chyb, které můžete jako nespokojení partneři udělat, je, že ve vztahu zůstanete kvůli dětem. Napjatá atmosféra jim nesvědčí. Ale ani rozchod milovaných rodičů není snadný, možná je pro ně dokonce těžší než pro vás. Úměrně věku dětem vysvětlete, že máma s tátou už nechtějí žít spolu, neslibujte, že se pro ně nic nezmění, ale především tu pro ně buďte.

Je třeba v dítěti smazat případné pocity viny, které by okolo vašeho rozchodu mohlo mít. Vysvětlete mu společně, že tatínek s maminkou už spolu nejsou šťastní a nechtějí žít v hádkách, ale nadále tu pro něj budou. Sdělte mu jasně postup, aby vědělo, co se bude dít a netápalo.

Jana Řehulková doporučuje vytvořit jasný harmonogram péče: „Snažte se najít vyvážený a spravedlivý systém, který zohledňuje především potřeby dětí a usnadňuje vám i bývalému partnerovi plánování. Snažte se na důležitých věcech dohodnout.“

Po rozvodu bude nejspíš zvolena jedna ze tří základních možností péče o děti: výhradní, společná nebo střídavá. Ač je jistě v prvních chvílích těžké řešit s bývalým cokoli, pokuste se o co nejracionálnější přístup a zvažte, co bude dětem i vám do budoucna nejvíc vyhovovat.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Sledovat mámu s tátou, jak jim spolu není dobře, nechce žádné dítě. Rozchod dětem ale pořádně vysvětleteFoto: fizkes, Shutterstock.com

Jak si rozdělit přátele?

Čím delší byl váš vztah, tím propojenější byly vaše životy. Znali jste vzájemně svoje kamarády a jejich rodiny, čas jste trávili s dalšími páry. Jak se společnými přáteli naložit? Přirozeně asi vaše kamarádky podpoří vás a naopak. U společných přátel je dost možné, že o některé přijdete, ale takový život je.

Po rozchodu potřebujete podle Jany Řehulkové především cítit podporu od své sociální bubliny: „Snažte se komunikovat s rodinou a přáteli, sdělte jim své pocity a potřeby. Přítomnost blízkých vám může pomoci zvládnout obtížné chvíle.“ Hana Hlobilová dodává: „Je důležité mít okolo sebe podpůrné prostředí, které vás nenechá sedět každý den doma, ale přivede na jiné myšlenky a vyslechne vás.“

Změna finanční situace

Rozchod může být velkým zásahem i do finanční situace partnerů, zvlášť byl-li jeden v pozici toho, kdo vydělává méně a například se více stará o děti.

Jana Řehulková doporučuje získat co nejdříve po rozchodu přehled o svých penězích: „Přemýšlejte nad vytvořením rozpočtu tak, aby umožnil lépe a adekvátně situaci spravovat příjmy a výdaje. Určete si ty nejdůležitější položky a plánujte na základě svých finančních cílů a možností. Pokud jste finančně spoléhali na bývalého partnera, je dobré prozkoumat další zdroje příjmů.“ Co to konkrétně znamená? Je možné, že si budete muset vzít práci navíc nebo si domluvit větší úvazek… Nebude to zpočátku snadné, ale snažte se neřešit počáteční nedostatek půjčkami, raději se trochu omezte, abyste pak kromě rozchodu neřešili i vysoké úroky půjček.

Načítám